Που και που, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σπάει και αρνητικά ρεκόρ

Gazzetta team
Που και που, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σπάει και αρνητικά ρεκόρ

bet365

Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι έφτασε τις εφτά ήττες στην Premier League, τις περισσότερες που έχει γνωρίσει ποτέ σε πάγκο σε εγχώρια διοργάνωση. Και το πρωτάθλημα θέλει ακόμα δέκα αγωνιστικές...

Την πρώτη του σεζόν στην (πολύ απαιτητική) Premier League (2016-17), η Μάντσεστερ Σίτι γνώρισε έξι ήττες, τερματίζοντας στην τρίτη θέση, 15 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε και οκτώ από την Τότεναμ του Μαουρίσιο Ποτσετίνο.

Μέχρι τότε, ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν είχε γνωρίσει ΠΟΤΕ τόσες ήττες σε εγχώρια διοργάνωση και φαίνεται πως του... έπεσε βαρύ. Την επόμενη διετία, οι Πολίτες ήταν καταιγιστικοί (σε ποδόσφαιρο και αποτελέσματα), περιορίζοντας τις ήττες σε δύο (2017-18) και τέσσερις (2018-19).

Και, παρ' ότι πέρυσι η Λίβερπουλ πάλεψε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, τα δύο τελευταία πρωταθλήματα κατέληξαν δικαίως στις βιτρίνες της ομάδας του Μάντσεστερ, όπου φέτος ο Καταλανός τεχνικός βιώνει μια πολύ περίεργη σεζόν.

Μετά την ήττα της Σίτι από την Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι της πόλης, την δεύτερη στα ισάριθμα παιχνίδια πρωταθλήματος με τους Κόκκινους Διαβόλους, η ομάδα του Γκουαρδιόλα συμπλήρωσε εφτά ήττες, επίδοση που αποτελεί την χειρότερη στην καριέρα του Πεπ σε εγχώρια διοργάνωση.

Εξαιτίας αυτής της επίδοσης, αλλά και της καταπληκτικής της πορείας, η Λίβερπουλ μπορεί να στεφθεί και μαθηματικά πρωταθλήτρια ακόμα και την επόμενη Δευτέρα (16/03). Αυτό, βεβαίως, δεν απασχολεί και τόσο τον Γκουαρδιόλα, ο οποίος πάντα ξεχώριζε ως ένας εξαιρετικός προπονητής σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Οκτώ στα έντεκα

Από το καλοκαίρι του 2008, όταν και κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ο Γκουαρδιόλα μετράει οκτώ κατακτήσεις πρωταθλημάτων σε δέκα σεζόν (!): Τρία με την Μπάρτσα, τρία με την Μπάγερν και δύο με την Μάντσεστερ Σίτι.

Εξαίρεση η σεζόν 2011-12 (η τελευταία του στο «Καμπ Νόου»), όταν η Μπαρτσελόνα είδε την Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοσέ Μουρίνιο να κατακτά την La Liga με την επίδοση – ρεκόρ των εκατό βαθμών, αλλά και η προαναφερθείσα με τους Πολίτες (2016-17).

Η τρίτη εξαίρεση του «κανόνα Πεπ», εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα λάβει χώρα φέτος, για έναν προπονητή που έχει συνηθίσει να σπάει θετικά και όχι αρνητικά ρεκόρ. Ξεχωρίζουν οι εκατό βαθμοί με την Σίτι την σεζόν 2017-18, οι 98 πέρυσι ή οι 99 την δεύτερη σεζόν του στην Μπαρτσελόνα (2009-2010).

Είναι εντυπωσιακό ότι μόνο δύο φορές τα προηγούμενα δέκα χρόνια, η εκάστοτε ομάδα του τερμάτισε έχοντας κάτω από 80 βαθμούς: Την σεζόν 2014-15, όταν χρειάστηκε 79 για να κατακτήσει την Bundesliga με την Μπάγερν και την πρώτη του στην Σίτι (2016-17), όταν σταμάτησε στους 78.

Φέτος, η Σίτι έχει 57 βαθμούς μετά από 28 αγωνιστικές και, για να φτάσει τους 80, θα πρέπει να κατακτήσει τους 23 από τους τριάντα που θα διεκδικήσει μέχρι το τέλος της Premier League. Τι λέτε, θα τα καταφέρει;

«Σωσίβιο» το Champions League

Η πλειοψηφία των προπονητών υποστηρίζει ότι η πραγματικά σημαντική διοργάνωση σε μια σεζόν είναι το πρωτάθλημα, γιατί αυτό επιβραβεύει την διάρκεια στην απόδοση και τον σωστό προγραμματισμό των τεχνικών τιμ.

Ο Γκουαρδιόλα είναι αυτής της άποψης, έχει χαρακτηρίσει κατά καιρούς «λοταρία» το Champions League, αλλά φέτος η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση φαντάζει ως το «σωσίβιο» για την Σίτι, έστω και αν έχει κατακτήσει ήδη το Λιγκ Καπ, ενώ προχωράει και στο Κύπελλο Αγγλίας.

Συν τοις άλλοις, η τιμωρία – σοκ από την UEFA με τον διετή αποκλεισμό για παραβιάσεις του Financial Fair Play, δίνει επιπλέον κίνητρο στους Πολίτες, ώστε να αποδείξουν μέσα στο γήπεδο στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ότι η θέση τους είναι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ο ίδιος ο Πεπ, παρ' ότι δημοσίως πάντα θα υποστηρίζει την προτεραιότητα της εγχώριας λίγκας, θέλει φέτος να βγάλει το Champions αγκάθι που έχει καρφωμένο στα πλευρά, αφού από το 2011, δεν έχει καταφέρει ούτε καν να φτάσει σε τελικό, μετρώντας δύο κατακτήσεις, αμφότερες με την Μπαρτσελόνα (2009 και 2011).

Η νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ήταν ένα καλό βήμα, αλλά χρειάζονται ακόμα αρκετά, μέχρι να έρθει η λύτρωση για έναν προπονητή που τρελαίνεται να κατακτά πρωταθλήματα, αλλά τον πονάει να μην καταφέρνει τόσο καλά με την κούπα με τα μεγάλα αυτιά...

 

Τελευταία Νέα