Πήγαν στην Ισπανία και έγιναν πρωταθλητές... εις διπλούν

Πήγαν στην Ισπανία και έγιναν πρωταθλητές... εις διπλούν

bet365

Ο Τιμπό Κουρτουά έγινε ο όγδοος μη Ισπανός ποδοσφαιριστής, που κατέκτησε τη La Liga με δύο διαφορετικές ομάδες. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται ποιοι ήταν οι εφτά προηγούμενοι.

Εβαρίστο
Η Μπαρτσελόνα ήταν η πρώτη ομάδα του Βραζιλιάνου φορ στην Ευρώπη. Ο Εβαρίστο ήταν κάτοικος Βαρκελώνης από το 1957 έως το 1962, διάστημα στο οποίο κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ισπανίας. Η άρνηση του ίδιου να πάρει την ισπανική υπηκοότητα, μετά από επιθυμία των Καταλανών (για να μην έχει θέση ξένου και να αποκτηθεί ο Κουμπίγια), τον έφερε εκτός Καμπ Νου. Η... απάντηση του Εβαρίστο ήταν να υπογράψει στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 1962. Έμεινε στο Μπερναμπέου για τρία χρόνια και μπορεί να μη μέτρησε πολλές συμμετοχές, όμως πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα.

Μπερντ Σούστερ
Ο Γερμανός χαφ έγραψε τη δική του ιστορία στα 80’s με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Παρά τις κόντρες του με τους προπονητές, αποτελούσε έναν από τους ηγέτες των «μπλαουγκράνα» την οκταετία 1980-1988. Ο ίδιος έφτασε σε πολλά προσωπικά επιτεύγματα εκείνο το διάστημα, όμως κατέκτησε μόλις μία φορά τη La Liga (1985). Η μετακίνησή του στο Μπερναμπέου έβαλε «λάδι στη φωτιά» στην κόντρα της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα. Και μπορεί στους Μαδριλένους να έμεινε μόλις για δύο χρόνια, όμως κατέκτησε ισάριθμες φορές το ισπανικό πρωτάθλημα.

Μίκαελ Λάουντρουπ
Ο Δανός άσος αποχώρησε από τη Γιουβέντους το 1989, μετακομίζοντας στην Βαρκελώνη. Ο Λάουντρουπ έγινε ένας από τους ηγέτες της “dream team” του Γιόχαν Κρόιφ και εκτός από το κύπελλο πρωταθλητριών το 1992, κατέκτησε τέσσερις συνεχόμενες χρονιές τη La Liga. Η έλευση του Ρομάριο στην ομάδα τον έκανε να χάσει τη θέση βασικού (επιτρεπόταν η χρησιμοποίηση μόνο τριών ξένων) και να διαταραχθούν οι σχέσεις του με τον Κρόιφ. Παρά την προσπάθεια συμπαικτών του, όπως ο Γκουαρδιόλα, να τον πείσουν να μείνει στην ομάδα, ο Λάουντρουπ επέλεξε να αποχωρήσει το 1994 και να συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Στην πρώτη του κιόλας σεζόν στο Μπερναμπέου κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ισπανίας, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία, που κατέκτησε πέντε σερί τίτλους με δύο διαφορετικές ομάδες.

Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο
Η πρώτη του απόπειρα να αγωνιστεί εκτός Αργεντινής ήταν τη σεζόν 1998-99, όταν παραχωρήθηκε στην Μπαρτσελόνα με τη μορφή δανεισμού από τη Βελέζ Σάρσφιλντ. Υπό τις οδηγίες του Λουίς Φαν Χααλ, ο Πελεγκρίνο κατέκτησε το ισπανικό πρωτάθλημα στη μοναδική του χρονιά στο Καμπ Νου. Ο Αργεντινός αμυντικός δεν παρέμεινε στους «μπλαουγκράνα», αλλά πήρε μεταγραφή για τη Βαλένθια και έγινε ένας από τους πρωταγωνιστές της εκπληκτικής ομάδας στις αρχές της νέας χιλιετίας. Εκτός από τη συμμετοχή σε δύο τελικούς Champions League, ο Πελεγκρίνο πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα Ισπανίας με τις «νυχτερίδες», το 2002 και το 2004.

Λουίς Φίγκο
«Προδότης», «Ιούδας», «μισθοφόρος» και διάφορα άλλα... γαλλικά ήταν οι χαρακτηρισμοί των φίλων της Μπαρτσελόνα για τον Πορτογάλο άσο, μετά τη μετακίνησή του από το Καμπ Νου στο Μπερναμπέου, το καλοκαίρι του 2000. Για μία πενταετία, ο Φίγκο αποτελούσε έναν από τους ηγέτες των «μπλαουγκράνα», φτάνοντας στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων Ισπανίας. Η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης προκάλεσε «σάλο» με τον ίδιο να γίνεται αποδέκτης εκδηλώσεων μίσους στις επισκέψεις του στη Βαρκελώνη. Οι Καταλανοί του πέταγαν μπουκάλια, κέρματα, κινητά μέχρι και... γουρουνοκεφαλές, όμως ο ίδιος αποδείχθηκε πως έκανε το σωστό βήμα στην καριέρα του. Εκτός από το Champions League, κατέκτησε δύο ακόμη πρωταθλήματα, το 2001 και το 2003.

Φλάβιο Κονσεϊσάο
Ο Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ - που έκλεισε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό - ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της εκπληκτικής Λα Κορούνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, που έφτασε στο αποκορύφωμα με την κατάκτηση της La Liga τη σεζόν 1999-2000. Το ίδιο καλοκαίρι, ο Φλάβιο Κονσεϊσάο πήρε μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης και μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει θέση βασικού (δέσποζε ο Μακελελέ στη θέση του), όμως ο ίδιος κέρδισε ένα Champions League και δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, το 2001 και το 2003.

Αρντά Τουράν
Ο τελευταίος μη Ισπανός ποδοσφαιριστής, πριν τον Κουρτουά, που κατέκτησε με δύο διαφορετικές ομάδες τη La Liga. Ο Τούρκος χαφ ήταν συμπαίκτης με τον Βέλγο τερματοφύλακα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τη σεζόν 2013-14 έφτασαν μαζί στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος. Το 2015, ο Αρντά Τουράν συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα και μόλις στην πρώτη του σεζόν με τους «μπλαουγκράνα» κατάφερε να στεφθεί εκ νέου πρωταθλητής Ισπανίας.

 

Τελευταία Νέα