Με το εθνόσημο στην εστία και μετά τα 40

Με το εθνόσημο στην εστία και μετά τα 40

bet365

Σε ηλικία 42 ετών και 8 μηνών ο Βούλγαρος Γκεόργκι Πέτκοφ έγινε ο γηραιότερος Ευρωπαίος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε σε διεθνή διοργάνωση και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει πέντε γκολκίπερ από την Γηραιά Ήπειρο, που αγωνίστηκαν με την εθνική τους μετά τα 40.

Ντίνο Τζοφ
Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 είχε ήδη κλείσει τα 40 του χρόνια και γινόταν ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής, που ήταν παρών σε τελικό Μουντιάλ (ρεκόρ που κρατάει μέχρι σήμερα) και έχει κατακτήσει το τρόπαιο. Αν και οι περισσότεροι θα επέλεγαν να αποσυρθούν στην κορυφή, ο Τζοφ συνέχισε να αγωνίζεται με την εθνική Ιταλίας. Τελευταία του παρουσία κάτω από τα δοκάρια της «σκουάντρα ατζούρα» ήταν στα προκριματικά του επόμενου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, σε μία ήττα από την Σουηδία με 2-0, στις 29 Μαΐου 1983. Ο Ντίνο Τζοφ ήταν τότε 41 ετών και 90 ημερών.

Πίτερ Σίλτον
Ο ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί στα περισσότερα επίσημα παιχνίδια σε επαγγελματικό επίπεδο από οποιονδήποτε άλλο στον πλανήτη (1249) και είναι ρέκορντμαν συμμετοχών της εθνικής Αγγλίας (125), με παρουσία σε τρία Μουντιάλ και δύο Euro. Τελευταία φορά που υπερασπίστηκε την εστία των «λιονταριών» ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας, το 1990. Έφτασε μέχρι την 4η θέση στον κόσμο, με τον ίδιο στο μικρό τελικό να είναι 40 ετών και 292 ημερών. Δυστυχώς, για εκείνον, το «αντίο» του συνοδεύτηκε με ένα λάθος, που έδωσε την ευκαιρία στον Ρομπέρτο Μπάτζιο να σκοράρει, στη νίκη της Ιταλίας επί της Αγγλίας, με 2-1.

Γκάμπορ Κίραλι
Σήμα κατατεθέν του η γκρι φόρμα, την οποία δεν αποχωρίζεται μέχρι και σήμερα. Στα 42, ο Ούγγρος τερματοφύλακας είναι ακόμα εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στην ομάδα της πατρίδας του, Χαλαντας. Για 18 χρόνια υπερασπίστηκε την εστία του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος, με τον ίδιο να είναι και ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική Ουγγαρίας (108). Στο Euro 2016 έκανε ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής, που έπαιξε ποτέ σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (ξεπέρασε τον Ματέους). Στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων ήταν 40 ετών και 75 ημερών, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα. Τον Νοέμβριο του 2016 διοργανώθηκε φιλικό προς τιμήν του, απέναντι στην Σουηδία, με τον Κίραλι να είναι τότε 40 ετών και 228 ημερών.

Ζέρζι Ντούντεκ
Ο άνθρωπος που έδωσε στην Λίβερπουλ το Τσάμπιονς Λιγκ, το 2005, πραγματοποίησε σε μεγάλη ηλικία την πρώτη του συμμετοχή με την εθνική Πολωνίας, καθώς το 1998 ήταν ήδη 25 ετών. Ήταν διεθνής για 15 χρόνια, όμως σε όλο αυτό το διάστημα δεν αποτελούσε πάντοτε την πρώτη επιλογή των ομοσπονδιακών τεχνικών για την υπεράσπιση της εστίας. Ο Ντούντεκ είπε «αντίο» στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα τον Ιούνιο του 2013, σε ηλικία 40 ετών και 73 ημερών, σε ένα φιλικό κόντρα στο Λιχτενστάιν. Μάλιστα, ο Πολωνός αγωνίστηκε με το «60» στην πλάτη, καθώς η τελευταία του συμμετοχή ήταν και η 60η με το εθνόσημο.

Τζίτζι Μπουφόν
Ο «θρύλος» του ιταλικού ποδοσφαίρου, που έγραψε ιστορία με την εθνική Ιταλίας, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Με παρουσία σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα, ο Μπουφόν είναι ρέκορντμαν συμμετοχών με τη «σκουάντρα ατζούρα» (176) και τέταρτος σε διεθνείς συμμετοχές σε όλο τον κόσμο. Κάτω από τα δοκάρια της εθνικής του ομάδας κάθισε για πρώτη φορά το μακρινό 1997, σε ηλικία 19 ετών, ενώ είκοσι χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2017 ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έπειτα από τον αποκλεισμό της Ιταλίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Προσωρινά πήρε πίσω την απόφασή του, καθώς αποδέχθηκε την πρόσκληση του ομοσπονδιακού τεχνικού για τα φιλικά του Μαρτίου και αγωνίστηκε απέναντι στην Αργεντινή, στις 23/3/2018. Αυτή ήταν και η τελευταία του συμμετοχή, με τον ίδιο να είναι τότε 40 ετών και 55 ημερών.

 

Τελευταία Νέα