Το αιώνιο χαμόγελο του Ροναλντίνιο δεν λάμπει πια

Gazzetta team
Το αιώνιο χαμόγελο του Ροναλντίνιο δεν λάμπει πια

bet365

Ο βιρτουόζος που μοίραζε απλόχερα την χαρά μέσα στο γήπεδο, βιώνει την πιο σκληρή αποκαθήλωση, προδομένος από τα πάθη του και τις κακές παρέες. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο συμπάσχει με τον μάγο «Ρόνι».

Σε λίγες ημέρες, την 21η Μαρτίου, πρόκειται να γιορτάσει τα 40ά γενέθλιά του. Αν δεν βγάλει άκρη με τις Αρχές της Παραγουάης, ενδέχεται να το κάνει πίσω από τα κάγκελα μιας φυλακής στην Ασουνσιόν, στιγματισμένος από μια σκοτεινή ιστορία για την οποία ο ίδιος φέρει πιθανότατα την λιγότερη ευθύνη.

Ο Ροναλντίνιο, άλλωστε, ήθελε να παίρνει επάνω του τις ευθύνες, μόνο όταν αυτές αφορούσαν την αγαπημένη του μπάλα. Αυτή που όταν ήταν πιτσιρικάς τον απέτρεψε από τον άσχημο δρόμο στο Πόρτο Αλέγκρε, αυτή που του έκανε γλυκιά παρέα όταν προσπαθούσε να ξεπεράσει την πρόωρη απώλεια του πατέρα του.

Ήταν μόλις οκτώ ετών, όταν ανακάλυψε τον Ζοάο πνιγμένο στην πισίνα του σπιτιού της οικογένειας Ντε Ασίς Μορέιρα. Ο μεγάλος αδελφός του Ρομπέρτο, ο οποίος εκείνη την ημέρα «γιόρταζε» τα 18α γενέθλιά του, έγινε έκτοτε κάτι σαν δεύτερος πατέρας για τον Ροναλντίνιο. Και για καλό και, δυστυχώς, για (πολύ) κακό...

Βαρκελώνη, αρχή και τέλος

Ξεχώριζε σαν την μύγα μέσα στο γάλα στους μικρούς της Γκρέμιο, στα 18 του ανέβηκε στην πρώτη ομάδα και έδειχνε από πολύ νωρίς ότι θα ξεπερνούσε τον αδελφό του, ο οποίος είχε παίξει επίσης στην ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε.

Μόλις στα 21 του ήρθε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν. Και, παρ' ότι ο προπονητής του Λουίς Φερναντές τον κατηγορούσε ότι είχε περισσότερο το μυαλό του στο... Μουλέν Ρουζ απ' ότι στο ποδόσφαιρο, άφησε μερικές απίθανες εμπνεύσεις ως κληρονομιά στην πόλη του φωτός, προτού μετακομίσει στην δική του πόλη του φωτός, αλλά και (της αρχής) του σκοταδιού του...

Η πενταετία του στην Βαρκελώνη είχε τα πάντα: Δόξα, τίτλους, την αναγέννηση ενός κοιμώμενου γίγαντα (Μπαρτσελόνα), αποθέωση ακόμα και από τους φίλους της Ρεάλ Μαδρίτης, η γνωριμία με έναν πιτσιρικά για τον οποίο προέβλεψε ορθά ότι κάποια στιγμή θα τον ξεπερνούσε (Λιονέλ Μέσι).

Περιλάμβανε, όμως, και τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις ότι ο Ροναλντίνιο ήταν αλλεργικός στην δουλειά, αγαπούσε υπερβολικά τα νυχτοπερπατήματα και οι τελευταίοι του μήνες στην καταλανική πρωτεύουσα προμήνυαν την πτώση. Όχι, όμως, στον βαθμό που αυτή θα ακολουθούσε χρόνια αργότερα.

Εκλάμψεις (ελάχιστες) στην Μίλαν, στην Φλαμένγκο, στην Ατλέτικο Μινέιρο (με την οποία κατέκτησε το Copa Libertadores, με συμπαίκτη τον Ζιλμπέρτο Σίλβα), χρυσά «ένσημα» στο Μεξικό με την Κερέταρο και την Φλουμινένσε, αφού φλέρταρε και με την Ελλάδα.

Ο Ροναλντίνιο είχε πάψει προ πολλού να είναι ο απόλυτος μάγος των γηπέδων, παρ' ότι οι εκδηλώσεις λατρείας ήταν νόμος όπου και αν πήγαινε. Ακόμα και όταν έφτασε στην Ασουνσιόν πριν από λίγα 24ωρα, άλλωστε, τον περίμενε υποδοχή ειδώλου. Που να ήξερε τι επιφύλασσε η συνέχεια...

Χρέη και κατασχέσεις

Όπως οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι που μεγάλωσαν στην φτώχεια και την ανέχεια, η σχέση του με το χρήμα δεν ήταν ποτέ καλή. Ο Ριβάλντο, στο πλευρό του οποίου (και του Ρονάλντο βεβαίως) κατέκτησε την κορυφή του κόσμου το καλοκαίρι του 2002, είναι μάλλον η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα για τους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές που κάποτε κολύμπησαν στο χρυσάφι για να καταλήξουν σε μια έρημο αφραγκίας.

Ο αδελφός του Ρομπέρτο, ο οποίος τον πήρε υπό την προστασία του (;) από πολύ μικρό, η αδελφή του Ντέιζι και η μητέρα του ντόνα Μιγκελίνα ανέλαβαν την διαχείριση της τεράστιας περιουσίας του, η οποία το 2015 υπολογίζονταν ότι ξεπερνούσε τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Και τώρα, πέντε χρόνια αργότερα;

Τον Νοέμβριο του 2018, όταν κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ για περιβαλλοντολογική παράβαση (είχε χτίσει παράνομα μια κατασκευή σε προστατευμένη περιοχή), οι Αρχές της Βραζιλίας άνοιξαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και βρήκαν μέσα... έξι ευρώ!

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση και το «πάγωμα» σπιτιών, αυτοκινήτων, ακόμα και πινάκων ζωγραφικής του άλλοτε μέγα ποδοσφαιρικού αστέρα της χώρας, από τον οποίο αφαίρεσε το διαβατήριο, προκειμένου να μην μπορεί να φύγει από την χώρα, όπως άλλωστε και ο αδελφός του.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Ροναλντίνιο θεώρησε πως βρήκε διέξοδο στην ταλαιπωρία του μέσω του αμφιλεγόμενου προέδρου της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, τον προεκλογικό αγώνα του οποίου στήριξε ανοιχτά, παρ' ότι οι πολέμιοι του τον κατηγορούν (όχι άδικα) για φασίστα, ρατσιστή και μισογύνη.

Αυτό που ποτέ δεν έλειψε από τον «Ρόνι», ο οποίος πάντως δεν πείθει σχεδόν κανέναν ότι έχει φαλιρίσει, ήταν η γυναικεία συντροφιά. Όταν κάποτε είχε έρθει στην Ελλάδα σε μια από τις αγαπημένες του επισκέψεις – εξπρές για να ακούσει από κοντά τον αγαπημένο του Αντώνη Ρέμο, ο μύθος λέει ότι διανυκτέρευσε σε σκάφος γνωστού εφοπλιστή παρέα με καμιά... δεκαριά γυναίκες!

Το 2016 φλέρταρε (για πρώτη φορά) με την φυλακή, όταν αποκαλύφθηκε πως ήθελε να παντρευτεί ταυτόχρονα (!) την Πρισίλα Κοέλιο και την Μπεατρίς Σόουσα, με τις οποίες συνδέονταν ερωτικά. Στην Βραζιλία, όμως, η διγαμία τιμωρείται με φυλάκιση έως και έξι ετών και ο Ροναλντίνιο, ο οποίος έμαθε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη μια σειρά από απίθανες ντρίμπλες, ματαίωσε τα σχέδια του.

Τότε, ντρίμπλαρε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τα κάγκελα της φυλακής. Τώρα, όμως, δεν τα κατάφερε και υποχρεώθηκε να κοιμηθεί σε ένα κελί με θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 35 βαθμούς Κελσίου, παρέα με έναν μικρό ανεμιστήρα και με συγκρατούμενους που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών και φόνους.

«Ως λάτρης του ποδοσφαίρου που είμαι, δεν μπορούσα να χάσω αυτή την ευκαιρία. Για εμένα, ο Ροναλντίνιο είναι ο καλύτερος όλων, γι' αυτό και φωτογραφήθηκα μαζί του. Ζητώ συγνώμη απ' όσους ενοχλήθηκαν, αλλά ο Ροναλντίνιο εξακολουθεί να είναι είδωλο μέχρι την μέρα που θα πεθάνει» εξήγησε ο Αστυνόμος του τρίτου τμήματος της Ασουνσιόν, Μιγκέλ Λόπες Ρούσο, ένας από τους δεκάδες που έσπευσαν να φωτογραφηθούν με τον Βραζιλιάνο. Το χαμόγελό του στις φωτογραφίες, παρ' ότι ειλικρινές, δεν έχει πλέον την λάμψη του παρελθόντος...

Του Αλέξανδρου Λοθάνο ([email protected])

 

Τελευταία Νέα