Μπαρτσελόνα – Κούμαν: «Ο Μέσι έχει συμβόλαιο, μακάρι να μείνει για πολλά χρόνια ακόμα» (vids)

Μπαρτσελόνα – Κούμαν: «Ο Μέσι έχει συμβόλαιο, μακάρι να μείνει για πολλά χρόνια ακόμα» (vids)

Gazzetta team
Μπαρτσελόνα – Κούμαν: «Ο Μέσι έχει συμβόλαιο, μακάρι να μείνει για πολλά χρόνια ακόμα» (vids)

bet365

Στην παρουσίαση του από την Μπαρτσελόνα, ο Ρόναλντ Κούμαν ξεκαθάρισε ότι υπολογίζει στον Λιονέλ Μέσι ως ηγέτη της ομάδας, αλλά απέφυγε να μιλήσει για αποχωρήσεις και μεταγραφές, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «αν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, θα τις πάρουμε».

Έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής, όπως είναι να προπονήσει την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα. «Η Μπάρτσα είναι το σπίτι μου» ήταν η πρώτη ατάκα που είπε ο Ρόναλντ Κούμαν, κατά την παρουσίαση του από τον πρόεδρο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου ως νέου τεχνικού των Μπλαουγκράνα.

«Ήταν γραπτό κάποια μέρα να γίνει προπονητής της Μπάρτσα και αυτή η στιγμή έφτασε. Σε ευχαριστώ για την πρόκληση που αποδέχεσαι, δεν είναι εύκολες εποχές» είπε ο Μπαρτομέου απευθυνόμενος στον 57χρονο Ολλανδό, ο οποίος υπέγραψε διετές συμβόλαιο, αν και ο δεύτερος χρόνος θα πρέπει να επικυρωθεί από τη νέα διοίκηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν στα μέσα Μαρτίου του 2021.

Ο Κούμαν ρωτήθηκε κυρίως για τον Λιονέλ Μέσι και τις τάσεις φυγής που φέρεται να έχει ο Αργεντινός, αλλά και για πιθανές αποχωρήσεις. Ο Ολλανδός αποθέωσε τον Αργεντινό, αλλά επέλεξε τη... ντρίμπλα για τα υπόλοιπα ονόματα.

Τα πιο σημαντικά απ' όσα είπε ο Κούμαν:

- Για το πώς θέλει να παίξει η δική του Μπαρτσελόνα: «Είμαι Ολλανδός, μας αρέσει να έχουμε την μπάλα, να κυριαρχούμε με την μπάλα, να προσπαθούμε να παίζουμε καλά και να κερδίζουμε τα ματς. Προπονώ εδώ και χρόνια, έμαθα από πολλούς προπονητές, πιστεύω ότι έχω τα προσόντα για να προπονήσω την Μπάρτσα στο υψηλότερο επίπεδο. Πάντα υπήρξε μια μεγάλη σχέση μεταξύ της Μπάρτσα και της Ολλανδίας. Στους Ολλανδούς αρέσει ολύ να δουλεύουν στην Μπάρτσα, το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση, είναι το πρώτο που θα πω στους παίκτες, αν δεν το απολαμβάνεις δεν βγάζεις την καλύτερη απόδοση. Πρέπει να διασκεδάζεις και να δουλεύεις».

- Για μεταγραφές και αποχωρήσεις: «Δεν μου αρέσει να μιλάω για ονόματα, πρέπει να ψάξουμε το καλύτερο για τον σύλλογο και να κάνουμε το καλύτερο ροστερ. Υπάρχουν παίκτες μιας κάποιας ηλικίας που μπορεί να έχεις αμφιβολίες για την απόδοση, πρέπει όμως να σέβεσαι όλους τους παίκτες. Εμείς ψάχνουμε το καλύτερο για τον σύλλογο, αλλά αν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, θα τις πάρουμε. Έγιναν όλα πολύ γρήγορα, δουλεύουμε ήδη και μιλάμε για αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Αλλά δεν μου αρέσει να λέω ονόματα, από σεβασμό στους παίκτες».

- Για το αν πρέπει να πείσει τον Λιονέλ Μέσι για να μείνει: «Δεν ξέρω αν πρέπει να πείσω τον Μέσι. Είναι ο κορυφαίος στον κόσμο και τον καλύτερο στον κόσμο τον θέλεις στην ομάδα σου, όχι το αντίθετο. Από την πλευρά μου, λατρεύω να δουλεύω με τον Μέσι, σου κερδίζει παιχνίδια και θα είμαι ευτυχισμένος αν θέλει να μείνει. Έχει συμβόλαιο, αλλά βεβαίως πρέπει να μιλήσω μαζί του. Θα μιλήσουμε με αρκετούς παίκτες, στην περίπτωση του Μέσι μακάρι να μείνει εδώ πολλά χρόνια ακόμα. Δεν θα αποκαλύψω ιδιωτικά θέματα για το τι θα πω με τους παίκτες. Τις αποφάσεις τις παίρνω εγώ. Ο Μέσι έχει συμβόλαιο και είναι τόσο σημαντικός που τον θέλω στην ομάδα μου».

- Για την... προχωρημένη ηλικία αρκετών ποδοσφαιριστών: «Ένας παίκτης 31-33-33 ετών δεν είναι τελειωμένος. Εξαρτάται από την πείνα και την όρεξη που έχεις να τα δώσσεις όλα για τον σύλλογο. Υπάρχουν και 20χρονοι χωρίς πείνα ή χωρίς δουλειά... Πρέπει να ψάξουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα για να κερδίζει παιχνίδια. Θέλω μόνο να δουλέψε με παίκτες που θέλουν να είναι εδω, αν δεν είναι ευχαριστημένοι, να το πουν. Θέλω παίκτες που θα τα δώσουν όλα για την Μπάρτσα».

- Για το σενάριο απόκτησης του Ντόνι φαν ντε Μπέεκ: «Δεν μιλάω για παίκτες που δεν είναι εδώ, το πρώτο είναι να δω τους παίκτες που έχω εδώ. Ο Φαν ντε Μπέεκ; Είναι πολύ καλός, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι».

- Για την εικόνα της ομάδας στον διασυρμό από την Μπάγερν Μονάχου: «Η εικόνα του 2-8 δεν είναι αυτή που θέλουμε, ήταν μια ημέρα λύπης».

- Για τον Λουίς Σουάρες: «Δεν μου αρέσει να μιλάω για ονόματα. Με τον Μέσι είναι διαφορετικά. Στους υπόλοιπους, αν υπάρχουν θετικές ή αρνητικές αποφάσεις, το πρώτο είναι να μιλήσουμε μαζί τους, εδώ δεν θα μιλήσω γι' αυτούς, από σεβασμό στους παίκτες».

- Για την απόδοση του Φρένκι ντε Γιονγκ στην πρώτη του σεζόν: «Για έναν παίκτη που έρχεται στην Μπάρτσα στην ηλικία του Φρένκι πάντα είναι δύσκολο. Στην πρώτη του σεζόν έπαιξε πολύ, είπα μια φορά ότι δεν έπαιζε στην ίδια θέση που το έκανε μαζί μου (σ.σ. στην Εθνική Ολλανδίας). Το πρώτο για τον προπονητή είναι να τον βάλει στην θέση που νιώθει πιο άνετα, αυτό εξυπηρετεί τον Ντε Γιονγκ και την υπόλοιπη ομάδα».

- Για τον Φιλίπε Κοουτίνιο: «Είναι παίκτης της Μπάρτσα και αν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, θα τις πάρουμε. Πρέπει να γνωρίσω καλύτερα τους νεαρούς που υπάρχουν. Είναι ώρα να δοθούν πιθανότητες στους νέους, οι Ολλανδοί δεν έχουμε ούτε μια αμφιβολία για να βάζουμε νεαρούς όταν το αξίζουν. Όχι μόνο νεαρούς, πρέπει να υπάρχει ισορροπία, η ομάδα αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι να βάλει περισσότερη ένταση».

- Για τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο ρόστερ: «Δεν είναι μια επανάσταση, πρέπει να ψάξουμε το καλύτερο για τον σύλλογο και αν αυτό περιλαμβάνει αλλαγές, θα κάνουμε αλλαγές. Αλλά θα το κάνουμε μιλώντας με τους παίκτες. Έχουμε ξεκάθαρο ότι αυτό που είδαμε κόντρα στην Μπάγερν δεν είναι η Μπάρτσα που θα δούμε, θέλουμε μια πολύ διαφορετική εικόνα».

 

LA LIGA Τελευταία Νέα