Κλοπ vs Ζιντάν: Ο εργάτης κόντρα στον Βασιλιά

Κλοπ vs Ζιντάν: Ο εργάτης κόντρα στον Βασιλιά

bet365

Λίγες μέρες πριν από τον τελικό του Κιέβου, ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τη μάχη των πάγκων σε Λίβερπουλ και Ρεάλ. Για τον εργάτη, Γίργκεν Κλοπ, και τον Βασιλιά, Ζινεντίν Ζιντάν.

Λίβερπουλ vs Ρεάλ Μαδρίτης λοιπόν στην τελική ευθεία και μετράμε ώρες μέχρι τη στιγμή που στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας η μελωδία θα είναι ακόμα πιο γλυκιά αφού πρόκεται για τον 25ο τελικό του Champions League. Η πιο επιτυχημένη Αγγλική ομάδα κοντράρεται με την κορυφαία Ισπανική και Νο1 σε ιστορία και τίτλους στην Ευρώπη. Πέρα όμως από τη μάχη των club, τρομερό ενδιαφέρον παρουσιάζει εκείνη των πάγκων, που είναι φέτος ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που έφτασαν ως εδώ ακολουθώντας δύο εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Γίργκεν Κλοπ και Ζινεντίν Ζιντάν θα παίξουν σκάκι με φόντο το βαρύ ασημικό Κίεβο και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, για ακόμα μια φορά στην κορυφαία διοργάνωση θα γραφτεί ιστορία. «Ο Μαρσέλο θα ανεβαίνει και θα αφήνει χώρους για τον Σαλάχ, το ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο απλό...».

Ο δρόμος του Κλοπ έχει έναν βαθμό δυσκολίας που δεν μπορεί να συγκριθεί καν με αυτόν του Ζιντάν. Στο peak της ποδοσφαιρικής καριέρας του ο ψηλός ήταν φορ στην Μάιντς, ομάδα με την οποία συστήθηκε ως προπονητής το 2001. Υστερα από 8 χρόνια εκεί η Ντόρτμουντ είδε πράγματα στην τακτική του και οι άνθρωποί της δεν θα μπορούσαν να δικαιωθούν περισσότερο καθώς ο Κλοπ πέτυχε ένα από τα πιο δύσκολα σύγχρονα θαύματα. Να πάρει δύο σερί χρονιές το πρωτάθλημα από την Μπάγερν [2011, 2012], αναγκάζοντας τους Βαυαρούς να ψωνίσουν τη μισή BvB τα επόμενα χρόνια. Υστερα και από έναν τελικό Champions League [2013] ο σήμερα 50χρονος δεν είχε να δώσει κάτι άλλο και από το 2015 φορά την φόρμα της Λίβερπουλ.

Μέσα σε αυτά τα 2.5 χρόνια, η επίδραση του Κλοπ στο club του Anfield μπορεί να χαρακτηριστεί με δύο ξένες λέξεις. Extreme makeover. Από μια ομάδα που τερμάτιζε 8η, η Λίβερπουλ έγινε ένα σύνολο που όπως είπε ο εξτρέμ, Σαντιό Μανέ, και έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις «μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο». Με ένταση και ταχύτητα που κάνουν το μάτι να ανοίξει και μια επιθετική τριπλέτα που σπάει το φράγμα του ήχου, οι Reds υπό τον Γερμανό έχουν κάνει άλματα προόδου και είναι πλέον ένα ματς μακριά από τον 6ο τίτλο Κύπελλου Πρωταθλητριών. Ο Κλοπ δεν έχει επιλέξει μόνο ακριβά αστέρια για να φτιάξει το σκηνικό του.

Με τερματοφύλακα από την Μάιντς, δεξί μπακ από την ακαδημία, τρεις πρώην παίκτες της Σαουθάμπτον, αριστερό μπακ από την υποβιβασμένη, Χαλ, έναν γυρολόγο πρώην άσο της Νιούκαστλ, έναν πρώην παγκίτη της Μάντσεστερ Σίτι, έναν πρώην αποτυχημένο της Τσέλσι και false-9 από την Χόφενχαϊμ, ο Κλοπ σε μικρό χρονικό διάστημα για τέτοιο επίπεδο, έχει φτιάξει ένα σύνολο που θα ζήλευαν πολλά top ονόματα στον χώρο. Με gegenpressing που τσακίζει κόκκαλα και νεύρα και ταχυδυναμικό ποδόσφαιρο που γουστάρεις αν είσαι ουδέτερος, ο Κλοπ, έχει την ευκαιρία για μια εντελώς against-all-odds κούπα.

«Η 5άρα στην Πόρτο ήταν το turning-point. Εκεί ο κόσμος άρχισε να αναρρωτιέται, τι γίνεται;». Η τριπλέτα Μανέ, Σαλάχ, Φιρμίνο έχει παρά ένα 30 γκολ στο CL όμως άπαντες γνωρίζουν ότι το έργο της Λίβερπουλ προς την δόξα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι καθώς θα αντιμετωπίσει μια ομάδα που έκανε το ασύλληπτο στην ιστορία της κορυφαίας διοργάνωσης. «Δεν έχουν αδυναμίες. Δεν είναι εύκολο να κάνεις πράγματα σε βάρος τους, είναι κρύοι σαν τον πάγο» παραδέχθηκε ο Γερμανός, ο οποίος έχει στα αρνητικά του τους 5 σερί χαμένους τελικούς σε όλες τις διοργανώσεις και ότι έχει να πανηγυρίσει τίτλο από το 2012. Εκείνος, βέβαια, βλέπει ένα θετικό στην όλη υπόθεση. «Τουλάχιστον, δεν θα έχω τον Ζιντάν αντίπαλο στον αγωνιστικό χώρο». Το θέμα είναι να τον νικήσει και στον πάγκο.

Για τον Ζιντάν, το Champions League και ο τελικός, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Κυριολεκτικά, ιστορία. Σε αντίθεση με τον Κλοπ, ο Ζιζού δεν χρειάστηκε να κάνει κάποιο προπονητικό θαύμα για να ακουστεί το όνομά του σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Ο Γάλλος κατέκτησε τον κορυφαίο τίτλο για clubs ως παίκτης το 2002 πετυχαίνοντας μάλιστα το γκολ που μέχρι σήμερα είναι το κορυφαίο της διοργάνωσης, καλύτερο ίσως και από το ψαλίδι του Κριστιάνο Ρονάλντο φέτος κόντρα στην Γιουβέντους. Από τη σεζόν 2014-15, όταν η λάμψη της La Decima του Κάρλο Αντσελότι άρχιζε να ξεθωριάζει, οι Merengues προετοίμαζαν το έδαφος για τον Ζιντάν και παρότι μεσολάβησε η αποτυχημένη επιλογή του Ράφα Μπενίτεθ, ο Γάλλος ανέλαβε εκείνη την 4η Ιανουαρίου του 2016 για να γράψει ξανά την ιστορία.

«Μα καλά, θα πάρει το Champions League ο Ζιντάν μόλις ήρθε;». Κι όμως, η ρουλέτα στον εμφύλιο του San Siro το 2016 έκατσε στο λευκό. Και την επόμενη, το 2017 στο Κάρντιφ; Πάλι το ίδιο. «Μα καλά, θα πάρει δεύτερο σερί ο Ζιντάν; Θα τρελαθούμε εντελώς;». Μην τα πολυλογούμε, σε μόλις 2.5 χρόνια καριέρας ο Ζιζού απέχει 90 λεπτά από το να πάρει τρία σερί Champions League [ενώ μόνο ο ίδιος έχει πάρει δύο], να πιάσει στη λίστα όλων των εποχών τoυς Μπομπ Πέισλι [Λίβερπουλ, 1977, 1978, 1981] και Κάρλο Αντσελότι [Μίλαν 2003, 2007, Ρεάλ 2014] και να αφήσει έτσι αβίαστα πίσω Ζοσέ Μουρίνιο και Πεπ Γκουαρδιόλα, έχοντας γράψει όμως μετρημένα χιλιόμετρα στους πάγκους.

Ηρεμος, χωρίς σκληρές αντιδράσεις, χωρίς όμως και να φοβάται να πάρει αποφάσεις που δεν είχαν καμία σχέση με τα συνηθισμένα. Ο Ζιντάν ήταν αυτός που άρχισε να πείθει τον Κριστιάνο ότι πρέπει να είναι μέρος του rotation, ο Ζιντάν έδειξε σε Μπέιλ και Μπενζεμά ότι αν δεν παίξουν μπάλα θα είναι στον πάγκο, ο Ζιντάν έδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί αστέρια παγκόσμιας κλάσης. Και φυσικά, όχι μόνο στο ψυχολογικό κομμάτι αλλά και στην σκακιέρα του γηπέδου. Μπορεί να ακούσεις να λέει κάποιος ότι παρά τις επιτυχίες δεν σε πείθει ότι είναι προπονητής, αλλά ο Ζιντάν είναι αυτός που παίζει 2-3 διαφορετικά συστήματα και χωρίς να έχει πέσει σε εποχή με κοσμοσυρροή από Galacticos, πάει και φέτος να κάνει το θαύμα έχοντας ουσιαστικά αποδυναμωμένο ρόστερ. Για εκείνον, δεν πρόκειται βέβαια για θαύμα αλλά για την μαεστρία να κρατάς πάντα τους παίκτες σου διψασμένους. «Δεν γίνεται να πηγαίνεις για τρίτη σερί φορά στον τελικό του Champions League και να έχεις αποκλείσει Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους, Μπάγερν Μονάχου αν δεν δίνεις κίνητρο στους παίκτες...».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης