Με ένα νούμερο βαρύ σαν ιστορία

Με ένα νούμερο βαρύ σαν ιστορία

Με ένα νούμερο βαρύ σαν ιστορία

bet365

Ο Αλέξις Σάντσες είναι ο νέος κάτοχος του θρυλικού “7” της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές, που έγραψαν ιστορία στο Ολντ Τράφορντ με αυτό τον αριθμό στη φανέλα.

Εισπράττοντας 490 χιλιάδες λίρες εβδομαδιαίως, ο Αλέξις Σάντσες θέλει να αποδείξει πως δικαίως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε «γη και ύδωρ» για να τον κάνει δικό της. Εκτός, όμως, από το συγκεκριμένο - βασικό – λόγο, ο Χιλιανός έχει ένα επιπλέον «βάρος». Το νούμερο στη φανέλα του. Το “7” έχουν φορέσει στο παρελθόν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο Ολντ Τράφορντ. Και ο Σάντσες σίγουρα θα ήθελε να γίνει ένας από αυτούς στη συνείδηση των φίλων της Γιουνάιτεντ.

Τζορτζ Μπεστ
Αν και δε φορούσε πάντα το Νο7, ο σπουδαίος Βορειοϊρλανδός ήταν ο πρώτος που καθιερώθηκε στη συνείδηση των φιλάθλων με αυτόν τον αριθμό στη φανέλα. Επέλεγε το “7” μόνο όταν αγωνιζόταν στη θέση του δεξιού εξτρέμ, ενώ όταν έπαιζε αριστερά, φορούσε το “11” (έτσι συνηθιζόταν τότε). Φυσικά, ο Μπεστ είχε φορέσει το “8”, το “9” και το “10”. Ωστόσο, ο λόγος που το όνομά του συνδέθηκε τόσο πολύ με αυτό το Νο7 στη φανέλα είναι το γεγονός πως με αυτόν τον αριθμό αγωνιζόταν στην πορεία μέχρι την κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1968, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης.

Γουίλι Μόργκαν
Αν και ο Μπεστ ήταν αυτός που έμεινε στο μυαλό όλων ως ο πρώτος «θρύλος» της Γιουνάιτεντ με το Νο7 στην πλάτη, αυτός που φορούσε τον συγκεκριμένο αριθμό, όταν αγωνιζόταν μαζί με τον Μπεστ, ήταν ο Γουίλι Μόργκαν. Όποτε συνυπήρχαν οι δυο τους στον αγωνιστικό χώρο, ο Σκωτσέζος ήταν εκείνος που αγωνιζόταν ως δεξί εξτρέμ, με αποτέλεσμα να έχει τη φανέλα με το “7”. Αν και είχε ψηφιστεί δύο φορές ως MVP της σεζόν, συνέδεσε το όνομά του με μια «μαύρη» περίοδο για το σύλλογο, καθώς δεν κατέκτησε κανένα τρόπαιο, ενώ ήταν μέλος της ομάδας, που υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία.

Στιβ Κόπελ
Διάδοχος του Γουίλι Μόργκαν στο ρόστερ της ομάδας, διάδοχός του και στον αριθμό της φανέλας. Από την πρώτη του κιόλας σεζόν στο Ολντ Τράφορντ, ο Στιβ Κόπελ έκανε δικό του το Νο7, γράφοντας ιστορία με το σύλλογο. Μέχρι και σήμερα κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς αγωνίστηκε σερί για 207 παιχνίδια, σε όλες τις διοργανώσεις, από το 1977 έως το 1981. Ωστόσο, στο πρώτο παιχνίδι που απουσίασε, έχασε μια για πάντα τη φανέλα με το “7”.

Μπράιαν Ρόμπσον
Ιδιαίτερα προληπτικός ο Άγγλος, είχε παρατηρήσει από την εποχή που αγωνιζόταν στην Γουέστ Μπρομ, πως τις καλύτερες εμφανίσεις του τις πραγματοποιούσε, όταν φορούσε το Νο7 στην πλάτη. Ωστόσο, όταν το 1981 πήρε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτόν τον αριθμό στη φανέλα είχε ο Στιβ Κόπελ. Όταν ο τελευταίος απουσίασε από ένα παιχνίδι, ο Ρόμπσον ζήτησε από τους συμπαίκτες του να φορέσει εκείνος το... τυχερό “7”. Όπερ και εγένετο, με τον προκάτοχο να μην έχει πρόβλημα να εγκαταλείψει οριστικά το συγκεκριμένο αριθμό, που βρήκε νέο κάτοχο στο όνομα του Μπράιαν Ρόμπσον, για πάνω από μία δεκαετία.

Ερίκ Καντονά
Η έλευσή του στο Ολντ Τράφορντ, τον Νοέμβριο του 1992, ουσιαστικά άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Την πρώτη του εμφάνιση την έκανε σε φιλικό με την Μπενφίκα, φορώντας το “10” στην πλάτη, ενώ στην πρώτη του επίσημη συμμετοχή φόρεσε το “12”, καθώς είχε περάσει ως αλλαγή στο παιχνίδι. Την αμέσως επόμενη σεζόν καθιερώθηκε η επιλογή συγκεκριμένου αριθμού στη φανέλα από κάθε ποδοσφαιριστή, με τον “King Eric” να παίρνει το Νο7, παρά το γεγονός πως στην ομάδα βρισκόταν ακόμη ο Μπράιαν Ρόμπσον. Ωστόσο, από την προηγούμενη κιόλας χρονιά, ο Άγγλος είχε ουσιαστικά αποχωριστεί το... τυχερό του “7”, αφού συνήθως ήταν αναπληρωματικός.

Ντέιβιντ Μπέκαμ
Στα πρώτα του χρόνια στην ομάδα είχε φορέσει το “24” και το “28”, ενώ στην τελευταία σεζόν του Ερίκ Καντονά στο Ολντ Τράφορντ, ο Μπέκαμ αγωνιζόταν με το “10” στην πλάτη. Το καλοκαίρι του 1997 αποχώρησε ο Γάλλος άσος από την Γιουνάιτεντ και ταυτόχρονα αφίχθη στο Μάντσεστερ ο Τέντι Σέρινγχαμ. Τότε, ειπώθηκε πως υπήρξε μεγάλο παρασκήνιο σχετικά με τους αριθμούς στη φανέλα. Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο Σέρινγχαμ απαίτησε να φορέσει τη φανέλα με το Νο10, ενώ άλλοι είπαν πως ο Μπέκαμ εγκατέλειψε το συγκεκριμένο νούμερο, ώστε να αγωνιστεί με το θρυλικό “7”, καθώς ο ίδιος ήταν θαυμαστής του Καντονά και του Ρόμπσον. Σημασία, πάντως, έχει πως ο Άγγλος σταρ ήταν ο διάδοχος του “King Eric” στον αριθμό της φανέλας, για όσα χρόνια αγωνίστηκε στην Γιουνάιτεντ.

Κριστιάνο Ρονάλντο
Ο τελευταίος (μέχρι τον επόμενο;) σπουδαίος που φόρεσε τη φανέλα με το “7” στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρά το γεγονός πως τότε το Νο7 ήταν «ορφανό», ο ίδιος, όταν πήγε στο Ολντ Τράφορντ ήταν... χαμηλών τόνων και ήθελε να αγωνιστεί με το Νο28 στην πλάτη, το ίδιο που είχε και ως ποδοσφαιριστής της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ωστόσο, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σχεδόν επέβαλλε στον Πορτογάλο να είναι ο διάδοχος των Μπεστ, Ρόμπσον, Καντονά και Μπέκαμ στη φανέλα, καθώς θεωρούσε πως μέσα σε λίγα χρόνια θα είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη και έπρεπε να είναι αυτός που θα φοράει το θρυλικό “7” της Γιουνάιτεντ. Και όπως αποδείχθηκε, είχε απόλυτο δίκιο ο Φέργκιουσον...

Υ.Γ. Από τότε που καθιερώθηκε η επιλογή συγκεκριμένου αριθμού στη φανέλα από κάθε ποδοσφαιριστή, το Νο7 στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν φορέσει, επίσης, οι Μάικλ Όουεν, Αντόνιο Βαλένσια, Άνχελ Ντι Μαρία και Μέμφις Ντεπάι. Ωστόσο, χωρίς την ίδια επιτυχία με τους προαναφερθέντες.

 

Τελευταία Νέα