Η Κέμνιτσερ ανάμεσα στους νεοναζί και στην πραγματικότητα

Gazzetta team
Η Κέμνιτσερ ανάμεσα στους νεοναζί και στην πραγματικότητα

bet365

Εδώ και δύο εβδομάδες η Κέμνιτσερ είναι διχασμένη ανάμεσα στους νεοναζί οπαδούς της και σε αυτά που πρέπει να πρεσβεύει ο σύλλογος.

Το παιχνίδι της Κέμνιτσερ με την Μπάουτσεν για την τέταρτη κατηγορία στην Γερμανία ξεκίνησε με μεγάλη ησυχία στις εξέδρες. Οι οπαδοί, που θεωρούν τον σύλλογο «ιδιοκτησία» τους έλειψαν για τα πρώτα 12’, αφήνοντας ένα πανό που έγραψε «12 λεπτά για τον 12ο παίκτη».

Δεν ήταν μία απλή διαμαρτυρία για τις τιμές των εισιτηρίων, για τυχόν άδικη αντιμετώπιση από την αστυνομία, για κάποια κόντρα με τη διοίκηση, που να τους κάνει τη ζωή δύσκολη. Ήταν ξανά στη μνήμη του Τόμαρ Χάλερ, ενός από τους δικούς τους χούλιγκανς. Ο τελευταίος ήταν γνωστός ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «HooNaRa», το οποίο πολύ απλά σήμαινε: Χούλιγκανς, Ναζιστές, Ρατιστές, και ένας από τους πιο επιφανείς οπαδούς της Κέμνιτσερ, που πριν λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή.

Το προηγούμενο εντός έδρας με την Ατγκλίνικε εξελίχθηκε σε μία επίδειξη δύναμης από τους νεοναζί οπαδούς, που έχουν κατακλύσει τις εξέδρες του συλλόγου της Ανατολικής Γερμανίας (η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τσεχία). Ο Χάλερ για χρόνια ήταν ιδρυτής μίας εταιρείας, που ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη του σταδίου, ενώ τον Δεκέμβριο του 2006 είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό Rund, στην οποία είχε δώσει κάποιες λεπτομέρειες για το «HooNaRa».

«Είμαστε άνθρωποι του ποδοσφαίρου που δείχνουν στην Γερμανία και στην Ευρώπη ότι η Σαξονία υπάρχει», είχε πει, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι ναι μεν ο σύλλογος ήδη από εκείνη την περίοδο είχε διαλυθεί, αλλά «μπορούμε να μαζευτούμε ξανά μέσα σε 30’». Εκείνη η συνέντευξη είχε οδηγήσει σε λύση το συμβόλαιο με την εταιρεία του από τη διοίκηση του συλλόγου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν φήμες ότι μέχρι και σήμερα αυτή η συνεργασία συνεχίζεται δια μέσω άλλων εταιρειών...

Η κατάσταση στον σύλλογο είναι τέτοια, που σε εκείνο το παιχνίδι ο ο Φραν, όταν σκόραρε στο 53’ (το τελικό αποτέλεσμα ήταν 4-4) το πανηγύρισε με ένα μπλουζάκι που έγραψε «Υποστήριξε τους ντόπιους χούλιγκάνς σου». Στη συνέχεια, όταν κατάλαβε τι έκανε, είπε ότι δεν κατάλαβε ότι με αυτό το μήνυμα θα στήριζε τους νεοναζί και τιμωρήθηκε με 2 αγωνιστικές από την Ομοσπονδία (συν άλλες 2 με αναστολή) και με πρόστιμο 3.000 ευρώ. Βέβαια, έγινε ήρωας στις τάξεις των οπαδών με ακραίες πεποιθήσεις και τον αποθέωσαν στο επόμενο γκολ του. Κανένας δεν ξέρει αν ο Φραν τους στηρίζει πραγματικά ή όχι...

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών χορηγοί εγκατέλειψαν τον σύλλογο, ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης και η διοίκησή του είναι διορισμένη. Ο CEO Ούλιχ παραιτήθηκε, ενώ οι παραιτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τον εκφωνητή του σταδίου, που αρνήθηκε να διαβάσει το κείμενο που του δόθηκε για τον Χάλερ. Ο πρόεδρος Ζίμον παραχώρησε συνέντευξη τύπου για να πει ότι η διοίκηση δεν γνώριζε τι θα πράξουν οι οπαδοί. Οι αποκαλύψεις των μηνυμάτων του, όμως, από το TAG24 δείχνουν ότι πολλά μέλη της διοίκησης γνώριζαν τις προθέσεις των οπαδών.

Ανάμεσά τους ήταν ο υπεύθυνος του σταδίου και ο υπεύθυνος για τους συνδέσμους, που προσπαθούσαν να βρουν τρόπο, ώστε να μην προκληθεί η κοινή γνώμη. Κάτι που προφανώς δεν κατάφεραν. «Εδώ και καιρό ο σύλλογος είναι διχασμένος», τόνισε ο τεχνικός Μπέργκενερ, αλλά δήλωσε μετά το τελευταίο παιχνίδι (τη νίκη με 1-0 επί της Μπάουτσερ) ότι το ζήτημα έχει, πλέον, «λυθεί». Το ίδιο τόνισε και ο Ζίμον.

Πριν το παιχνίδι η διοίκηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Τύπωσε μπλουζάκια με το μήνυμα «ανοχή, δικαιοσύνη, αμεροληψία». Στις εξέδρες, όμως, μόνο ελάχιστα έκαναν την εμφάνισή τους, δείχνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα γκρουπ Ultras. Οι παίκτες από την άλλη πριν τη σέντρα κράτησαν ένα πανό, που έγραφε: «μαζί για τις δημοκρατικές αξίες και το fairplay». Η υποδοχή που είχε ήταν απλά αδιάφορη...

Η Κέμνιτσερ βρίσκεται στην κορυφή και έχει διαφορά ασφαλείας 7 βαθμών από τη δεύτερη θέση 8 αγωνιστικές πριν το τέλος. Τώρα, που ετοιμάζεται για την άνοδο στην τρίτη κατηγορία βλέπει την οικονομική καταστροφή να έρχεται ξανά. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, παραμένει: σε ποιον πραγματικά ανήκει ο σύλλογος; Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αυτή η ερώτηση θα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα. Και μέχρι να απαντηθεί οριστικά ο σύλλογος θα μοιάζει κομμένος στη μέση: ανάμεσα στις πεποιθήσεις των πιστών οπαδών του και ανάμεσα στις πεποιθήσεις που θα έπρεπε να πρεσβεύει ο ίδιος...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα