Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα «χρυσά» παιδιά του ελληνικού στίβου (pics)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα «χρυσά» παιδιά του ελληνικού στίβου (pics)

bet365

Από το 1896 έως το 2016 η Ελλάδα έχει πανηγυρίσει 7 χρυσά μετάλλια στα αγωνίσματα του στίβου.

Ο στίβος είναι δίχως αμφιβολία ο "βασιλιάς" των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες του χαρίζουν μοναδικές στιγμές στο κοινό που παρακολουθεί στο στάδιο αλλά και στην τηλεόραση και η τηλεθέαση ανεβαίνει κατακόρυφα ειδικά στην κούρσα της μιας ανάσας (100μ).

Η Ελλάδα έχει σπουδαία ιστορία στον στίβο και έχει αναδείξει Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές σε πολλά αγώνίσματα. Η χώρα μας έχει κατακτήσει συνολικά 29 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα αγωνίσματα του στίβου.

Τα 7 από τα 29 είναι χρυσά και κατακτήθηκαν το πρώτο το 1896 στην Αθήνα και το τελευταίο το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο στη Βραζιλία. Η επτάδα έχει έντονο άρωμα γυναίκας αφού τα 4 από τα 7 τα κρέμασαν στο στήθος τους αθλήτριες.

Το gazzetta.gr θυμάται 7 μοναδικές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Κατερίνα Στεφανίδη (Ρίο, 2016)

Κατερίνα Στεφανίδη (Ρίο, 2016)

Φανή Χαλκιά (Αθήνα, 2004)

Φανή Χαλκιά (Αθήνα, 2004)

Αθανασία Τσουμελέκα (Αθήνα, 2004)

Αθανασία Τσουμελέκα (Αθήνα, 2004)

Κώστας Κεντέρης (Σίδνεϊ, 2000)

Κώστας Κεντέρης (Σίδνεϊ, 2000)

Βούλα Πατουλίδου (Βαρκελώνη, 1992)

Βούλα Πατουλίδου (Βαρκελώνη, 1992)

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (Στοκχόλμη, 1912)

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (Στοκχόλμη, 1912)

Σπύρος Λούης (Αθήνα, 1896)

Σπύρος Λούης (Αθήνα, 1896)

Η Κατερίνα Στεφανίδη είχε ονειρευτεί την ημέρα που θ' ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έζησε αυτή τη μοναδική στιγμή στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο το 2016.

Το 2012 είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο αλλά η νεαρή αθλήτρια δεν είχε καταφέρει να περάσει στον τελικό του επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξένησε η πρωτεύουσα της Αγγλίας.

Τέσσερα χρόνια μετά είχε φτάσει η ώρα της! Λίγες εβδομάδες πριν από το ταξίδι στη Βραζιλία η Κατερίνα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ.

Ήταν (και είναι) το μεγάλο όνομα στο επί κοντώ γυναικών και το έδειξε και την 20η Αυγούστου 2016 στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Ρίο. Με άλμα στα 4,85μ ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην ιστορία έμεινε και η φωτογραφία της με τον Γιουσέιν Μπολτ μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο πριν από την απονομή. Είναι η μεγάλη δικαίωση για την Κατερίνα αλλά και τον προπονητή της Μίτσελ Κρίερ.

Η Ελλάδα κατακτά μετάλλιο (ανεξαρτήτως χρώματος) στο στίβο στη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά από το 2004.

Είναι 26 ετών και σήμερα συνεχίζει με στόχο να φέρει άλλο ένα μετάλλιο στην Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η Ελλάδα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πρωτεύουσα της και τα παιδιά της γεμίζουν με περηφάνεια τους Έλληνες με τις επιδόσεις τους.

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Αυγούστου 2004. Στο Ολυμπιακό Στάδιο "Σπύρος Λούης" στην Αθήνα ένα κορίτσι από την Λάρισα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 400μ με εμπόδια.

Είναι η Φανή Χαλκιά. Είναι η πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά γράφει ιστορία. Στον ημιτελικό με επίδοση 52.77 πετυχαίνει νέο Ολυμπιακό ρεκόρ!

Στον τελικό κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με 52.82! Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της. Οι σπουδαίες ημέρες συνεχίστηκαν αλλά το 2008 στο Πεκίνο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα βρεθεί θετική σε αναβολική ουσία μετά από έλεγχο της WADA.

Θα αποσύρει τη συμμετοχή της από τους Αγώνες και θα δηλώσει αθώα. Θα τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό αλλά θα δικαιωθεί στα ελληνικά δικαστήρια τόσο εκείνη όσο και ο προπονητής της, Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Πριν από λίγες ημέρες η Φανή Χαλκιά έφερε στον κόσμο το δεύτερο της παιδάκι!

Η Αθανασία Τσουμελέκα, με καταγωγή από την Πρέβεζα, έκανε περήφανη όλη την Ελλάδα με το χρυσό της μετάλλιο σ' ένα μη εμπορικό αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Με επίδοση 1.29.12 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 20.000μ βάδην και έγραψε ιστορία. Το μετάλλιο ήρθε στις 23 Αυγούστου 2004, δυο ημέρες πριν από τον θρίαμβο της Χαλκιά.

Η Αθανασία ξεχώριζε από μικρή και μεγάλωσε έχοντας πάντα στο μυαλό της το χρυσό της Βούλας Πατουλίδου στη Βαρκελώνη αλλά και τις μεγάλες επιτυχίες της Κατερίνα Θάνου τα επόμενα χρόνια.

Στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες τα είχε καταφέρει. Έως τότε είχε πάρει μια 7η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και ένα χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κ-23.

To 2008 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, κατέλαβε την 9η θέση, αλλά ακυρώθηκε η συμμετοχή της. Τον Νοέμβριο του 2009 ανακοινώθηκε πως το δείγμα της είναι θετικό σε αναβολική ουσία. Προσέφυγε στη δικαιοσύνη και αθωώθηκε.

To 2004 ήταν 22 ετών.

Ο μεγαλύτερος αθλητής στίβου όλων των εποχών στην Ελλάδα. Ο Κώστας Κεντέρης, το παιδί από την Μυτιλήνη, βάλθηκε να κερδίσει τους πάντες και τα κατάφερε!

Γεννημένος το 1973 ξεκίνησε να ασχολείται με τον στίβο στο όμορφο νησί του Αιγαίου αλλά η πορεία του άλλαξε με την άνοδο του στη Θεσσαλονίκη για σπουδές εκεί όπου τον ανέλαβε ο Πλούταρχος Σαρασλανίδης, ο προπονητής που είχε οδηγήσει το 1992 την Βούλα Πατουλίδου στην κατάκτηση του χρυσού μετάλλιου στη Βαρκελώνη.

Ο Κώστας Κεντέρης συμμετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000 στο Σίδνεϊ. Όλη η Ελλάδα τον είδε να κερδίσει την 1η θέση στα 200μ με 20.09!

Ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης και το ημερολόγιο έγραφε 28 Σεπτεμβρίου 2000. Ένα χρόνο αργότερα στον Καναδά κατακτά άλλο ένα χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και το 2002 πάλι χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μόναχο.

Όλοι περιμένουν τον θρίαμβο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 όμως δεν θα συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή. Το όνομα του θα εμπλακεί με μια υπόθεση άρνησης ελέγχου ντόπινγκ.

Θα τιμωρηθεί και μετά από πολλά χρόνια θα αθωωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη. Σήμερα ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις και παρακολουθεί πάντα από κοντά την δράση στο χώρο του στίβου.

Μια φράση, μια ιστορία. «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο». Την ξεστόμισε το 1992 στη Βαρκελώνη η Βούλα Πατουλίδου.

Εκείνο το απόγευμα της 5ης Αυγούστου 1992 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κερδίσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Βούλα Πατουλίδου έδειξε το δρόμο σε πολλές αθλήτριες και έμεινε στην ιστορία. Είχε συμμετάσχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας αλλά η στιγμή της είχε φτάσει το 1992.

Κόντρα σ' όλους. Αγωνίστηκε στον τελικό των 100μ εμπόδια και με επίδοση 12.64 το κορίτσι με καταγωγή από τη Φλώρινα είναι "χρυσή" Ολυμπιονίκης.

Στην 3η θέση ήταν η Γιορντάνα Ντόνκοβα η οποία είχε κατακτήσει το χρυσό στη Σεούλ και ήταν κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ.

Πολλά χρόνια μετά θα πει ότι μέσα της έλεγε πως θ' αγωνιστεί στον τελικό για ένα μετάλλιο, αλλά δεν το έλεγε σε κανέναν, όμως δεν περίμενε το χρυσό.

Η Βούλα Πατουλίδου συμμετείχε ακόμη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, του 2000 και του 2004! Σήμερα είναι αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Το 1992 ήταν 27 ετών!

Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του. Ήταν ένας σπουδαίος αθλητής και ένας μεγάλος Έλληνας. Ζούσε για τον αθλητισμό και για την Ελλάδα.

Αν και ήταν Ολυμπιονίκης θέλησε να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή στον Α' Βαλκανικό πόλεμο. Έζησε μονάχα 25 χρόνια. Έφυγε από τη ζωή το 1913 έχοντας προλάβει να δοξάσει την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας που έπαιξε και τερματοφύλακας στον ΠΟΑ (προάγγελος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου) κατέκτησε 4 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 1908 είναι ένας από τους 19 Έλληνες που θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο και θα επιστρέψει έχοντας κερδίσει 2 από τα 3 μετάλλια της χώρας. Το ασημένιο στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς και το ασημένιο στο άλμα εις ύψος άνευ φοράς.

Το 1912 οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στη Στοκχόλμη και ο Τσικλητήρας θα πάρει δυο ακόμη μετάλλια! Το χρυσό στο μήκος άνευ φοράς με άλμα στα 3.37μ και το χάλκινο στο άλμα εις ύψος άνευ φοράς.

Το χρυσό μετάλλιο του Τσικλητήρα είναι το πρώτο στο στίβο μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και το τελευταίο πριν από το 1992 όταν και η Βούλα Πατουλίδου έγραψε ιστορία στη Βαρκελώνη.

Ο Τσικλητήρας ανήκε στον Πανελλήνιο ΓΣ. Σήμερα στην Πύλο και πολύ κοντά στο λιμάνι υπάρχει το μουσείο του, ποδοσφαιρική ομάδα έχει πάρει το όνομα του ενώ για πολλά χρόνια ένα από τα σπουδαιότερα μίτινγκ στον κόσμο ήταν τα "Τσικλητήρεια".

Η φράση "Έγινε Λούης" ακούγεται ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός ... τίμησε έτσι τον Σπύρο Λούη ενώ η πολιτεία έδωσε το όνομα του στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Ο Σπύρος Λούης ήταν ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης στον Μαραθώνιο. Γεννήθηκε το 1872 και το 1896 αποφάσισε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στον Μαραθώνιο.

Επικράτησε με χρόνο 2.58.50! Το κατόρθωμα του νερουλά από το Αμαρούσιον Αττικής έμεινε στην ιστορία και ακόμη και σήμερα όλοι μνημονεύουν τον Σπύρο Λούη.

Τα κατάφερε στις 10 Απριλίου 1896 (29.3 με το παλιό ημερολόγιο) και όλο το στάδιο (Παναθηναϊκό Στάδιο) τον υποδέχτηκε με τιμές ήρωα! Πέθανε λησμονημένος το 1940 αλλά η ιστορία του δεν θα ξεχαστεί ποτέ!