Μουρούτσος: «Ότι είμαι σήμερα το χρωστάω στο Ταεκβοντό»

Αντώνης Πατσούρας
Μουρούτσος: «Ότι είμαι σήμερα το χρωστάω στο Ταεκβοντό»

bet365

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μιχάλης Μουρούτσος μιλάει στο gazzetta.gr για το μέλλον του Ταεκβοντό.

Πριν από λίγες ημέρες δυο κορίτσια εκπροσώπησαν με επιτυχία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων/Κορασίδων της Ισπανίας στο Ταεκβοντό.

Η Αλίκη Καραμαργιού (-55κ) και η Αθανασία Ρεπούλια (-51κ) ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στην Ισπανία και έδειξαν πως το μέλλον τους ανήκει... Η Αλίκη είναι 14 ετών (2005) και η Αθανασία 13 ετών (2006). Έχουν και οι μαύρες ζώνες (1 Dan) και φιλοδοξούν να γράψουν ιστορία στο άθλημα.

Μαζί τους στην σπουδαία αυτή στιγμή, ο άνθρωπος που για χάρη του ξεκίνησαν στο άθλημα, ο Μιχάλης Μουρούτσος. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ είναι εδώ και χρόνια επικεφαλής στο Athletic Club Dafnis που "βγάζει" αθλητές και πρωταθλητές στο Ταεκβοντό και στο οποίο ανήκουν οι δυο αθλήτριες.

Ο περήφανος Μιχάλης Μουρούτσος, που είναι το πρώτο όνομα που μπορεί να σκεφτεί κανείς όταν ακούει τις λέξεις Ελλάδα και Ταεκβοντό, μιλάει στο gazzetta.gr για την επιτυχία στην Ισπανία αλλά και για το σήμερα και το αύριο του αθλήματος στην χώρα μας.

Μιχάλη, τι ένιωσες όταν είδες αυτά τα δυο κορίτσια στο βάθρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος;
«Είναι απερίγραπτα τα συναισθήματα που ένιωσα γιατι σε κλάσματα δευτερολέπτου πέρασαν από μπροστά μου πάρα πολλές εικόνες από τότε που εμφανίστηκαν στο σύλλογο σε ηλικία 4 ετών, που ούτε καν μπορούσαν να περπατήσουν, και επίσης πάρα πολλές εικόνες μέσα απ' όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι σήμερα που τις είδα να ανεβαίνουν στο δεύτερο σκαλί όλης της Ευρώπης. Περηφάνια και συγκίνηση!».


Βλέπεις τον εαυτό σου μέσα από τις προσπάθειες αυτών των παιδιών;
«Όχι. Τελειώνοντας την αθλητική μου καριέρα δεν έχω απωθημένα για να βλέπω τον εαυτό μου μέσα από τις επιτυχίες των παιδιών. Βλέπω μόνο την προσπάθεια που κάνουν εκείνα και αυτό που κάνω εγώ είναι να μοιράζομαι μαζί τους την οποιαδήποτε γνώση και εμπειρία έχω αποκομίσει από τη διαδρομή μου μέσα στον πρωταθλητισμό. Το ταεκβοντό είναι ατομικό άθλημα αλλά για να έρθει μια επιτυχία πρέπει να συμβάλουν πολλοί παράγοντες όπως αθλητές, σύλλογος, δάσκαλοι, προπονητές και οικογένεια. Επομένως χρειάζεται και η ομαδικότητα».
Θεωρείς ότι υπάρχει το υλικό για να ξαναδούμε το άθλημα ψηλά και στους Ολυμπιακους Αγώνες;
«Μια ευρωπαική διάκριση στην κατηγορία παίδων/κορασίδων δείχνει και το μέλλον του αθλήματος. Αυτό όμως για να φτάσει σε επίπεδα Ανδρών-Γυναικών και Ολυμπιακών Αγώνων χρειάζεται υπερβολική δουλειά και προσπάθεια και στήριξη. Όχι μόνο από τις ομάδες που αναφέραμε παραπάνω αλλά και από την πολιτεία».


Ποια στοιχεία πρέπει να εχει ένας αθλητής για να γίνει πρωταθλητής στο Ταεκβοντό;
«Να έχει το ταλέντο και να μπορέσει να αξιοποιήσει το ταλέντο του. Για αυτό σίγουρα χρειάζεται πάθος, αυτοπεποίθηση, υπομονή και εργατικότητα».
Ποιο δύσκολο είναι να είσαι αθλητής ή δάσκαλος;
«Το κάθε ένα έχει τη δυσκολία του, το σίγουρο είναι ότι σαν δάσκαλος έχω πολύ περισσότερο άγχος διότι το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται κυρίως από εμένα».
Πέρασαν 19 χρόνια από το Σίδνεϊ και την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου. Τι είναι αυτό που θέλεις να θυμάται ο κόσμος για σένα;
«Θέλω ο κόσμος να θυμάται ότι επιλέγει και θέλει να θυμάται από εμένα. Το σίγουρο είναι ότι όταν κάποιος γράφει ιστορία στον αθλητισμό κανένας Έλληνας δεν πρέπει αν το ξεχνάει ποτέ. Αντιθέτως είναι μια κληρονομιά που θα πρέπει να την εκμεταλλεύομαστε και να την μεταλαμπαδεύουμαι στα νέα παιδιά που έρχονται από πίσω και είναι το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού».


Γιατι ένα παιδί να επιλέξει αυτό το άθλημα; Που μπορεί να μάθει από σένα τα μυστικά του;
«Ο χαρακτήρας που έχω σήμερα πέρα από την οικογένια μου, οφείλεται και στις αξίες και τα ιδανικά που έχω πάρει από το άθλημα μου. Το ταεκβοντό με έχει κάνει σήμερα στα 39 μου χρονια να πατάω πολύ γερά στα πόδια μου και όποια δυσκολία και αν έχω να την αντιμετωπίζω. Επομένως πέρα από όλα αυτά που σου προσφέρει γενικότερα ο αθλητισμός, το συγκεκριμένο άθλημα πλάθει και πολύ δυνατούς χαρακτήρες. Ο σύλλογος στον οποίο γαλουχήθηκα και τίμησα σ' όλη μου την αθλητική καριέρα είναι ο Αθλητικός Σύλλογος Δάφνη. Οπότε επειδή όταν εκτιμώ κάτι ποτέ δεν το πουλάω ακόμα και σήμερα βρίσκομαι στο ίδιο μέρος που μπήκα το 1987 σαν άσπρη ζώνη, το 2000 ως χρυσός Ολυμπιονίκης και σήμερα υπηρετώ το άθλημα ως επικεφαλής του συλλόγου».

*Το Athletic Club Dafnis που πρόσφατα απέκτησε και τμήμα ρυθμικής γυμναστικής είναι στην Δάφνη (Αγίας Βαρβάρας 92). Επικεφαλής του Συλλόγου είναι ο Μιχάλης Μουρούτσος και πολύτιμος συνεργάτης και προπονητής ο Νίκος Κυρίτσης.

 

Τελευταία Νέα