Σέρχιο Ράμος vs. Λιονέλ Μέσι: Το Clasico μέσα στο Clasico

Gazzetta team
Σέρχιο Ράμος vs. Λιονέλ Μέσι: Το Clasico μέσα στο Clasico

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για τους δύο παίκτες που περισσότερο έχουν σημαδέψει στατιστικά (και όχι μόνο) την τιτανομαχία Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα.

Είναι η πιο Clasico μονομαχία στην ιστορία των Clasico. Από την μια, ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης, Σέρχιο Ράμος, ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές (και αποβολές) στην ιστορία της συγκεκριμένης μονομαχίας.

Και, από την άλλη, ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία και ένας από τους ποδοσφαιριστές που περισσότερο έχουν καθορίσει την μοίρα ενός αγώνα που ξεπερνάει τα 650 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, όταν διεξάγεται όπως απόψε (22:00, Cosmote Sport 1 HD).

Ανατρέχοντας στην ιστορία, υπήρχαν πάντα (άτυπα) ζευγάρια παικτών που σημάδευαν την μεγάλη μονομαχία Μαδριλένων και Καταλανών, χωρίς απαραίτητα να είναι και τα δύο μέλη τους σκόρερ, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Μέσι.

Την δεκαετία του ’30, ήταν ο θρυλικός τερματοφύλακας Ρικάρδο Θαμόρα και ο μεγάλος σκόρερ Τζουσέπ Σαμιτιέρ. Πολύ καλοί φίλοι, φόρεσαν αμφότεροι τις φανέλες και των δύο ομάδων και ήταν τα πρώτα μεγάλα είδωλα για Λευκούς και Μπλαουγκράνα.

Την δεκαετία του ’50, την σκυτάλη πήραν ο Αλφρέδο ντι Στέφανο και ο Λάσλο Κουμπάλα, χαρισματικοί μπαλαδόροι και γκοτζήδες, οι οποίοι εκτόξευσαν τις ομάδες τους και, μάλιστα, υπήρξαν (για πολύ λίγο) συμπαίκτες στην Μπάρτσα, πριν ο Ντι Στέφανο καταλήξει εντέλει στην Ρεάλ, αλλάζοντας την ιστορία της και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κατ’ επέκταση.

Την δεκαετία του ’70, ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ αποκτήθηκε από την Μπαρτσελόνα για να της αλλάξει την μοίρα (το έκανε σε βάθος ετών και με διαφορετικές ιδιότητες) και στα Clasico είχε απέναντί του τον Πίρι, παίκτη – σύμβολο της Βασίλισσας εκείνης της εποχής.

Και, πριν μπουν στην εξίσωση ο Ράμος με τον Μέσι, ο Ραούλ με τον Τσάβι υπήρξαν τα σημεία αναφοράς της Ρεάλ που κυριάρχησε ξανά στην Ευρώπη με τρία Champions League μέσα σε έξι χρόνια και την καλύτερη Μπάρτσα όλων των εποχών αντίστοιχα.

Κυρίαρχος ο Λέο

Στα 33 του χρόνια, 29 μέρες προτού γιορτάσει τα 34α γενέθλιά του (30 Μαρτίου), ο Σέρχιο Ράμος θα δώσει το 44ο Clasico της καριέρας του. Πίσω του, με μόλις ένα παιχνίδι λιγότερο, ο 32χρονος Λιονέλ Μέσι, ο οποίος θα γίνει απόψε ο πρώτος Μπλαουγκράνα σε Clasico, με ένα παραπάνω από τον Τσάβι, αλλά και από τους Φρανθίσκο Χέντο και Μανόλο Σαντσίς της Ρεάλ.

Οι δύο τους έχουν αναμετρηθεί σε 41 (!) περιπτώσεις, στην αναμφίβολα πιο επαναλαμβανόμενη μονομαχία στην ιστορία του ποδοσφαίρου, σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο.

Στατιστικά, ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός είναι με διαφορά ο νικητής, αφού μετράει 19 νίκες, έναντι δώδεκα του Σεβιλιάνου κεντρικού αμυντικού, ενώ δέκα παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Συν τοις άλλοις, ο Μέσι είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Clasico με 26 γκολ (σε όλες τις διοργανώσεις), αφήνοντας πολύ πίσω του τέσσερις θρύλους της Ρεάλ: Αλφρέδο ντι Στέφανο και Κριστιάνο Ρονάλντο (από 18 γκολ έκαστος), Ραούλ Γονθάλεθ (15) και Φέρεντς Πούσκας (14).

Ο Ράμος, με τέσσερα γκολ σε Clasico (όλα στο πρωτάθλημα), υστερεί συνολικά, αλλά υπερτερεί στις μονομαχίες του Κυπέλλου, αφού επί εποχής του η Ρεάλ μετράει δύο κερδισμένους τελικούς κόντρα στην Μπάρτσα, ενώ υπάρχουν ακόμα τρεις Λευκές νίκες και δύο Μπλαουγκράνα επιτυχίες, χωρίς τον Μέσι να έχει σκοράρει καθόλου.

Η αποθέωση του «Ρόνι» και το πρώτο χατ – τρικ

Σε αυτή την πορεία 13 ετών, το πρώτο Clasico όπου τέθηκαν αντιμέτωποι, αλλά και το πρώτο στο οποίο σκόραραν αμφότεροι, είναι σημαδιακά, έστω και αν (σχεδόν) το καθένα από τα 41 έχει την δική του, ξεχωριστή ιστορία.

Στις 19 Νοεμβρίου του 2005, η Μπαρτσελόνα θριαμβεύει στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» με 3-0 με δύο γκολ του Ροναλντίνιο και ένα του Σαμουέλ Ετό, με το γήπεδο να χειροκροτεί τον Βραζιλιάνο για την παράστασή του, παρ’ ότι έπαιζε στον μεγάλο εχθρό (χωρίς εισαγωγικά).

Ο 18χρονος τότε Μέσι παίζει τα πρώτα 70 λεπτά, κόντρα στον 19χρονο Ράμος, την… μέση του οποίου έσπασε ο «Ρόνι» σε ένα από τα δύο γκολ που σημείωσε στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Οι δύο τους σκόραραν μαζί για πρώτη φορά στις 10 Μαρτίου του 2007, όταν Μπάρτσα και Ρεάλ χάρισαν ένα συναρπαστικό 3-3, με τον Λέο να σημειώνει το πρώτο του χατ – τρικ σε Clasico και τον Ράμος να πετυχαίνει το ένα από τα τέσσερα του γκολ.

Ο νυν αρχηγός της Ρεάλ κέρδισε τα δύο πρώτα του Clasico στο «Μπερναμπέου» (2-0 και 4-1), αλλά δύσκολα θα ξεχάσει ένα από τα ματς όπου σκόραρε (1η Μαΐου 2009), όταν η Μπάρτσα με «ψευτό – εννιάρι» τον Μέσι, θριάμβευε με 6-2. Ένα χρόνο αργότερα, στο 5-0 των Μπλαουγκράνα επί της Ρεάλ του Ζοσέ Μουρίνιο, ο Ράμος κλωτσούσε απηυδισμένος τον Μέσι και έβλεπε την μια από τις συνολικά πέντε κόκκινες κάρτες που έχει αντικρίσει (επίσης ρεκόρ).

Οι αποβολές του Σέρχιο Ράμος

Σεβασμός και «παικταράς»

Αμφότεροι έχουν έρθει πολλές φορές σε κόντρα μέσα στο γήπεδο. Η φωτογραφία που «ντύνει» το συγκεκριμένο αφιέρωμα το επιβεβαιώνει και προήλθε από ένα από τα πολλά «χάδια» του Ράμος στον Μέσι, σε παλαιότερες μονομαχίες του.

«Τρέφω τεράστιο σεβασμό για εκείνον» λέει, παρ’ όλα αυτά, ο Σεβιλιάνος για τον Αργεντινό. «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών και ελπίζω απλώς την Κυριακή να μην έχει την βραδιά του» ευχήθηκε ο Ράμος για τον Μέσι, ο οποίος επίσης υποκλίνεται στην πορεία του αντιπάλου του.

«Είναι παικταράς, πολύ σκληρός» έχει πει ο Λέο για τον Σέρχιο, τον οποίο βεβαίως στο παρελθόν έχει «λούσει» με κοσμητικά επίθετα στην διάρκεια αγώνα, με τον στόπερ να… ανταποδίδει με πολύ σκληρά μαρκαρίσματα.

Οι δύο τους κοντράρονται (ξανά) σε μια μονομαχία που θα κρίνει πολλά στην μάχη του τίτλου στην La Liga, με την Ρεάλ να φτάνει «πληγωμένη» (ελέω Σίτι και όχι μόνο) και τον Μέσι να μετράει πλέον 336 λεπτά χωρίς γκολ σε Clasico, όπου έχει να σκοράρει από τις 6 Μαΐου του 2018 (2-2).

Μήπως είναι πολλά για έναν ποδοσφαιριστή που έχει την Ρεάλ στην τέταρτη θέση των καλύτερων «πελατισσών» του με 26 γκολ, πίσω μόνο από Σεβίλλη (37), Ατλέτικο (31) και Βαλένθια (28);

Τα 26 γκολ του Μέσι

 

Τελευταία Νέα