Τζέσε Οουενς: Τα σπουδαιότερα 45 λεπτά στην ιστορία των σπορ!

Τζέσε Οουενς: Τα σπουδαιότερα 45 λεπτά στην ιστορία των σπορ!

bet365

Πριν από 85 χρόνια και πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου ο Τζέσε Οουενς έκανε κάτι που παρόμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

Der Klassiker με ενισχυμένες αποδόσεις, Novi Specials και προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ναι, τα τέσσερα χρυσά μετάλλια του Τζέσε Οουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 μπροστά στα μάτια του Χίτλερ είναι από μόνο του ένα μεγάλο επίτευγμα. Ενα επίτευγμα όμως που επαναλήφθηκε στο μέλλον. Ο Καρλ Λιους για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες το 1984 κέρδισε τα ίδια ακριβώς χρυσά μετάλλια (100μ., 200μ. άλμα εις μήκος, σκυταλοδρομία 4Χ100). Ο Μαρκ Σπιτς κατέκτησε 7 χρυσά μετάλλια, όλα με παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε 8 μέρες στους Ολυμπιακούς Αώνες του Μονάχου το 1972 στην κολύμβηση. Ο Μάικλ Φελπς έφυγε με 8 χρυσά μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

Ομως τα όσα έκανε στο Αν Αρμπορ (μια πόλη στο δυτικό Ντιτρόιτ), ο Τζέσε Οουενς το 1935, έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου είναι αξεπέραστα. Δικαίως έχουν χαρακτηριστεί τα σπουδαιότερα 45 λεπτά στην ιστορία των σπορ...

Τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε 45 λεπτά σε τέσσερα διαφορετικά αθλήματα! Οντας τραυματίας στην μέση, ο Τζέσε Οουενς έκανε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει και δεν έχει ξαναγίνει μέχρι και σήμερα 85 χρόνια μετά.

Στις 25 Μαΐου του 1935, όταν ο Τζέσε Οουενς έμπαινε στο στάδιο του Μίτσιγκαν στο Αν Αρμπορ δεν γνώριζε καλά καλά αν θα μπορούσε να τερματίσει σε κάποιο από τα αθλήματα που θα συμμετείχε. Είχε τραυματιστεί σοβαρά στην μέση, μιας και πέντε μέρες πριν τους αγώνες είχε πέσει από τα σκαλιά του σπιτιού του. Ο πόνος δεν τον άφηνε καλά καλά να ζεσταθεί. Οταν έφτασε η στιγμή των αθλημάτων ο Οουενς μίλησε με τον προπονητή του στο Οχάιο, τον Λάρι Σνάιντερ για το αν πρέπει ν' αγωνιστεί.

Αποφάσισαν πως θα το πάνε αγώνισμα με το αγώνισμα και όπου βγει...

  • 3:15 το μεσημέρι: 100 γιάρδες (σ.σ. 91.44 μέτρα). Ο Τζέσε Οουενς δεν κάνει καλή εκκίνηση, όμως η τρομερή του επιτάχυνση είναι αρκετή για να τερματίσει πρώτος. Επίσημος χρόνος; 9.4 δευτερόλεπτα όπερ σήμαινε πως ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ. Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς επίσημους χρονομέτρες της κούρσας δίνουν χρόνο 9.3 δευτερόλεπτα. Νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Ωστόσο οι κανονισμοί εκείνης της εποχής έλεγαν πως στον δρομέα έπρεπε να δίνεται ο πιο αργός χρόνος. Οπότε το πρώτο επίσημο 9.3 δευτερόλεπτα στις 100 γιάρδες έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1948 (το έκανε ο Μελ Πάτον).
  • 3.25 το μεσημέρι: Αλμα εις μήκος. Δέκα λεπτά μετά την κούρσα του στις 100 γιάρδες, ο Τζέσε Οουενς δοκιμάζει το άλμα εις μήκος. Και χρειάστηκε μόλις ένα άλμα για να κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Οουενς «πέταξε» στα 8.13 μέτρα! Ενα παγκόσμιο ρεκόρ που κράτησε για 25 χρόνια και 2 μήνες. Το έσπασε το 1960 ο Ραλφ Μπόστον... Για να έχετε μια εικόνα. Το άλμα του Τζέσε Οουενς το 1935 βρισκόταν στην 7η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008!
  • 3.34 το μεσημέρι: 220 γιάρδες (σ.σ. 201.2 μέτρα). Μέχρι την δεκαετία του '60 το αγώνισμα των 220 γιαρδών στις ΗΠΑ γινόταν σε ευθεία και όχι όπως γνωρίζουμε την κούρσα των 200 μέτρων για παράδειγμα. Ο Οουενς λοιπόν έτρεξε την συγκεκριμένη απόσταση σε 20.3 δευτερόλεπτα διαλύοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ το οποίο ήταν 20.6 δευτερόλεπτα. Ουσιαστικά είχε σπάσει και το ρεκόρ των 200 μέτρων μιας και οι 220 γιάρδες είναι κατά ένα μέτρο μεγαλύτερη απόσταση από τα 200!
  • 4.00 το μεσημέρι: 220 γιάρδες με χαμηλά εμπόδια (σ.σ. τα χαμηλά εμπόδια είχαν ύψος 76.2 εκατοστά και τώρα στους αγώνες των ανδρών χρησιμοποιούνται εμπόδια 106.7 εκατοστών). Η ταχύτητα του Οουενς ήταν τέτοια που τον βοηθούσε να είναι πρώτος και σε αυτό το αγώνισμα. Προφανώς η τεχνική του να περνάει τα εμπόδια δεν μπορούσε να συγκριθεί με άλλους αθλητές όμως η απίστευτη ταχύτητά του αρκούσε. Κι εκείνη τη μέρα υπεραρκούσε για να σπάσει ακόμα ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Εγινε ο πρώτος δρομέας που έσπασε το φράγμα των 23 δευτερολέπτων στο συγκεκριμένο αγώνισμα με χρόνο 22.6 δευτερόλεπτα. Μάλιστα είχε καταφέρει να σπάσει και το ρεκόρ των 200 μέτρων με εμπόδια με τον χρόνο που έκανε (όπως ακριβώς και στο προηγούμενο αγώνισμα). Το συγκεκριμένο αγώνισμα των 220 γιαρδών με χαμηλά εμπόδια σταμάτησε στις ΗΠΑ το 1962.

Ενα παγκόσμιο ρεκόρ λοιπόν κάθε 11.5 λεπτά. Οι 5.000 που βρέθηκαν στο «Φέρι Φιλντ» του Μίτσιγκαν στο Αν Αρμπορ όχι μόνο έγιναν μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής αλλά ανάγκασαν τον Τζέσε Οουενς να «δραπετεύσει» από το στάδιο μέσα από το παράθυρο των αποδυτηρίων!

Το συγκεκριμένο ΕΠΟΣ το «(υπ)έγραψε» σε ηλικία 22 ετών όταν ταυτόχρονα έπρεπε να δουλεύει σε βενζινάδικο για να πληρώνεται. Ο Καρλ Λιους είχε τις καλύτερες του επιδόσεις σε 100 μέτρα και μήκος μόλις είχε πατήσει τα 30. Η τελευταία κούρσα του Οουενς έγινε σε ηλικία 23 ετών. Ο Μπολτ έτρεχε μέχρι τα 31 του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα