Το άδοξο τέλος με το εθνόσημο

Το άδοξο τέλος με το εθνόσημο

bet365

Με αφορμή την αποχώρηση του Άριεν Ρόμπεν από την εθνική Ολλανδίας, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε σούπερ-σταρ του ποδοσφαίρου, που είπαν «αντίο» στο αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα, μετά από κάποια αποτυχία σε μεγάλη διοργάνωση.

Έχει ειπωθεί και γραφτεί χιλιάδες φορές πως αν ο συγκεκριμένος παίκτης δεν είχε «γυάλινα» γόνατα θα ήταν εφάμιλλος του Μέσι και του Ρονάλντο. Ακόμη, όμως, και με τα πολλά προβλήματα τραυματισμών, ο Άριεν Ρόμπεν βρίσκεται για χρόνια σε υψηλό επίπεδο με την Μπάγερν, ενώ είναι ο άνθρωπος που έχει οδηγήσει την Ολλανδία στις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών. Το 2010, έφτασε με τους «οράνιε» στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ τέσσερα χρόνια μετά, κατέκτησε την τρίτη θέση στον κόσμο, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Ωστόσο, από τότε, η Ολλανδία είναι απούσα από τις μεγάλες διοργανώσεις. Πέρσι, δε συμμετείχε στο Euro της Γαλλίας, ενώ πριν από λίγα 24ωρα αποκλείστηκε από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στα 34 του, ο Ρόμπεν αποφάσισε να αποσυρθεί από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του – έπειτα από 96 συμμετοχές και 37 γκολ – όχι όπως θα ήθελε, συμμετέχοντας δηλαδή στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά μετά από μία ακόμη αποτυχία της Ολλανδίας. Όπως και άλλοι μεγάλοι ποδοσφαιριστές, που βρέθηκαν μεν σε τελική φάση, αλλά η αποτυχία ήταν εκκωφαντική δε.

Άλαν Σίρερ
Η πρώτη του εμφάνιση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης ήταν το 1996, στο Euro μέσα στη χώρα του. Ο Άγγλος επιθετικός σημείωσε πέντε γκολ (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης) και οδήγησε τα «λιοντάρια» μέχρι τα ημιτελικά. Στο Μουντιάλ της Γαλλίας, η εθνική Αγγλίας αποκλείστηκε στους «16» από την Αργεντινή, στη μοναδική παρουσία του Σίρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Δύο χρόνια μετά, το Euro 2000, αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» στην καριέρα του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αν και ο ίδιος ήταν – τότε - μόλις 30 ετών. Η Αγγλία αποκλείστηκε από τους ομίλους της διοργάνωσης, με τον Σίρερ να λέει το μεγάλο «αντίο», παρά το γεγονός πως του ζητήθηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται με το εθνόσημο.

Ρούι Κόστα
Δεν είχε τυχαία το παρατσούκλι «μαέστρος», αφού επρόκειτο για έναν από τους μεγαλύτερους «αρτίστες» στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Με την εθνική ομάδα της χώρας του αγωνίστηκε μόλις σε ένα Μουντιάλ (2002, αποκλεισμός στους ομίλους), αλλά και σε τρία Euro. Το 1996 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, το 2000 μέχρι τα ημιτελικά και το 2004 μέχρι τον τελικό. Όμως ο Ρούι Κόστα και η παρέα του είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω στην εθνική Ελλάδος, η οποία τους... έκλεισε το σπίτι, κατακτώντας το τρόπαιο μέσα στη Λισαβόνα. Αυτή η ήττα σόκαρε τους Πορτογάλους, με τον 32χρονο – τότε – Ρούι Κόστα να λέει αμέσως μετά «αντίο» από το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, με το χειρότερο δυνατό σενάριο. Συγγνώμη, «μαέστρο»...

Τιερί Ανρί
Σε ηλικία 21 ετών κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στη χώρα του και δύο χρόνια μετά στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τους «τρικολόρ», στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου. Ακολούθησαν οι συμμετοχές του σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, με τον Ανρί να στέλνει... με το χέρι (στο μπαράζ με το Έϊρε) την εθνική Γαλλίας στο Μουντιάλ του 2010. Η παρουσία των «τρικολόρ» στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής σημαδεύτηκε από την ανταρσία των διεθνών εναντίον του Ραϊμόν Ντομενέκ, με το κακό κλίμα να φέρνει και τον πρόωρο αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων. Ο Τιερί Ανρί αγωνίστηκε κανονικά στον τελευταίο αγώνα κόντρα στη διοργανώτρια Νότιο Αφρική και στη συνέχεια ανακοίνωσε το «αντίο» από την εθνική ομάδα, της οποίας είναι μέχρι και σήμερα ο πρώτος σκόρερ.

Τσάβι
Το «μυαλό» της εθνικής Ισπανίας στην πορεία προς την κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου. Ο Τσάβι ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην κατάκτηση δύο Euro (2008, 2012) και ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου (2010) από τους «φούριας ρόχας», όμως το φινάλε του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν ήταν εφάμιλλο των επιτυχιών των προηγούμενων ετών. Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014, η Ισπανία ήταν σκιά του εαυτού της και με δύο σερί ήττες από Ολλανδία και Χιλή αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων. Ο Τσάβι αγωνίστηκε μόνο απέναντι στους «οράνιε», με τον ίδιο να λέει «αντίο» στην εθνική ομάδα μετά το τέλος της διοργάνωσης.

Στίβεν Τζέραρντ
Στα 20 του είχε μόλις μία συμμετοχή στο Euro 2000, ενώ δύο χρόνια μετά, ένας τραυματισμός του στέρησε τη συμμετοχή από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Από το Euro 2004 (αποκλεισμός στα προημιτελικά) και μετά, ο Στίβεν Τζέραρντ ήταν ένας από τους ηγέτες της εθνικής Αγγλίας, ωστόσο η φουρνιά του δεν κατάφερε ποτέ να οδηγήσει τα «λιοντάρια» σε κάποια επιτυχία σε μεγάλη διοργάνωση. Στο Euro 2008, η Αγγλία δε συμμετείχε καν, ενώ στο Euro 2012 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Αντίστοιχες πορείες και στα Παγκόσμια Κύπελλα. Το 2006 αποκλείστηκε στα προημιτελικά, το 2010 στους «16», με τη μεγαλύτερη αποτυχία να έρχεται το 2014, όταν η Αγγλία αποκλείστηκε στους ομίλους (για πρώτη φορά από το 1958), με μόλις ένα βαθμό σε τρία παιχνίδια. Μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, ο Τζέραρντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα, έπειτα από 114 συμμετοχές με το εθνόσημο.

 

Τελευταία Νέα