Μόντο Ντουπλάντις: Το «παιδί» του Μπούμπκα (vids)

Αντώνης Πατσούρας
Μόντο Ντουπλάντις: Το «παιδί» του Μπούμπκα (vids)

bet365

To gazzetta.gr παρουσιάζει τη ζωή και την πορεία του ανθρώπου που έχει "πετάξει" πιο ψηλά απ' όλους στον κόσμο, του Άρμαντ Ντουπλάντις. Το ονειρεμένο 2020 για τον ιπτάμενο Σουηδό!

Ο αθλητισμός έχει ανάγκη από "ήρωες", από "είδωλα", από νεαρούς και νεαρές που θα αποτελέσουν ίνδαλμα και παράδειγμα για τα πιο νέα παιδιά τα οποία ονειρεύονται να κατακτήσουν τον κόσμο.

Ένα τέτοιο παιδί είναι και ο Άρμαντ Ντουπλάντις. Από μικρό τον φωνάζουν "Μόντο". Το παρατσούκλι του το κόλλησε κάποτε ένας Ιταλός και του έμεινε έως σήμερα που είναι γνωστός ανά τον κόσμο.

Αυτό επιδίωκε να γίνει γνωστός μέσα από τα κατορθώματα του και να κυριαρχήσει στον κόσμο. Το δήλωσε ευθαρσώς και πριν από λίγες εβδομάδες. «Θέλω να είμαι ο καλύτερος που έχει περάσει ποτέ από τον κόσμο», είχε πει ο Μόντο Ντουπλάντις.

Ο Ντουπλάντις, δεν παίζει ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, δεν είναι στη λίστα του Forbes, δεν είναι "αστέρι" των New York Yankees. Είναι παιδί του Γκρεγκ και της Έλενα. Δυο αθλητών που "ζευγάρωσαν" στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ και δημιούργησαν μια ωραία οικογένεια με τέσσερα παιδιά.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά

Τόσο ο μπαμπάς όσο και η μαμά του Μόντο σπούδασαν στο φημισμένο Louisiana State University. O μπαμπάς με ρίζες από την Πολωνία και η μαμά από την Σουηδία αλλά ενώθηκαν στις ΗΠΑ, στην πολιτεία που πήρε το όνομα της από τον βασιλιά Λουδοβίκο και είναι γνωστή ως "Παιδί του Μισσισσιππή".

Ο μικρός Μόντο, το τρίτο κατά σειρά παιδί της οικογένειας, γεννήθηκε την ίδια ημέρα με τον Μαρτίνο Λούθηρο και με τον Μιχαήλ Καλάσκικοφ. Ήταν 10 Νοεμβρίου 1999. Έπαιξε μπέιζμπολ, ποδόσφαιρο αλλά τον κέρδισε το άθλημα με το κοντάρι.

Ήθλε να ¨πετάει" ψηλά και να γίνει μια ημέρα ο "βασιλιάς των αιθέρων".

Σε ηλικία 7 ετών αρχίζει και "σπάει" ρεκόρ. Σε ηλικία 15 ετών, στο Κάλι της Κολομβίας, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής. "Σπάει" όλα τα παγκόσμια ρεκόρ της ηλικίας του και δείχνει πως θα ξεχωρίζει.

Το διαβατήριο του γράφει πως είναι Αμερικανός αλλά και Σουηδός αλλά εκείνος από μικρός θα επιλέξει να διαφημίσει ανά τον κόσμο την Σουηδία. Κάνει την επιλογή του και αγωνίζεται με τη σημαία της.

Το παιδί από την Λουιζιάνα θα γίνει γρήγορα άνδρας και θα μπει στο "ρουθούνι" των μεγάλων του επί κοντώ. Το 2018 στο Βερολίνο κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Είναι 18 ετών.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2019, θα κρεμάσει στο στήθος του το ασημένιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα. Είναι πίσω από τον Σαμ Κέντρικς. Ήδη από το 2018 έχει ξεπεράσει τα 6μ!

Αυτός που περιμένουμε να έρθει

Ο Μόντο Ντουπλάντις ξεκινάει προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Οι Αγώνες θα μεταφερθούν κατά ένα χρόνο, αλλά εκείνος θα θυμάται για πάντα. Στο Τορούν της Πολωνίας θα "σπάσει" το παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο.

Θα "πετάξει" στα 6.17μ. Είναι 19 Φεβρουαρίου 2020. Στις 23 στη Γλασκόβη θα καταρρίψει το δικό του ρεκόρ αφού θα φτάσει στα 6.18μ. Όχι και άσχημα για ένα παιδί που δεν έχει κλείσει ακόμη τα 21.

Κάθε αγώνας του μέσα στο 2020 είναι "τελικός". Όλοι περιμένουν από εκείνον το μεγάλο ρεκόρ. Θα έρθει. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2000 στη Ρώμη θα πάρει από τον Σεργκέι Μπούμπκα το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο.

Με άλμα στα 6.15μ θα καταρρίψει το ρεκόρ του Ουκρανού το οποίο ήταν 6.14μ και κρατούσε από το 1994! Θα γράψει ιστορία. Τρία παγκόσμια ρεκόρ σε μια χρονιά που δεν είχε μεγάλες διοργανώσεις.

Θα ψηφιστεί ως ο καλύτερος αθλητής του 2020 από την παγκόσμια ομοσπονδία και οι γονείς του θα ψηφιστούν ως οι κορυφαίοι προπονητές της χρονιάς.

Το παιδί του Μπούμπκα

Ο μύθος του αθλήματος, ο Σεργκέι Μπούμπκα, ολοκλήρωσε την καριέρα του έχοντας καταρρίψει 35 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ (ανοιχτός-κλειστός), έχοντας ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, 6 χρυσά σε Παγκόσμια πρωταθλήματα ανοιχτού και κάμποσα ακόμη μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις.

Το 1984 θα καταρρίψει 7 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Δεν έχει κλείσει ακόμη τα 21. Αν και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ δεν θα ταξιδέψει στο Λος Άντζελες αφού οι Σοβιετικοί και οι "δορυφόροι" τους αποφασίζουν μποϋκοτάζ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αμερικανών.

Έτσι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς το κερδίζει με 5.75 ο Γάλλος Πιέρ Κινόν, ο οποίος πριν συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Ο Μπούμπκα από τον Ιούλιο του 1984 στο Λονδίνο είχε πηδήξει στα 5,90μ.

Το 1985 στο Παρίσι θα πηδήξει στα 6 μέτρα και ένα χρόνο μετά στη Μόσχα θα φτάσει στο 6.01. Είναι ο πρώτος στην ιστορία. Το 1988 στη Σεούλ θα κερδίσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που θα είναι και το μοναδικό μετάλλιο του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Μόντο που ακόμη δεν έχει κατακτήσει σχεδόν... τίποτα σε επίπεδο τίτλων ονειρεύεται να μείνει στην ιστορία ως ο αθλητής που τα κατέκτησε όλα. Πολλοί θα μιλήσουν για το νέο "αστέρι" του παγκόσμιου στίβου μετά από τον Γιουσέιν Μπολτ.

Πελέ, Μπολτ και Μπούμπκα

Άλλοι δεν θα μείνουν στον Μπολτ και θα τον χαρακτηρίσουν "Πελέ του επί κοντώ". Ο Βραζιλιάνος στα 17 ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής (Μουντιάλ 1958) με τη Βραζιλία αλλά σε ομαδικό άθλημα. Το ποδόσφαιρο.

Πολλοί είναι αυτοί που θα μιλήσουν με τα καλύτερα λόγια για τον Σουηδό. Ένας εξ' αυτών και ο Μπούμπκα που παρακολουθεί την πορεία του και δηλώνει περήφανος για τον Μόντο.

«Κάνει πραγματικά τον αθλητισμό ελκυστικό», θα δηλώσει ο θρυλικός Ουκρανός άλτης στο BΒC και θα συμπληρώσει: «Τον θαυμάζω. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να είσαι στην κορυφή αλλά ακόμη πιο δύσκολο να παραμείνεις στην κορυφή. Το επί κοντώ και γενικά ο αθλητισμός θέλει νέα αστέρια. Νομίζω ότι θα τα καταφέρει. Είναι υπέροχο που ο αθλητισμός έχει ένα τόσο σπουδαίο ταλέντο».

Αυτά είπε για τον Ντουπλάντις ο άνθρωπος που από το 1984 έως το 1994 κατέρριψε 35 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και κατέκτησε 6 συνεχόμενες φορές το χρυσό σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Όλοι στην οικογένεια του είναι αθλητές. Ο μπαμπάς, η μαμά, τα δυο αδέλφια και η αδελφή του. Η μαμά είναι και διατροφολόγος αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη τον Μόντο να τρώει πιο πολλά λαχανικά. Λατρεύει τις καραμέλες.

Για τη σχέση του με το επί κοντώ ο ίδιος ο Άρμαντ θα δηλώσει «είμαι ερωτευμένος» ενώ ο μπαμπάς του θα πει: «Πάντα του άρεσε το επί κοντώ. Όταν ήταν μικρός πολλά παιδιά θα πηδούσαν 2-3 φορές την ημέρα. Εκείνος πηδούσε, έτρωγε ένα σνακ και συνέχιζε να πηδάει όλη την ημέρα».

O Μόντο περιμένει με αγωνία την πρώτη του Ολυμπιακή συμμετοχή στο Τόκιο και στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο.

 

Τελευταία Νέα