Έγινε ξανά το Ibra-Derby

Gazzetta team
Έγινε ξανά το Ibra-Derby

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο εξηγεί γιατί ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς δίνει άλλη αίγλη στην μονομαχία υπ' αριθμόν 296 της Ίντερ με την Μίλαν.

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός με σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Έπαιξε το πρώτο του Derby della Madonnina (Ντέρμπι της Παναγίτσας) πριν από 13 χρόνια, όταν κανένας από τους παίκτες που βρίσκονται τώρα στα ρόστερ των Ίντερ και Μίλαν δεν είχε περάσει καν έξω από το «Τζουσέπε Μεάτσα».

Είναι ο μοναδικός παίκτης της τωρινής Μίλαν που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα. Η συλλογή του περιλαμβάνει 35 τίτλους, όταν όλοι οι παίκτες της Ίντερ μαζί μετρούν 34. Ο ίδιος έκανε... ζέσταμα για το ντέρμπι με τον εαυτό του να βρυχάται και την φράση «Τα Λιοντάρια δεν ακούγονται σαν τους ανθρώπους».

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είναι άνθρωπος (μέχρι αποδείξεως... εξωγήινου αντιθέτου), αλλά δίνει την δική του, ξεχωριστή αύρα σε ένα ντέρμπι που εσχάτως έχει χάσει την λάμψη του και φέρνει αντιμέτωπες δύο ομάδες που τις χωρίζουν 19 ολόκληροι βαθμοί.

«Πρέπει όλοι να έχουμε το αγωνιστικό πρόσωπο του Ιμπραΐμοβιτς, στα κόκκινα και αποφασισμένοι. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες μας» ήταν η δήλωση – σύνθημα του Στέφανο Πιόλι, ο οποίος υπολογίζει τον 38χρονο Σουηδό, μετά την ίωση που τον άφησε έξω από τον αγώνα με την Ελλάς Βερόνα.

«No Ibra, no Party» έγραψε την επόμενη μέρα η εφημερίδα «Gazzetta dello Sport» για την βαρύτητα της απουσίας του Ιμπραΐμοβιτς, η έλευση του οποίου κρατάει μέχρι τώρα αήττητους τους Ροσονέρι σε εφτά παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις (πέντε νίκες – δύο ισοπαλίες).

«Θυσία» για το τρεμπλ

Ο Ίμπρα γνώρισε για πρώτη φορά την μαγεία των μιλανέζικων ντέρμπι ως παίκτης της Ίντερ. Ήταν 28 Οκτωβρίου του 2006 και οι δύο ενδεκάδες, πλην του Ζλάταν, αποτελούνταν από ποδοσφαιριστές που πλέον είναι ΟΛΟΙ παλαίμαχοι: Καφού, Νέστα, Πίρλο, Γκατούζο, Κακά, Ζέεντορφ και Ιντσάγκι μεταξύ άλλων στην Μίλαν, Μαϊκόν, Ματεράτσι, Βιεϊρά, Ζανέτι, Στάνκοβιτς και Κρέσπο μεταξύ άλλων στην Ίντερ.

Σε ένα από τα πιο συναρπαστικά ντέρμπι της ιστορίας, οι Νερατζούρι προηγήθηκαν 3-0 και 4-1, έμειναν με δέκα λόγω αποβολής του Μάρκο Ματεράτσι (ω τι έκπληξη...) και εντέλει νίκησαν 4-3, με τον Ιμπραΐμοβιτς να σημειώνει το γκολ του 3-0.

Έκτοτε, κατέγραψε συνολικά πέντε ντέρμπι ως Νερατζούρο, με δύο γκολ, τέσσερις νίκες και μόλις μια ήττα. Στην Ίντερ λατρεύτηκε από τους φιλάθλους, σημείωσε συνολικά 66 γκολ σε 117 παιχνίδια και συνέβαλε στην κατάκτηση τριών διαδοχικών πρωταθλημάτων και δύο Σούπερ Καπ.

Το καλοκαίρι του 2009, όμως, ο Ζοσέ Μουρίνιο έκρινε ότι δεν του κάνει πια ο Σουηδός και άναψε το «πράσινο φως» για την παραχώρησή του στην Μπαρτσελόνα. Με τα χρήματα της μεταγραφής (65 εκατομμύρια ευρώ) και τον Σαμουέλ Ετό, που δόθηκε ως αντάλλαγμα, η Ίντερ έφτασε μέχρι την κατάκτηση του ιστορικού τρεμπλ.

Ο Ίμπρα έφυγε σκοτωμένος με τον Πεπ Γκουαρδιόλα μόλις λίγους μήνες μετά την μεταγραφή του, έχοντας αποκλειστεί από την Ίντερ στα ημιτελικά του Champions League. Ήθελε να πάρει την εκδίκησή του και, βεβαίως, επέστρεψε στο Μιλάνο, αλλά για λογαριασμό της Μίλαν.

Στο νοσοκομείο τον Ματεράτσι

Όπως συνέβη και στο πρώτο του ντέρμπι ως Νερατζούρο, έτσι και στο πρώτο ως Ροσονέρο κατάφερε να σκοράρει (με πέναλτι). Ήταν, μάλιστα, και το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, στην τελευταία νίκη της Μίλαν ως (τυπικά) φιλοξενούμενη, στις 14 Νοεμβρίου του 2010.

Ο Ίμπρα το χάρηκε με την ψυχή του, όχι μόνο γιατί πήρε εκδίκηση από την παλιά του ομάδα που τον είχε... ξεφορτωθεί έναν χρόνο πριν, αλλά και γιατί «ξεχρέωσε» ένα γραμμάτιο με τον άλλοτε συμπαίκτη του, Μάρκο Ματεράτσι, στον οποίο δεν είχε συγχωρέσει ένα δολοφονικό τάκλιν που του είχε κάνει το 2006, όταν ο Σουηδός έπαιζε ακόμα στην Γιουβέντους.

«Όλοι ήταν εναντίον μου και αυτό μου έδωσε κίνητρο. Κέρδισα ένα πέναλτι και ποιος μου έκανε το φάουλ; Ο Ματεράτσι. 1-0 για την Μίλαν» είχε πει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «GQ», όπου θυμήθηκε εκείνο το ξεχωριστό ντέρμπι.

«Στο δεύτερο ημίχρονο, τον χτύπησα (σ.σ. τον Ματεράτσι) με μια κίνηση τάε κβο ντο και τον έστειλα στο νοσοκομείο» πρόσθεσε, αν και ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ιταλία, ο οποίος είχε γίνει αλλαγή στο συγκεκριμένο ματς, δεν είχε τελικά κάτι σοβαρό.

Προτού δώσει ένα ακόμα ντέρμπι ως παίκτης της Μίλαν, ο απολογισμός του Ίμπρα ως Ροσονέρο είναι τέσσερα ματς, ισάριθμα γκολ, δύο νίκες και δύο ήττες. Σε αυτό θα έχει την ευκαιρία να... σπάσει την ισοπαλία, γνωρίζοντας μάλιστα ότι, αν πετύχει το πρώτο γκολ της Μίλαν, θα είναι και το 300ό της σε επίσημα ντέρμπι.

Ταμπού Κόντε, μαθητής Λουκάκου

Απέναντί του, ο Ιμπραΐμοβιτς θα βρει δύο ανθρώπους που του προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μια, ο Αντόνιο Κόντε, ο οποίος μετράει μόνο νίκες όποτε αντιμετωπίζει ομάδες όπου ο Ζλάταν είναι βασικός!

Σε τρία παιχνίδια ο Κόντε, ο οποίος δεν έχει χάσει ποτέ από την Μίλαν ή τον Στέφανο Πιόλι, «νίκησε» τον Ίμπρα με την Γιουβέντους (2-0 κόντρα στην Μίλαν), την Εθνική Ιταλίας (1-0 την Σουηδία στο Euro2016) και την Τσέλσι (4-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Ο νυν τεχνικός της Ίντερ, ο οποίος έχει παραδεχθεί πως προσπάθησε να τον αποκτήσει όταν κάθονταν στον πάγκο της Τσέλσι, έχασε στον δεύτερο γύρο από την Γιουνάιτεντ (2-0), αλλά ο Ζλάταν είχε μπει αλλαγή στο φινάλε, με το αποτέλεσμα να έχει κριθεί.

Παλιός, αγαπητός όμως, γνώριμος και ο Ρομελού Λουκάκου. Οι δυο τους υπήρξαν «ανταγωνιστές» για την θέση του βασικού σέντερ φορ στους Κόκκινους Διαβόλους, όπου ο Ζοσέ Μουρίνιο τους χρησιμοποίησε μόνο μαζί σε 126 λεπτά και μόλις σε έναν αγώνα από την αρχή, στις 26 Δεκεμβρίου του 2017 στο «Ολντ Τράφορντ» κόντρα στην Μπέρνλι.

Οι δύο τους ανέπτυξαν μια εξαιρετική σχέση στα αποδυτήρια και, μάλιστα, ο Βέλγος θα νιώθει αιώνια υποχρεωμένος στον κατά δώδεκα χρόνια μεγαλύτερό του Σουηδό, αφού με το πάθος που έδειχνε στις προπονήσεις, κατάφερε να τον... ταρακουνήσει για τα καλά.

Σε μια προπόνηση, λοιπόν, ο Ίμπρα μόλις είχε επιστρέψει από την ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο και, παρ' ότι οι προβλέψεις έκαναν λόγο για απουσία οκτώ – εννέα μηνών, στους 5,5 ο Σουηδός είχε επιστρέψει στο γήπεδο και τα έδινε όλα.

Σε ένα οικογενειακό διπλό, οι δυο τους έπαιζαν ως επιθετικοί σε αντίπαλες ομάδες. Σε μια διεκδίκηση, ο Ιμπραΐμοβιτς πήγε με... φούρια πάνω στον Λουκάκου, ο οποίος δεν χτύπησε, αλλά έπαθε σοκ από το πάθος του!

«Τότε κατάλαβα ότι αυτός ο τύπος θέλει να είναι ανταγωνιστικός και θέλει να μάχεται για την θέση του. Γι' αυτό με άλλαξε. Μου άνοιξε τα μάτια» θυμάται ο Ρομελού, εξηγώντας ακόμα ότι «έμαθα να είμαι συγκεντρωμένος, να δουλεύω σκληρό και να το απολαμβάνω. Γιατί είναι ένας τύπος με τον οποίο μπορείς να περάσεις πολύ καλά και το ότι είχαμε την προσωπικότητά του στα αποδυτήρια ήταν καλό».

Η ώρα του

Ο Ίμπρα λατρεύει να παίζει σε τέτοια ματς. «Έχει μια ξεχωριστό προσωπικότητα. Έχει έναν ξεχωριστό επαγγελματισμό. Μπήκε στα αποδυτήρια με μια ξεχωριστή ταπεινότητα» εξηγεί ο διευθυντής ποδοσφαίρου της Μίλαν, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, για τον... ξεχωριστό Ζλάταν.

«Είναι ο βοσκός που οδηγεί το κοπάδι του» ήταν ο χαρακτηρισμός του Φάμπιο Καπέλο για τον Σουηδό, τον οποίο λατρεύει να παρακολουθεί ο άνθρωπος που τον πήγε πρώτη φορά στην Μίλαν το 2010, αλλά υποχρεώθηκε να τον δώσει δύο χρόνια μετά στην Παρί Σεν Ζερμέν, μαζί με τον Τιάγκο Σίλβα, ώστε να ισορροπήσουν τα οικονομικά των Ροσονέρι.

«Ακόμα πενθώ για την αποχώρησή του» λέει χαρακτηριστικά ο Αντριάνο Γκαλιάνι, θρυλικό δεξί χέρι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θυμάται «τον τρόπο που κολλούσε τους συμπαίκτες του στον τοίχο όταν δεν προπονούνταν αρκετά σκληρά. Δεν πιστεύω να έχει χάσει αυτή την καλή συνήθεια». Μην ανησυχείτε, σινιόρε Γκαλιάνι, σίγουρα δεν την έχει χάσει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα