Premier League: Μάχες μέχρι τέλους για το «σεντόνι»

Premier League: Μάχες μέχρι τέλους για το «σεντόνι»

bet365

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Λέστερ διεκδικούν τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια για το Champions League και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται ποιες σεζόν στην Αγγλία οι θέσεις για τα «αστέρια» κρίθηκαν στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

1996-97: Μόλις δύο αγγλικές ομάδες έπαιρναν τότε το εισιτήριο για το Champions League. Το πρώτο είχε ήδη καταλήξει στην πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ για το άλλο έριζαν Λίβερπουλ, Νιουκάστλ και Άρσεναλ. Οι «κόκκινοι» είχαν 67 βαθμούς, έναντι 65 των δύο αντιπάλων τους, και με δική τους νίκη θα τερμάτιζαν δεύτεροι, χωρίς να τους ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Ωστόσο, στην τελευταία αγωνιστική έφεραν ισοπαλία στην έδρα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, με αποτέλεσμα να χάσουν την έξοδο στο Champions League. Την ίδια ώρα, Νιουκάστλ και Άρσεναλ νικούσαν, με το πολυπόθητο εισιτήριο να καταλήγει στις «καρακάξες», που υπερίσχυαν στην τριπλή ισοβαθμία.

1999-2000: Η μία ομάδα έκανε «δώρο» στην άλλη το εισιτήριο για το Champions League στην τελευταία αγωνιστική της Premier League. Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ είχαν ήδη εξασφαλίσει τα δύο πρώτα, ενώ για το τρίτο μάχονταν Λιντς και Λίβερπουλ. Τα «παγώνια» ήταν ένα πόντο μπροστά και με δική τους νίκη δεν τους απασχολούσε το αποτέλεσμα της Λίβερπουλ. Η Λιντς ήρθε ισόπαλη στην έδρα της Γουέστ Χαμ, ανοίγοντας το δρόμο στους «κόκκινους» να την προσπεράσουν. Η Λίβερπουλ, όμως, δεν εκμεταλλεύθηκε την γκέλα της αντιπάλου της, καθώς ηττήθηκε από την Μπράντφορντ και έμεινε με άδεια χέρια.

2000-01: Όπως τη φετινή σεζόν, έτσι και πριν 19 χρόνια, τρεις ομάδες μονομαχούσαν την τελευταία αγωνιστική, με φόντο το Champions League. Μόνο που τότε, διεκδικούσαν ένα εισιτήριο, αφού η Αγγλία έβγαζε τρεις ομάδες (Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ είχαν καπαρώσει τις δύο πρώτες θέσεις) στη διοργάνωση. Η Λίβερπουλ είχε 66 βαθμούς, ενώ Λιντς και Ίπσουιτς από 65. Οι «κόκκινοι» δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης στην τελευταία αγωνιστική, καθώς συνέτριψαν την Τσάρλτον με 4-0 εκτός έδρας. Οι ίδιοι τερμάτισαν στην τρίτη θέση, ενώ οι δύο αντίπαλοί τους περιορίστηκαν στην έξοδο στο κύπελλο UEFA.

2002-03: Τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα αναφορικά με την τέταρτη θέση (Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Νιουκάστλ στις τρεις πρώτες), που οδηγούσε στο Champions League. Τσέλσι και Λίβερπουλ ισοβαθμούσαν και στην τελευταία αγωνιστική έλυναν τις διαφορές μεταξύ τους. Στους «κόκκινους» αρκούσε και η ισοπαλία (υπερίσχυαν στην ισοβαθμία), όμως μίλησε ο «νόμος» του Στάμφορντ Μπριτζ. Παρά το γεγονός ότι η Λίβερπουλ προηγήθηκε με τον Χίπια, οι «μπλε» έκαναν γρήγορα την ανατροπή. Με τα γκολ των Ντεσαγί και Γκρόνκιερ, η Τσέλσι έφτασε στο τελικό 2-1, παίρνοντας το πολυπόθητο εισιτήριο για τα «αστέρια». Μάλιστα, το νικητήριο γκολ του Δανού χαρακτηρίστηκε ως το «τέρμα του ενός δισεκατομμυρίου», αφού λίγες ημέρες μετά ανέλαβε την ομάδα ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είχε θέσει ως προϋπόθεση για να το κάνει, την έξοδο στο Champions League.

2005-06: Τότεναμ και Άρσεναλ μονομαχούσαν για την τέταρτη θέση στην Premier League, με τις τρεις πρώτες να έχουν καταλήξει από πολύ νωρίς σε Τσέλσι, Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ. Οι «πετεινοί» είχαν προβάδισμα ενός πόντου και με νίκη στην έδρα της Γουέστ Χαμ θα έπαιρναν το εισιτήριο για το Champions League. Ωστόσο, την προηγούμενη μέρα, πάνω από δέκα ποδοσφαιριστές έπαθαν τροφική δηλητηρίαση στο ξενοδοχείο. Η διοίκηση έκανε αίτημα για αναβολή του αγώνα, όμως η διοργανώτρια αρχή δεν το ενέκρινε. Έτσι, η Τότεναμ αγωνίστηκε με αρκετές αλλαγές και με «αποδυναμωμένους» παίκτες, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 2-1. Την ίδια ώρα, η Άρσεναλ νικούσε άνετα τη Γουίγκαν και «έκλεβε» το εισιτήριο για το Champions League.

2011-12: Τριπλή μονομαχία για την έξοδο στο Champions League, σε ένα ακόμη φινάλε της Premier League. Όπως και φέτος, έτσι και πριν οκτώ χρόνια, τρεις ομάδες διεκδικούσαν τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια (Σίτι και Γιουνάιτεντ είχαν τα δικά τους... δράματα στις δύο πρώτες θέσεις). Η Άρσεναλ είχε 67 πόντους, η Τότεναμ 66 και η Νιούκαστλ 65, κάτι που σήμαινε πως οι «καρακάξες» ήθελαν δική τους νίκη και ταυτόχρονα να στραβοπατήσει κάποια από τις δύο λονδρέζικες ομάδες. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε όμως, αφού Άρσεναλ και Τότεναμ πήραν τις νίκες (και το «χρυσό» εισιτήριο), ενώ η Νιούκαστλ γνώρισε την ήττα από την Έβερτον.

 

Τελευταία Νέα