Chelsea, la storia continua...

Chelsea, la storia continua...

Chelsea, la storia continua...

bet365

Η Τσέλσι ανακοίνωσε νέο τεχνικό τον Μαουρίτσιο Σάρι και ο Γιώργος Κοντογεώργης θυμίζει τις 5 ιστορίες των Ιταλών που κάθισαν στον πάγκο του Stamford Bridge.

Ολο και πιο έντονο γίνεται το δέσιμο του Μπλε της Τσέλσι με εκείνου των Azzurri, καθώς για 6η φορά τα τελευταία 20 χρόνια, το club του δυτικού Λονδίνου ανέλαβε Ιταλός προπονητής. Ο Μαουρίτσιο Σάρι ύστερα από μια τριετία με τρομερή μπάλα αλλά και χωρίς τίτλους στην Νάπολι, μετακόμισε στο Νησί για χάρη της Τσέλσι και εμείς παίρνουμε την ευκαιρία για να θυμηθούμε τι έκαναν οι προηγούμενοι πέντε Ιταλοί στο Stamford Bridge. Οπως και να 'χει, όποια και να είναι η κατάληξη της ιστορίας, ένα πράγμα είναι σίγουρο. O Σάρι θα καπνίσει πολύ και θα απολαύσει τον espresso του και στην Αγγλία...

Τζιανλούκα Βιάλι [Φεβρουάριος 1998 - Σεπτέμβριος 2000]
Ο Βιάλι ήταν ο πρώτος Ιταλός που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι. Τον Φεβρουάριο του 1998 ο Ρουντ Γκούλιτ απολύθηκε και ο τότε 33χρονος έγινε παίκτης-προπονητής σε ένα σημείο που η ομάδα βρισκόταν ήδη στα ημιτελικά του League Cup και στα προημιτελικά του Κυπελλου Κυπελλούχων. Οι Μπλε με τον Βιάλι κατέκτησαν και τις δύο διοργανώσεις και τερμάτισαν στην 4η θέση στο πρωτάθλημα, ενώ με τη νίκη σε βάρος της Στουτγκάρδης, ο Ιταλός τεχνικός σε ηλικία 33 ετών και 308 ημερών, έγινε ο νεότερος που κατακτά διοργάνωση της UEFA.

Το ρεκόρ έμελλε να σπάσει από τον - μελοντικό προπονητή της Τσέλσι - Αντρέ Βίλας-Μπόας το 2011 (33 ετών, 213 ημερών). Στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, με τον Βιάλι στον πάγκο, η Τσέλσι νίκησε 1-0 την Ρεάλ Μαδρίτης και κατέκτησε το ευρωπαϊκό Super Cup. Στην Premier League τερμάτισε στην 3η θέση, μόλις 4 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μία σεζόν που έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον τίτλο τον οποίο είχε πανηγυρίσει για τελευταία φορά το 1955.

Το 2000 οδήγησε τους Μπλε στην κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου, καθώς στον τελικό του FA Cup επικράτησε της Αστον Βίλα και στο ξεκίνημα του 2000-01 σήκωσε το Community Shield με νίκη σε βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Βιάλι πέτυχε 40 γκολ σε 83 ματς σαν παίκτης της Τσέλσι και με τον τελευταίο κατέκτησε 5 επίσημους τίτλους ως προπονητής, που τον έκανε τον επιτυχημένο στην ιστορία του συλλόγου.


Κλαούντιο Ρανιέρι [Σεπτέμβριος 2000 - Μάιος 2004]
Ο άνθρωπος που το 2016 έγραψε με την Λέστερ ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου με την κατάκτηση της Premier League, το 2000 έγινε προπονητής της Τσέλσι και το 2001 απέκτησε κάποιους σημαντικούς παίκτες, ανάμεσα στους οποίους ο μετέπειτα legend του κλαμπ, Φρανκ Λάμπαρντ, από την Γουέστ Χαμ. Εκείνη τη σεζόν έφτασε στον τελικό του FA Cup αλλά έχασε τον τίτλο από την Αρσεναλ (2-0) και την επόμενη έβγαλε την Τσέλσι στο Champions League επικρατώντας την τελευταία αγωνιστική 2-1 της Λίβερπουλ.

Ανάμεσα σε αυτά που άφησε στην Τσέλσι ήταν η ανάδειξη και ουσιαστικά καθιέρωση του Τζον Τέρι ενώ την επόμενη χρονιά, με την άφιξη Αμπράμοβιτς, ξόδεψε 140 εκατ. ευρώ αποκτώντας παίκτες όπως Βερόν, Κρέσπο, Μακελελέ, Νταφ, Τζο Κόουλ, Μούτου. Η επένδυση επέτρεψε στον Ρανιέρι να έχει την καλύτερη θέση για τον σύλλογο τα τελευταία 49 χρόνια αφού τερμάτισε πίσω μόνο από τους Invincibles της Αρσεναλ. Μετά την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League, ο Ιταλός έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Μονακό και την ίδια χρονιά έκανε ρεκόρ καλύτερου παθητικού και συγκομιδής βαθμών στην ιστορία της Τσέλσι.

Κάρλο Αντσελότι [Ιούνιος 2009 - Μάιος 2011]
Τον Ιούνιο του 2009 ο Κάρλο Αντσελότι έγινε ο τρίτος Ιταλός που κοουτσάρει την Τσέλσι και αφού υπέγραψε συμβόλαιο για περισσότερα από 5 εκατ. λίρες τον χρόνο κατάκτησε άμεσα τον πρώτο του τίτλο στο Λονδίνο, ο οποίος ήταν το Community Shield στα πέναλτι σε βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο Champions League αποκλείστηκε στους «16» από την Ιντερ με δύο ήττες όμως εντός συνόρων τα πήγε εκπληκτικά. Στις 9 Μαΐου πανηγύρισε το πρωτάθλημα βάζοντας από κάτω τους Red Devils με σούπερ επιθετικό ποδόσφαιρο που έφερε την επίδοση-ρεκόρ των 103 στην Premier League. Μερικές μέρες μετά, έκανε ακόμα καλύτερη τη χρονιά των Μπλε με τη νίκη 1-0 επί της Πόρτσμουθ στον τελικό του FA Cup που σήμαινε το πρώτο double στην ιστορία των Λονδρέζων.

Η επόμενη σεζόν δεν πήγε το ίδιο καλά για τον Καρλέτο, ο οποίος έχασε το Community Shield από την Γιουνάιτεντ και δεν κατάφερε να κρατήσει κανέναν από τους δύο τίτλους εντός συνόρων. Ο Αντσελότι απέκτησε τον Ιανουάριο τους Φερνάντο Τόρες και Νταβίντ Λουίζ, όμως οι Κόκκινοι Διάβολοι έμελλε να είναι ο 'δήμιος' του αφού τον απέκλεισαν με δύο νίκες στα προημιτελικά του Champions League και του πήραν το πρωτάθλημα. Τον Μάιο toy 2011 τερματίστηκε η θητεία του στο Stamford Bridge σε ένα σημείο που ο Ιταλός αμοιβόταν με 6.5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.


Ρομπέρτο Ντι Ματέο [Μάρτιος 2012 - Νοέμβριος 2012]
Αν κάποιος μπορούσε να υπογράψει στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ότι κάποια στιγμή θα κατακτήσει το Champions League, ο Ρώσος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι αυτό θα συμβεί με προπονητή τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο. Ο παλιός παίκτης της ομάδας έγινε βοηθός του Αντρέ Βίλας-Μπόας το καλοκαίρι του 2011 και αυτό που συνέβη ήταν πάνω από κάθε όνειρο για τον ίδιο. Ο Πορτογάλος απογοήτευσε και ο allenatore πήρε τη θέση του ως caretaker μέχρι το τέλος μιας σεζόν που έκρυβε μια τεράστια ευκαιρία.

Ο Ντι Ματέο απέκλεισε στην παράταση την Νάπολι και βρέθηκε στους «8» του Champions League και πέρασε στα ημιτελικά ξεπερνώντας το εμπόδιο της Μπενφίκα. Την ίδια στιγμή, στο FA Cup πέρασε στον τελικό με «πεντάρα» στους «4» στην Τότεναμ και στο ίδιος σημείο στην κορυφαία διοργάνωση 'έπεσε' με την Μπαρτσελόνα. Η δική του Τσέλσι νίκησε 1-0 στο Stamford Bridge και παρότι βρέθηκε να χάνει 2-0 και να παίζει με 10 γύρισε το ματς στο Camp Nou σε 2-2 με το γκολ του Τόρες στις καθυστερήσεις παίρνοντας ιστορική πρόκριση στον τελικό.

Αφού το Κύπελλο Αγγλίας είχε κατακτηθεί με 2-1 κόντρα στην Λίβερπουλ, οι Μπλε ολοκλήρωσαν το θαύμα στο Champions League με νίκη στα πέναλτι επί της Μπάγερν στο Μόναχο. Ο Ντι Ματέο έγινε ο άνθρωπος που χάρισε στην Τσέλσι τον μυθικό τίτλο και τον κράτησε στον πάγκο για την επόμενη σεζόν, όταν και απολύθηκε.


Αντόνιο Κόντε [Ιούλιος 2016 - Ιούλιος 2018]
Μετά την απόλυση του Μουρίνιο τον Δεκέμβριο του 2015, τη χρονιά για την Τσέλσι έβγαλε ο Γκους Χίντινκ και το καλοκαίρι τη θέση του πήρε ο Αντόνιο Κόντε που προερχόταν από επιτυχημένη τριετία με την Γιουβέντους. Ο allenatore ήθελε περισσότερα χρήματα για μεταγραφές από τη διοίκηση των Bianconeri, κάτι που οδήγησε σε ρήξη και ήταν ίσως προφητικό και για το μέλλον του στους Μπλε.

Με τον Μουρίνιο στην Γιουνάιτεντ και τον Γκουαρδιόλα στην Σίτι, λίγοι ήταν εκείνοι που θα μπορούσαν να φανταστούν αυτά που θα έκανε η Τσέλσι του Κόντε. Οταν στο ξεκίνημα το πράγμα δεν του πήγε όπως ονειρευόταν, ο Ιταλός γύρισε στο αγαπημένο του 3-5-2 που χρησιμοποιούσε τακτικά στην Serie A και έκανε απίθανα πράγματα στην Premier League δημιουργώντας σχολή την οποία ακολούθησαν πολλά club και η Εθνική Αγγλίας. Με το σύστημα να γίνεται πλέον σταθερό οι Λονδρέζοι έκαναν το κορυφαίο σερί νίκων ever με 13 διαδοχικές και στο τέλος το κοντέρ έφτασε τις 30 που ήταν επίσης ρεκόρ στον δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το τέλειο σκηνικό ήθελε μόλις έναν μήνα για να διαλυθεί και να οδηγήσει σε ένα προδιαγεγραμμένο διαζύγιο. Ο allenatore ήρθε σε ολική ρήξη με τη διοίκηση των Μπλε [πάντα κάνει κουμάντο στις μεταγραφές] και έστειλε μήνυμα στον Ντιέγο Κόστα λέγοντας του ότι δεν τον θέλει στην ομάδα χωρίς να έχει πάρει το okay. Εκεί κρίθηκαν όλα. Οπως αναμενόταν, το club δεν του αγόρασε τον Νο1 στόχο του, Λουκάκου, αλλά τελικά τον Μοράτα, και στο φινάλε στράβωσε και το αγωνιστικό. Ο αποκλεισμός από την Μπαρτσελόνα στους «16» του CL ήταν μάλλον φυσιολογικός και το ότι έμεινε εκτός 4άδας στην PL έκανε σίγουρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει.

Αν και συνέβη ουσιαστικά με άσχημο τρόπο, ο Κόντε αποχωρεί ξεκάθαρα με θετικό πρόσημο από το Stamford Bridge, έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο σε δύο σεζόν έχοντας να ανταγωνιστεί την ελίτ των πάγκων και χωρίς η Τσέλσι να έχει ξοδέψει για χάρη του εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Ο Μαουρίτσιο Σάρι θα συνεχίσει την παράδοση στο Stamford Bridge. La storia continua.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης