Premier... debut

Premier... debut

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που στην πρώτη τους χρονιά στα αγγλικά γήπεδα, εξελίχθηκαν σε πρωταγωνιστές για την ομάδα τους.

Γιούργκεν Κλίνσμαν
Με μεγάλο δισταγμό τον υποδέχθηκαν στο Λονδίνο το 1994. Αφενός γιατί ήταν μέλος της Δυτικής Γερμανίας στο Μουντιάλ του 1990, που απέκλεισε την Αγγλία, αφετέρου γιατί τον κατηγορούσαν ότι «βουτάει» για να ξεγελάσει τους διαιτητές. Όλο αυτό, ο Κλίνσμαν το αντιμετώπισε με χιούμορ και στο πρώτο του γκολ (στο ντεμπούτο) με τη φανέλα της Τότεναμ πήγε μπροστά στην εξέδρα για να πανηγυρίσει... βουτώντας. Η κριτική προς το πρόσωπό του έγινε ακόμη πιο έντονη, όμως οι εμφανίσεις του Γερμανού επιθετικού ήταν αρκετές, ώστε να αποστομώσει τους επικριτές του και να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό. Στην πρώτη του σεζόν με τους «πετεινούς» σημείωσε 21 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ και συνολικά 30 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ η Τότεναμ πούλησε μέσα σε μία χρονιά 150 χιλιάδες φανέλες με το όνομά του.

Φερνάντο Τόρες
Μπορεί εδώ και αρκετά χρόνια η καριέρα του να έχει πάρει την κατιούσα, όμως την εποχή που πήγε από την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Λίβερπουλ ήταν πραγματικά «καυτός». Η σεζόν 2007-08 ήταν η πρώτη του στα αγγλικά γήπεδα και ταυτόχρονα η καλύτερη. Ο Ισπανός επιθετικός σημείωσε 24 γκολ στο πρωτάθλημα και 33 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις και έγινε ο ξένος με τα περισσότερα τέρματα σε πρώτη χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ. Ταυτόχρονα, ήταν ο πρώτος μετά από 60 χρόνια που έκανε δύο συνεχόμενα χατ τρικ στο Άνφιλντ και ο πρώτος μετά τον Ρόμπι Φάουλερ, που πέρασε τα 20 γκολ σε μια σεζόν. Αν και ψηφίστηκε μέλος της καλύτερης ενδεκάδας, ο Τόρες δεν μπόρεσε να κατακτήσει κάποιον τίτλο με την Λίβερπουλ.

Σέρχιο Αγουέρο
«Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται», λέει η γνωστή παροιμία και στην περίπτωση του Αργεντινού επιθετικού και της Μάντσεστερ Σίτι ισχύει 100%. Στο ντεμπούτο του με τους «πολίτες», τον Αύγουστο του 2011, μπήκε ως αλλαγή και σημείωσε δύο γκολ, ενώ είχε και μία ασίστ. Ακολούθησε μία άκρως παραγωγική σεζόν, με τον Αγουέρο να την ολοκληρώνει με 23 τέρματα στην Πρέμιερ Λιγκ. Το 23ο και τελευταίο γκολ ήταν, όμως, το πιο σημαντικό. Στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής, η Σίτι ήθελε μόνο νίκη απέναντι στην ΚΠΡ για να πανηγυρίσει τον τίτλο, όμως μέχρι το 90’ ήταν πίσω στο σκορ με 1-2. Μετά την ισοφάριση από τον Τζέκο στο 92’, ακολούθησε το 3-2 από τον Αγουέρο στο 94’, για να φτάσει η Μάντσεστερ Σίτι στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος, μετά από 44 χρόνια.

Ντιέγκο Κόστα
Μπορεί να μην έφυγε από την Τσέλσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (κάκιστες σχέσεις με τον Αντόνιο Κόντε και τους φιλάθλους) όμως το ξεκίνημά του στο Στάμφορντ Μπριτζ, το 2014, ήταν ονειρεμένο. Τα επτά γκολ του στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος αποτελούν ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ, με τον ίδιο να «πυροβολεί» ακατάπαυστα τις αντίπαλες εστίες, όσο δεν ήταν τιμωρημένος ή τραυματίας. Σε 27 συμμετοχές σημείωσε 20 τέρματα στο πρωτάθλημα και ήταν μέλος της καλύτερης ενδεκάδας. Εκτός από την Πρέμιερ Λιγκ, ο Ντιέγκο Κόστα είχε συμβολή και σε έναν ακόμη τίτλο για την Τσέλσι τη σεζόν 2014-15. Ήταν ένας από τους σκόρερ στη νίκη επί της Τότεναμ, στον τελικό του Λιγκ Καπ.

Ενγκολό Καντέ
Άγνωστος στο ευρύ κοινό ήταν ο Γάλλος αμυντικός μέσος, όταν το 2015 έπαιρνε για πρώτη φορά μεταγραφή σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Περίπου 5 εκατομμύρια λίρες έδωσε η Λέστερ στην Καέν για να τον αποκτήσει και... δεν το μετάνιωσε. Στην ονειρεμένη σεζόν που ακολούθησε και ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του τίτλου, ο Καντέ ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Πρώτος σε τάκλιν και κλεψίματα σε όλο το πρωτάθλημα και φυσικά μέλος της καλύτερης ενδεκάδας. Μπορεί λόγω θέσης, Βάρντι και Μαχρέζ να είχαν στρέψει πάνω τους όλα τα φώτα, όμως μόνο ο Καντέ πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι του 2016. Η Τσέλσι έδωσε 32 εκατομμύρια λίρες, με την Λέστερ να βγαίνει κερδισμένη κατά 27 εκατομμύρια σε ένα χρόνο από τον Γάλλο άσο.

 

Τελευταία Νέα