Με αφορμή τα γεγονότα στο πρωτάθλημα πάλης...

Newsroom
Με αφορμή τα γεγονότα στο πρωτάθλημα πάλης...

bet365

Το σχόλιο του μέλους του της ομοσπονδίας πάλης, Αλέξανδρου Νίτσιου για τα προβλήματα του αθλήματος, με αφορμή τα όσα έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του Κιλκίς.

Οι διαμαρτυρίες μερίδας αθλητών και σωματείων στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης Ανδρών – Γυναικών στο Κιλκίς φανέρωσαν για ακόμη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός. Αντιλαμβανόμενος το χρέος που έχουμε προς τους αθλητές και τις αθλήτριες της πάλης θεωρώ πως για κάθε πρόβλημα πρέπει να φωτίζεται η πραγματική αιτία του.

Αυτή η κατάσταση έχει υπευθύνους τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων που συστηματικά υποχρηματοδοτούν και υποβαθμίζουν την ανάπτυξη και την καλλιέργεια του αθλητικού ταλέντου στη χώρα μας.

Οι μνημονιακές επιλογές τα τελευταία χρόνια έβαλαν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών, με αποτέλεσμα και η ΕΛΟΠ (Ελληνική ομοσπονδία Πάλης) να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης του αθλήματος. Κύριος παράγοντας είναι η υποχρηματοδότηση που έχει φτάσει να παίρνει 10 φορές λιγότερα χρήματα από το 2004 και μετά. Ενώ συσσώρευσε και έναν όγκο χρεών εξαιτίας αυτής της πολιτικής που κατάφερε με τις αιματηρές θυσίες των ανθρώπων της πάλης (διοίκησης ΕΛΟΠ, σωματείων και αθλητών) να αποπληρώσει.

Αυτό όμως είχε σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη του αθλήματος, καθώς περιόρισε σημαντικά τη βοήθεια προς τους αθλητές, τους συλλόγους και τους προπονητές. Πολλοί αθλητές αναγκάστηκαν και αναγκάζονται εκείνοι και οι οικογένειές τους να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΛΟΠ, ακόμη και για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους διεθνείς αγώνες. Όπως φυσικά πάρα πολλοί αθλητές κάνουν βαριές θυσίες για να καταφέρουν να συμμετέχουν σε Καμπ προετοιμασίας με δικά τους έξοδα. Ενώ καθοριστική είναι η βοήθεια και δημοτικών αρχών που στηρίζουν το άθλημα αναλαμβάνοντας την φιλοξενία των αθλητών για τη διεξαγωγή των πανελληνίων πρωταθλημάτων, όπως πρόσφατα στο Κιλκίς.

Σήμερα μπαίνει επιτακτικά μπροστά σε όλους εμάς τους ανθρώπους των αθλητικών συλλόγων και των ομοσπονδιών, η ανάγκη να παλέψουμε για την επιβίωση του αθλητικού σωματείου και γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού. Οι τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του κ. Αυγενάκη πρόσθεσαν νέα βάρη παρά αφαίρεσαν από τη λειτουργία των συλλόγων και των ομοσπονδιών. Τα λίγα ψίχουλα παραπάνω που πέταξαν στους «πεινασμένους» της πάλης δεν πρέπει να οδηγήσουν στην αλληλοεξόντωση και στο ο «Σώζων εαυτόν σωθήτω», αλλά στην οργάνωση της διεκδίκησης από την κυβέρνηση και τη ΓΓΑ περισσότερων χρημάτων, για να μπορούν να στηριχτούν οι παλαιστές μας και οι σύλλογοί τους.

Δυστυχώς οι εμπνευστές και οργανωτές της κινητοποίησης του Κιλκίς, αθωώνουν αυτή την πολιτική των κυβερνήσεων που καταδικάζει την πάλη εδώ και χρόνια, και επιδιώκουν απλά να αλλάξει ο «τιμονιέρης» της ομοσπονδίας, να φύγει η πρόσφατα εκλεγμένη διοίκηση, θεωρώντας ότι θα γίνουν έτσι ο «νέος χαλίφης» που θα μοιράσει αλλιώς τη φτώχεια μας. Γι’ αυτό και η κινητοποίηση ξεκίνησε με το αίτημα της αναγνώρισης ενός από τους δυο συλλόγους αθλητών που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο και κατέληξε με πολλούς τραμπουκισμούς και στοχοποίηση ανθρώπων που έχουν προσφέρει πάρα πολλά στο άθλημα, όπως η απαράδεκτη και καταδικαστέα επίθεση στον δις Ολυμπιονίκη Αμιράν Καρντάνοφ.

Το προβληματικό δεν είναι η κινητοποίηση των αθλητών, αλλά ποιον στόχευε. Γιατί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, «αντί να στοχεύει το γομάρι, στόχευε το σαμάρι».

Νίτσιος Αλέξανδρος
Μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΟΠ»

 

Τελευταία Νέα