TOP-5: Προπονητές που δεν υπήρξαν ποδοσφαιριστές

TOP-5: Προπονητές που δεν υπήρξαν ποδοσφαιριστές

bet365

Ο άλλοτε τραπεζικός υπάλληλος, Μαουρίτσιο Σάρι, κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ με την Τσέλσι και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε κορυφαίους τεχνικούς, που δεν έπαιξαν ποτέ ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο.

Κάρλος Αλμπέρτο Περέιρα
Δεν έπαιξε ποτέ στη ζωή του ποδόσφαιρο, ούτε καν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ο Κάρλος Αλμπέρτο Περέιρα ήταν γυμναστής και στο χώρο της μπάλας μπήκε ως μέλος τεχνικών επιτελείων, στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Εκεί του μπήκε το «μικρόβιο» της προπονητικής, με την καριέρα του να ξεκινά από το Κουβέιτ. Ο Βραζιλιάνος είναι ρέκορντμαν συμμετοχών σε Παγκόσμια Κύπελλα, καθώς έχει βρεθεί σε έξι διοργανώσεις, με πέντε διαφορετικές εθνικές ομάδες (Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική). Κορυφαία του στιγμή ήταν η κατάκτηση του Μουντιάλ του 1994, με τη «σελεσάο».

Ζεράρ Ουγιέ
Σπούδαζε στο πανεπιστήμιο της Λιλ, όταν μια σοβαρή ασθένεια του πατέρα του τον ανάγκασε να διακόψει προσωρινά τη σχολή του και να πιάσει δουλειά ως δάσκαλος. Το πτυχίο του τελικά το πήρε και το 1969 μετακόμισε στο Λίβερπουλ, για να δουλέψει σε ένα σχολείο της πόλης. Εκεί, είδε για πρώτη φορά αγώνα των «κόκκινων» και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικά σωματεία. Το αγωνιστικό του επίπεδο δεν ήταν για κάτι παραπάνω, όμως ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με την προπονητική. Επέστρεψε στη Γαλλία και σιγά-σιγά ανέβαινε κατηγορίες, ώσπου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λανς, το 1982. Παρί Σεν Ζερμέν, εθνική Γαλλίας και Λίβερπουλ ήταν στη συνέχεια οι σημαντικότεροι σταθμοί της καριέρας του.

Αρίγκο Σάκι
«Δεν ήξερα ότι για να γίνεις αναβάτης, έπρεπε πρώτα να είσαι άλογο». Αυτή ήταν η ατάκα-σήμα κατατεθέν του Ιταλού προπονητή, που έφτασε δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης με τη Μίλαν και οδήγησε την εθνική Ιταλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πριν μπει στους πάγκους, ο Αρίγκο Σάκι βρισκόταν πίσω από άλλους... πάγκους, καθώς ήταν πωλητής παπουτσιών. Ποδόσφαιρο έπαιξε μόνο ερασιτεχνικά και την προπονητική του καριέρα την ξεκίνησε στην τοπική Μπαράκα Λούγκο, με τον ίδιο μέσα σε λίγα χρόνια να ανεβαίνει κατηγορίες στην Ιταλία, φτάνοντας μέχρι τη Μίλαν.

Ρόι Χόντγκσον
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Κρίσταλ Πάλας, όμως δεν κατάφερε ποτέ να ανέβει στην πρώτη ομάδα. Μόλις στα 23 του ξεκίνησε την προπονητική, όμως ταυτόχρονα ήταν και ποδοσφαιριστής σε ερασιτεχνικούς συλλόγους. Στα 29 του έγινε προπονητής της σουηδικής Χάλμσταντ και από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του στους πάγκους. Ακολούθησε σπουδαία καριέρα, με σημαντικότερους σταθμούς την Ίντερ, τη Λίβερπουλ και την εθνική Αγγλίας, ενώ τώρα είναι τεχνικός στην ομάδα που έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο, την Κρίσταλ Πάλας.

Αντρέ Βίλας-Μπόας
Όταν ο Μπόμπι Ρόμπσον ήταν προπονητής στην Πόρτο έμενε στην ίδια γειτονιά με τον 16χρονο – τότε – Αντρέ Βίλας-Μπόας. Η γνωριμία τους έβαλε το «μικρόβιο» των πάγκων στο νεαρό Πορτογάλο, ο οποίος σύντομα έβγαλε δίπλωμα προπονητικής. Ο Ρόμπσον του είχε δώσει πόστο στην Πόρτο, όπου γνωρίστηκε με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Όταν ο ίδιος ο Μουρίνιο έγινε προπονητής των «δράκων» πήρε για βοηθό του τον Βίλας-Μπόας και στη συνέχεια οι δυο τους πήγαν «πακέτο» σε Τσέλσι και Ίντερ. Το 2009, ο 32χρονος – τότε – Πορτογάλος έγινε πρώτος προπονητής της Ακαντέμικα. Ακολούθησαν Πόρτο, Τσέλσι, Τότεναμ, Ζενίτ, Σανγκάη και τώρα στα 42 του υπέγραψε στη Μαρσέιγ.

 

Τελευταία Νέα