Από τον Κρόιφ, στον Κουτίνιο

Από τον Κρόιφ, στον Κουτίνιο

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές, που έγραψαν τη δική τους ιστορία με το Νο14 στη φανέλα.

Το μυστήριο που κρατούσε εδώ και αρκετές ημέρες τελικά λύθηκε. Λίγες ώρες μετά την αποδέσμευση του Χαβιέ Μασεράνο, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε πως νέος κάτοχος της φανέλας, που φορούσε ο Αργεντινός είναι ο Κουτίνιο. Παρά το γεγονός πως και το “7” ήταν διαθέσιμο, μετά το δανεισμό του Αρντά Τουράν, τελικά ο Βραζιλιάνος άσος επέλεξε το “14” και μάλιστα στο παιχνίδι κόντρα στην Εσπανιόλ έκανε την πρώτη του εμφάνιση, ελπίζοντας πως με αυτό τον αριθμό στη φανέλα θα γράψει τη δική του ιστορία στο Καμπ Νου. Όπως έχουν κάνει στο παρελθόν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όχι μόνο με την Μπαρτσελόνα, αλλά και με άλλες ομάδες.

Γιόχαν Κρόιφ
Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του όσο κανείς άλλος με το Νο14. Όλα ξεκίνησαν το 1970, όταν ο συμπαίκτης του στον Άγιαξ, Γκέρι Μιούρεν, δεν έβρισκε τη φανέλα του με το “7”, ώστε να τη φορέσει στο ντέρμπι με την Αϊντχόφεν. Έτσι, ο Γιόχαν Κρόιφ, που τότε φορούσε το “9”, του έδωσε τη δική του και ο ίδιος πήρε τυχαία μία άλλη από τους αναπληρωματικούς. Ήταν το Νο14, ο «Αίαντας» νίκησε και ο Κρόιφ ζήτησε στον επόμενο αγώνα να μην αλλάξει κανείς αριθμό στη φανέλα... για γούρι. Η ολλανδική ομοσπονδία το δέχθηκε (τότε οι βασικοί φορούσαν από 1 έως το 11) και κάπως έτσι ο Κρόιφ ξεκίνησε να γράφει ιστορία με τον Άγιαξ και την εθνική Ολλανδίας, φορώντας το “14”, ένα νούμερο που έγινε ταυτόσημο με τον ίδιο. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις, που φόρεσε ξανά το “9”, όπως στα περισσότερα παιχνίδια του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, αφού οι Ισπανοί δεν επέτρεψαν να «σπάσει» το 1-11 στους βασικούς.

Τιερί Ανρί
Πριν τη μεταγραφή του στην Άρσεναλ, ο Γάλλος επιθετικός είχε φορέσει το “12” στην Μονακό και το “6” στην Γιουβέντους. Στους «κανονιέρηδες» επέλεξε το Νο14 και με αυτό έγραψε ιστορία, ως ο πρώτος σκόρερ – πλέον – στην ιστορία του συλλόγου. Αυτός ο αριθμός ακολούθησε τον Ανρί και στην υπόλοιπη καριέρα του, σε Μπαρτσελόνα και New York Red Bulls. Ωστόσο, στην εθνική Γαλλίας φορούσε πάντα το “12”, όπως και στην επιστροφή του στην Άρσεναλ, για ένα μήνα, το 2012.

Γκούτι
Γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης, ανέβηκε στην πρώτη ομάδα της «βασίλισσας» το 1995. Μετά το “26” και το “23”, ο Γκούτι επέλεξε τη σεζόν 1997-98 το Νο14, που έμελλε να τον σημαδέψει. Σε όλα τα χρόνια παρουσίας του στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, είχε τον συγκεκριμένο αριθμό στη φανέλα, ενώ το 2010, όταν αποχώρησε για την Μπεσίκτας, ο Ισπανός χαφ συνέχισε να φορά το “14”. Φυσικά το ίδιο νούμερο στην πλάτη είχε και ως διεθνής με την εθνική Ισπανίας.

Κλαούντιο Πιζάρο
Με την έλευσή του στην Ευρώπη, το 1999 για λογαριασμό της Βέρντερ, ο Περουβιανός επιθετικός πήρε το “10”. Δύο χρόνια μετά, πήρε μεταγραφή για την Μπάγερν, στην οποία επέλεξε το Νο14. Μετά τα έξι χρόνια παραμονής του στο Μόναχο, πήρε μεταγραφή για την Τσέλσι, όπου συνέχισε να φορά το “14”. Ωστόσο, την τετραετία 2008-2012, που βρέθηκε ξανά στην Βέρντερ, επέλεξε το Νο24, για να γυρίσει στο “14”, όταν επέστρεψε στην Μπάγερν. Εκεί, που δεν αποχωρίστηκε ποτέ τον αγαπημένο του αριθμό στη φανέλα ήταν με την εθνική Περού, αν και στη χώρα του ήταν σταρ και θα μπορούσε να φορά όποιον αριθμό ήθελε.

Τσάμπι Αλόνσο
Τη δική του ιστορία με το Νο14 στην πλάτη ξεκίνησε να τη γράφει το 2004, όταν πήγε στην Λίβερπουλ, αφού ως παίκτης της Ρεάλ Σοσιεδάδ φορούσε το “4”. To 2009 πήρε μεταγραφή για την Ρεάλ Μαδρίτης, όμως τότε στη «βασίλισσα» αγωνιζόταν ακόμη ο Γκούτι. Ένα χρόνο μετά, ο τελευταίος αποχώρησε κι έτσι ο Τσάμπι Αλόνσο επέλεξε το αγαπημένο του “14”. Το ίδιο συνέβη και κατά την άφιξη του στο Μόναχο το 2014. Ο Πιζάρο φορούσε το “14” στην Μπάγερν, όμως μετά από ένα χρόνο έφυγε και ο Ισπανός πήρε το αγαπημένο του νούμερο ξανά. Φυσικά, το Νο14 είχε ο Τσάμπι Αλόνσο και σε όλα του τα χρόνια στην εθνική Ισπανίας.

Θίο Γουόλκοτ
Ένας ποδοσφαιριστής που πήγε στην Άρσεναλ το 2006 και αποχώρησε πριν από λίγες ημέρες. Στην προηγούμενη ομάδα του, την Σαουθάμπτον, ο Γουόλκοτ φορούσε το “32”, κάτι που συνέχισε να κάνει και στα πρώτα του χρόνια στο Λονδίνο. Ωστόσο, μετά την αποχώρηση του Ανρί από τους «κανονιέρηδες», ο Άγγλος μέσος επέλεξε το Νο14. Με αυτόν τον αριθμό στη φανέλα πορεύθηκε σε όλα τα υπόλοιπα χρόνια του στο Εμιρέιτς, ενώ τώρα στην Έβερτον επέλεξε το “11” του Κέβιν Μιραλάς, αφού το “14” ήταν κατειλημμένο.

Τζόρνταν Χέντερσον
Συνδέθηκε με το Νο14 από τότε που πήγε στην Λίβερπουλ το 2011. Νωρίτερα, ως παίκτης της Σάντερλαντ είχε αλλάξει πολλούς αριθμούς στη φανέλα, όμως όταν μετακόμισε στους «κόκκινους», σταθεροποιήθηκε. Ο Στίβεν Τζέραρντ τον έχρισε επόμενο αρχηγό του συλλόγου και – πιθανότατα – ο Άγγλος μέσος είχε τη δυνατότητα να αλλάξει νούμερο, όμως έχει παραμείνει ακόμη με το αγαπημένο του “14”.

 

Τελευταία Νέα