«Θρύλοι» σε δύο ομάδες

«Θρύλοι» σε δύο ομάδες

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει μια λίστα ποδοσφαιριστών, που έχουν γράψει χρυσές σελίδες στην καριέρα τους με τη φανέλα δύο διαφορετικών συλλόγων.

Γιόχαν Κρόιφ
Ο σπουδαίος «ιπτάμενος Ολλανδός» μεγαλούργησε με τη φανέλα του Άγιαξ τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Κύριος εκφραστής του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου του Ρίνους Μίχελς, ο Κρόιφ οδήγησε τον «Αίαντα» στην κορυφή της Ευρώπης τρεις συνεχόμενες χρονιές (1971, 1972, 1973). Στη συνέχεια ακολούθησε η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα, με ένα ποσό-ρεκόρ για την εποχή. Μπορεί στην πενταετή παραμονή του στο Καμπ Νου να μην έφτασε στην κατάκτηση κάποιου ευρωπαϊκού τίτλου, όμως άφησε το στίγμα του στο σύλλογο. Η δική του ποδοσφαιρική φιλοσοφία έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στην ακαδημία των Καταλανών, την περίφημη Masia, ενώ το αποτύπωμά του έμεινε και από τη θέση του προπονητή, οδηγώντας την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ευρώπης το 1992.

Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ
Ο Ολλανδος τερματοφύλακας ήταν μέλος της σπουδαίας φουρνιάς του Άγιαξ τη δεκαετία του ’90. Τα τρομερά «μωρά» του Λουίς Φαν Χααλ έφεραν το σύλλογο στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά την εποχή του Κρόιφ, με τον Φαν Ντερ Σαρ να αποτελεί τον «κέρβερο» κάτω από τα δοκάρια της ομάδας. Στη συνέχεια, το πέρασμά του από τη Γιουβέντους δεν κρίθηκε πετυχημένο, όμως ο ίδιος αναγεννήθηκε στην Πρέμιερ Λιγκ. Η παρουσία του στη Φούλαμ αποτέλεσε το «διαβατήριο» για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία πήγε σε ηλικία 35 ετών. Πολλοί πίστεψαν ότι ήταν λίγα τα ψωμιά του στο Ολντ Τράφορντ, όμως ο Φαν Ντερ Σαρ τους διέψευσε. Όχι μόνο παρέμεινε μέχρι τα 41, αλλά ήταν ακρογωνιαίος λίθος στην κατάκτηση πολλών τίτλων, ιδιαίτερα αυτόν του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008.

Ζινεντίν Ζιντάν
Το όσα έχει πετύχει στους πάγκους τα τελευταία χρόνια τον καθιστούν εξίσου πετυχημένο τόσο ως παίκτη, όσο και ως προπονητή. Ο «Ζιζού» έχει γράψει τη δική του ιστορία στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία πήγε το 2001, με παγκόσμιο μεταγραφικό ρεκόρ για την εποχή. Ο ίδιος χάρισε στη «βασίλισσα» το Τσάμπιονς Λιγκ του 2002, ενώ στο Μπερναμπέου ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 2006. Πριν αφιχθεί στη Μαδρίτη, ο Ζιντάν είχε δημιουργήσει το μύθο του στο Τορίνο. Με τη φανέλα της Γιουβέντους έγινε world class player, κατακτώντας τη Χρυσή Μπάλα, όμως γνώρισε την ήττα σε δύο σερί τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ. Η απήχησή του είναι ακόμη τεράστια στις τάξεις των «μπιανκονέρι», που το όνομά του ακούγεται συνεχώς, όταν προκύπτει θέμα αναζήτησης προπονητή.

Αντρέα Πίρλο
Οι τελευταίες παραστάσεις του «μαέστρου» στα ευρωπαϊκά γήπεδα έγιναν με τη φανέλα της Γιουβέντους. Ο σπουδαίος Ιταλός μέσος ήταν κάτοικος Τορίνο για τέσσερα χρόνια (2011-2015), κατακτώντας ισάριθμες φορές τη Serie A, ενώ έφτασε και σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Η ποδοσφαιρική του ποιότητα ήταν τεράστια ακόμη και στη «δύση» της καριέρας του, κάτι που δεν είχαν αντιληφθεί οι άνθρωποι της Μίλαν, που τον είχαν αφήσει ελεύθερο το 2011. Ο Πίρλο φόρεσε τη φανέλα των «ροσονέρι» για δέκα συνεχόμενα χρόνια, φτάνοντας δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης. Ήταν το «μυαλό» της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα παραμένει ψηλά στη συνείδηση και των φίλων της Μίλαν και των φίλων της Γιουβέντους.

Κριστιάνο Ρονάλντο
Πιθανότατα στο τέλος της καριέρας του θα είναι «θρύλος» για τρεις ομάδες και όχι για δύο. Στη Γιουβέντους βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2018, με τα νούμερα του να παραμένουν υψηλά, παρά το γεγονός πως αφίχθη στο Τορίνο στα 33 του χρόνια. Ωστόσο, στις δύο προηγούμενες ομάδες του, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο CR7 έχτισε το μύθο του. Στα 18 έγινε κάτοικος Ολντ Τράφορντ και υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έγινε ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών των ευρωπαϊκών γηπέδων. Ωστόσο, η μεταγραφή του στη Ρεάλ, το 2009, κυριολεκτικά τον απογείωσε. Ο Κριστιάνο εξελίχθηκε σε έναν εκ των κορυφαίων όλων των εποχών και έγινε συλλέκτης τροπαίων Τσάμπιονς Λιγκ και Χρυσής Μπάλας, εκτός των άλλων δεκάδων τίτλων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα