Τα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού της Ελλάδας

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού της Ελλάδας

bet365

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει τις κληρώσεις του Champions League και του Europa League και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται όλους τους τελικούς ευρωπαϊκών κυπέλλων, που έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας.

1971: Κύπελλο Κυπελλούχων
O πρώτος τελικός που φιλοξενήθηκε στη χώρα μας δεν ήταν μονός, αλλά... διπλός. Όχι γιατί αυτό προβλεπόταν, αλλά επειδή το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων έληξε ισόπαλο. Στις 19 Μαΐου 1971, Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης έμειναν στο 1-1 στο γήπεδο Καραϊσκάκη και επειδή τότε δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι, το ραντεβού τους ανανεώθηκε για δύο μέρες μετά, ξανά στο φαληρικό στάδιο. Αρκετοί φίλαθλοι αποχώρησαν τότε από τη χώρα μας (είχαν εισιτήρια για συγκεκριμένες ημερομηνίες) και πολλοί από αυτούς που τελικά παρέμειναν, κοιμόντουσαν στο δρόμο. Στον «επαναληπτικό» η Τσέλσι επικράτησε με 2-1 και κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της.

1973: Κύπελλο Κυπελλούχων
Δύο χρόνια μετά τον Πειραιά, ο τελικός της ίδιας διοργάνωσης φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η αναμέτρηση της Μίλαν με τη Λιντς έμεινε στην ιστορία, όχι για το θέαμα ή το σκορ, αλλά για τη διαιτησία του Χρήστου Μίχα. Στις 16 Μαΐου 1973, οι «ροσονέρι» επικράτησαν με 1-0, όμως η αγγλική ομάδα είχε έντονα παράπονα από τον Έλληνα ρέφερι. Ακόμη και το κοινό στο Καυτατζόγλειο αντέδρασε στις αποφάσεις του Μίχα, με τη Λιντς να καταθέτει αίτημα επανάληψης του αγώνα. Η UEFA αρνήθηκε κάτι τέτοιο, όμως τιμώρησε εφ’ όρου ζωής τον Έλληνα διαιτητή. Μάλιστα, το 2009, ένας Άγγλος ευρωβουλευτής ζήτησε να αφαιρεθεί ο τίτλος από τη Μίλαν, ζητώντας να γίνει έρευνα για δωροδοκία, έστω και μετά από 36 χρόνια.

1983: Κύπελλο Πρωταθλητριών
Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το Σεπτέμβριο του 1982 και λίγους μήνες μετά φιλοξένησε το σημαντικότερο παιχνίδι της σεζόν, τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών. Στις 25 Μαΐου 1983, Αμβούργο και Γιουβέντους διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τη γερμανική ομάδα να επικρατεί με 1-0 (Μάγκατ) και να κατακτά για πρώτη φορά το τρόπαιο. Η Αθήνα είχε αποδειχθεί... γούρικη για το Αμβούργο εκείνη τη σεζόν, αφού στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό, επικρατώντας στο ΟΑΚΑ με 4-0.

1987: Κύπελλο Κυπελλούχων
Τέσσερα χρόνια μετά τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, η UEFA όρισε το μεγάλο ραντεβού μιας ακόμη διοργάνωσης στην Αθήνα. Για τρίτη φορά στην ιστορία, ο τελικός του κυπέλλου κυπελλούχων έγινε στη χώρα μας και μετά το Καραϊσκάκη και το Καυτατζόγλειο, ήταν η σειρά του Ολυμπιακού Σταδίου. Στις 13 Μαΐου 1987, ο Άγιαξ επικράτησε με 1-0 της Λοκομοτίβ Λειψίας, χάρις σε ένα τέρμα του νεαρού – τότε - Μάρκο Φαν Μπάστεν. Χαρακτηριστικό του τελικού είναι η παρουσία λιγοστών φιλάθλων της ομάδας από την ανατολική Γερμανία.

1994: Champions League
Πιθανότατα ο πιο χαρακτηριστικός τελικός που έχει γίνει ποτέ στην Αθήνα. Στις 18 Μαΐου 1994, η Μίλαν αναμετρήθηκε με την Μπαρτσελόνα, σε ένα παιχνίδι που εξ’ αρχής ήταν φαβορί οι «μπλαουγκράνα» του Γιόχαν Κρόιφ. Η ιταλική ομάδα μπορεί να είχε πολλές απουσίες, όμως πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις στην ιστορία της. Με τον Σαβίσεβιτς να κάνει «όργια» και να πετυχαίνει ένα γκολ, η Μίλαν συνέτριψε με 4-0 την Μπαρτσελόνα και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Μασάρο είχε πετύχει τα δύο πρώτα γκολ, ενώ ο Ντεσαγί ήταν αυτός που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

2007: Champions League
Η τελευταία φορά που η Ελλάδα φιλοξένησε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν στις 23 Μαΐου 2007. Το Ολυμπιακό Στάδιο έφερε για μία ακόμη φορά γούρι στη Μίλαν, αφού μετά το τρόπαιο του 1994, κατέκτησε και το Champions League εκείνης της χρονιάς. Αυτή τη φορά «θύμα» ήταν η Λίβερπουλ και πρωταγωνιστής ο Ινζάγκι, που σημείωσε και τα δύο γκολ των «ροσονέρι» στο τελικό 2-1. Με αυτόν τον τρόπο, η ιταλική ομάδα πήρε ρεβάνς από τους «κόκκινους» για την ήττα πριν από δύο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.

 

Τελευταία Νέα