Στο δρόμο που χάραξε ο Μπουφόν

Στο δρόμο που χάραξε ο Μπουφόν

bet365

Η Γιουβέντους αγωνίζεται απόψε στην έδρα της Πάρμα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που έκαναν το αντίθετο δρομολόγιο, παίρνοντας μεταγραφή από τους «τζιαλομπλού» για τη «Μεγάλη Κυρία».

Στέφανο Πιόλι
Ο νυν τεχνικός της Φιορεντίνα γεννήθηκε στην Πάρμα και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ακαδημία του συλλόγου της πόλης. Στα 17 του ανέβηκε στην πρώτη ομάδα και μετά από δύο σεζόν στην τρίτη κατηγορία, η Γιουβέντους τον ανακάλυψε, κάνοντας τον δικό της το 1984. Ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός αγωνίστηκε για τρία χρόνια στη «Μεγάλη Κυρία» και μέσα σε αυτό το διάστημα στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, κατέκτησε το διηπειρωτικό κύπελλο, αλλά και το ιταλικό πρωτάθλημα. Το 1987 η Γιουβέντους παραχώρησε τον Πιόλι στην Ελλάς Βερόνα.

Λιλιάν Τουράμ
Το 1996 πήρε μεταγραφή από την Μονακό στην Πάρμα και από την πρώτη του σεζόν έγινε αναντικατάστατος στην άμυνα της ιταλικής ομάδας. Ο Τουράμ ήταν μέλος και ένας εκ των πρωταγωνιστών της σπουδαίας φουρνιάς των «τζιαλομπλού», που έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1999. Δύο χρόνια μετά, η Γιουβέντους απέκτησε από την Πάρμα τον Γάλλο πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης, έναντι 41 εκατομμυρίων ευρώ. Αρχικά ως δεξί μπακ και στη συνέχεια ως κεντρικός αμυντικός, ο Τουράμ ήταν βασικός στη «Μεγάλη Κυρία», κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα Ιταλίας μέσα σε πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι δύο τελευταίοι τίτλοι δε μέτρησαν ποτέ, λόγω του σκανδάλου Calciopoli. Το 2006 η Γιουβέντους υποβιβάστηκε και ο Τουράμ αποχώρησε για την Μπαρτσελόνα.

Τζίτζι Μπουφόν
Στα 13 ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Πάρμα και τέσσερα χρόνια μετά, στα 17 του, ανέβηκε στην πρώτη ομάδα. Ο Ιταλός χρίστηκε βασικός στη δεύτερη σεζόν του (1996-97) στους «τζιαλομπλού» και από τότε ξεκίνησαν όλα. Έγινε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο, κατέκτησε μαζί με τον Τουράμ το κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1999 και πήγαν «πακέτο» στην Γιουβέντους το 2001. Μάλιστα, τα 52 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε τότε η «Μεγάλη Κυρία» αποτελούσαν μέχρι και πριν λίγο καιρό ποσό-ρεκόρ για μεταγραφή τερματοφύλακα. Από τότε, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία, αφού για 17 ολόκληρα χρόνια ο Μπουφόν ήταν πραγματικός «κέρβερος» κάτω από την εστία της Γιούβε και μπήκε στο πάνθεον του συλλόγου. Αγωνίστηκε σε 656 επίσημα παιχνίδια (δεύτερος σε συμμετοχές πίσω από τον Ντελ Πιέρο) και κατάκτησε τα πάντα, εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν λίγους μήνες, στο 40 του, πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν, μήπως και τα καταφέρει.

Μάρκο Ντι Βάιο
Η Σαλερνιτάνα υποβιβάστηκε στη Serie B το 1999, όμως ο Ιταλός επιθετικός συνέχισε να αγωνίζεται στα μεγάλα σαλόνια, καθώς η Πάρμα τον έκανε δικό της. Με τους «τζιαλομπλού» σημείωσε σημαντικό αριθμό τερμάτων και τη σεζόν 2001-02 έφτασε τα 20 γκολ στο Καμπιονάτο. Μπήκε στο στόχαστρο των «μεγάλων», με την Γιουβέντους να τον κάνει δικό της, το 2002, με τη μορφή δανεισμού. Την αμέσως επόμενη χρονιά, η «Μεγάλη Κυρία» πλήρωσε το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει τα δικαιώματά του, όμως ο γρήγορος αποκλεισμός της από το Τσάμπιονς Λιγκ, τη σεζόν 2003-04, οδήγησε το σύλλογο σε εκκαθαρίσεις ποδοσφαιριστών, με τον Μάρκο Ντι Βάιο να βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα και να αποχωρεί από το Τορίνο.

Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο
Η περίπτωσή του είναι κάπως διαφορετική από των προηγούμενων, καθώς ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Γιουβέντους και το 2010 παραχωρήθηκε στην Πάρμα με τη μορφή δανεισμού. Ωστόσο, υπήρχε οψιόν αγοράς του 50% τω δικαιωμάτων του, κάτι που ενεργοποίησαν οι «τζιαλομπλού», πληρώνοντας 3 εκατομμύρια ευρώ στην Γιουβέντους το 2011. Η σεζόν που ακολούθησε για τον Ιταλό φορ ήταν εκπληκτική, με τον ίδιο να σημειώνει 15 τέρματα στη Serie A και να είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Γιουβέντους να θέλει να τον εντάξει και πάλι στο δυναμικό της, αγοράζοντας εκ νέου το 50% των δικαιωμάτων του. Μόνο που εκείνη τη στιγμή το κόστος δεν ήταν το ίδιο, με την Πάρμα να βάζει στα ταμεία της 11 εκατομμύρια ευρώ και να βγαίνει κερδισμένη μέσα σε ένα χρόνο κατά 8 εκατομμύρια.

 

Τελευταία Νέα