Γκούσιν: «Ξέρω που μεγάλωσα και ποια χώρα θεωρώ πατρίδα μου»

Αντώνης Πατσούρας
Γκούσιν: «Ξέρω που μεγάλωσα και ποια χώρα θεωρώ πατρίδα μου»

bet365

Η «εξομολόγηση» της πολυτάλαντης αθλήτριας Τατιάνας Γκούσιν στο gazzetta.gr.

Ο πήχης στο 1,94. Πάμε. Το ξεπερνάει. Βγάζει μια κραυγή και μετά χαμογελά τόσο... έντονα που την βλέπουν από τα άνω... του ΣΕΦ. Πιάνει το όριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα.

Είναι η επιστροφή μιας αθλήτριας. Ξεκίνησε τον στίβο και το άλμα εις ύψος τυχαία και τον ερωτεύτηκε για τα ταξίδια του. Η ζωή άλλωστε είναι ένα ταξίδι. Με καλές και κακές στιγμές. Με χαμόγελα και με κλάματα.

Το κορίτσι που... φώναξε είναι η Τατιάνα Γκούσιν και μιλάει στο gazzetta.gr για την περιπέτεια της ζωής της που ξεκίνησε από ένα χωριό στην Μολδαβία πριν από 25 χρόνια και πέρασε χίλια μύρια κύματα...

«Ανατρίχιασα στο ΣΕΦ»

Επέστρεψες;

«Ναι. Θέλω να έχω την υγεία μου και θα τα καταφέρουμε».

Το 1,94 στο ΣΕΦ ήταν μήνυμα όμως;

«Ανατρίχιασα. Δεν έχω λόγια γι' αυτό που έγινε. Πήγα με ψυχολογία να δοκιμάσω το πόδι μου. Το δοκίμασα και πέτυχε. Είδα το πόδι μου καλά και μαζί με την προπονήτρια μου είπαμε να το δοκιμάσουμε. Το 1,94 ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα. Είχα μεγάλα διαστήματα εκτός δράσης λόγω τραυματισμών, έκανα την εγχείρηση και φοβάμαι».

Τα δυο μέτρα είναι μακριά;

«Ήμουν καλά και το δοκίμασα στο ΣΕΦ. Όταν είσαι σε τέτοια μέρα πρέπει να το κάνεις.Δεν έχεις κάθε ημέρα τέτοια ευκαιρία. Το κλίμα ήταν ιδανικό. Δίπλα μου αγωνιζόταν ο Manolo και ήταν φανταστικά. Η αλήθεια είναι ότι είχε φόβο για τα 2μ αλλά δοκίμασα. Τώρα πότε θα φτάσω με ρωτάς. Θέλω κάθε σεζόν ν' ανεβαίνω λίγους πόντους. 3-4 κάθε χρόνο. Φέτος ήθελα 1,96. Μακάρι τα 2μ να έρθουν το 2020».

«Σκέφτομαι από το 2016 το Τόκιο»

Το μυαλό σου είναι στο Τόκιο 2020;

«Ναι είναι. Το σκέφτομαι από το 2016. Ήθελα να πάω στο Ρίο ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση αλλά πήγαν όλα χάλια. Ελπίζω να έχω την υγεία μου και να είμαι στο Τόκιο».

Το 2019 έχει και Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο. Μπορείς το μετάλλιο;

«Στο Ευρωπαϊκό της Γλασκώβης θέλω να περάσω αρχικά στον τελικό. Εάν κάνω πάλι ένα άλμα στα 1,94μ θα είμαι πολύ καλά. Για μετάλλιο δεν θέλω να μιλάω. Θέλω να είμαι δυνατή και να έχω υγεία. Τώρα για τη Ντόχα δεν περίμενα να έρθει τώρα το όριο. Ήρθε. Να σου πω την αλήθεια δεν το έχω καταλάβει ακόμη όλο αυτό που έγινε στο ΣΕΦ. Είναι πολύ μακριά η Ντόχα πάντως για ν' αρχίσω να την σκέφτομαι».

«Μου έλεγαν να μην φορέσω ξανά την φόρμα με το εθνόσημο»

Η κουβέντα πάει στην Τατιάνα και όχι στην αθλήτρια. Στις ρίζες της, στην χώρα της, την πατρίδα της, την Ελλάδα, την Μολδαβία. Απαντάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια σ' όλα.

Γεννήθηκες στη Μολδαβία;

«Ναι σ' ένα χωριό. Έμεινα εκεί έως τα 8 μου χρόνια».

Και η Ελλάδα πως προέκυψε;

«Η μαμά μου είχε φύγει χρόνια πριν για την Ελλάδα. Εγώ μεγάλωσα με την γιαγιά και τον παππού. Στα 8 μου ήρθε να με πάρει για την Ελλάδα. Θυμάμαι εκείνο το ταξίδι με το πούλμαν. Πάνω από 30 ώρες».

Έχεις νιώσει να σε βλέπουν με μισό... μάτι επειδή ήσουν ξένη;

«Ναι. Πάρα πολύ. Δεν μιλούσα την γλώσσα και τα παιδάκια δεν μου μιλούσαν. Ανυπομονούσα να γυρίσω πίσω στη Μολδαβία. Δεν μου άρεσε η μεγάλη πόλη. Ήθελα να πάω πίσω στα ζωάκια μου και στο μικρό μου χωριό. Μετά από χρόνια εντάχθηκα κανονικά στη ζωή της Ελλάδος και η Ελλάδα έγινε το σπίτι μου».

Νιώθεις σήμερα ξένη στην Ελλάδα;

«Όχι δεν νιώθω έτσι. Πολλοί όμως άνθρωποι μου υπενθυμίζουν ότι δεν είμαι Ελληνίδα».

Ακόμη και σήμερα που είσαι αθλήτρια της εθνικής Ελλάδος;

«Ναι. Το 2012 στην πρώτη μου διοργάνωση σ' ένα παγκόσμιο στη Βαρκελώνη πολλοί μου είχαν στείλει στο facebook να μην τολμήσω ξανά να βάλω τα ρούχα με το εθνόσημο. Έλεγαν ότι δεν αξίζω να τα φοράω».

Σε συνοδεύει αυτό αρνητικά έως τώρα;

«Πλέον δεν με επηρεάζει κάτι. Ξέρω που μεγάλωσα και ποια χώρα θεωρώ εγώ πατρίδα μου».

Τι είναι η Ελλάδα για σένα;

«Σου είπα και πιο πριν. Το σπίτι μου. Ποιος έχει έρθει στην Ελλάδα και δεν την έχει αγαπήσει. Και στα χρώματα δείχνω περισσότερο Ελληνίδα και Μολδαβή. Να πω πάντως κάτι. Πάω στη Μολδαβία και κάποιοι λένε αυτή δεν είναι Μολδαβή είναι Ελληνίδα. Εδώ στην Ελλάδα το αντίθετο. Εγώ όμως ξέρω μέσα μου την αλήθεια μου».

«Κόλλησα στο στίβο για τα ταξίδια»

Πως αγάπησες τον στίβο;

«Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ σε αθλητικό γυμνάσιο. Δεν μου άρεσε και τόσο. Είσαι πάντα εξαρτημένη και από την απόδοση των άλλων. Ξαφνικά ένας προπονητής με είδε και μου μίλησε για το άλμα εις ύψος. Αναρωτήθηκα τι είναι αυτό. Πήγα στην προπόνηση και ξεκίνησα την επόμενη χρονιά να ταξιδεύω σ' όλη την Ελλάδα και να δίνω αγώνες. Αυτό είναι είπα. Ταξίδια που λατρεύω , και αγώνες μαζί. Κόλλησα».

Πρότυπα από τον διεθνή χώρο έχεις;

«Ναι και από την Ελλάδα. Η Βλάσιτς είναι τεράστια. Ήθελα να κάνω έναν αγώνα μαζί της. Ελπίζω να γίνει. Είναι μια κοπέλα που πάντα χαμογελάει, που λατρεύει αυτό που κάνει. Αυτό θέλω και εγώ. Επίσης θαυμάζω την Μπακογιάννη. Για το ύψος της έχει κάνει τρελά πράγματα. Την βλέπω πολλές φορές στο ΟΑΚΑ και μιλάμε. Μου δίνει συμβουλές και μου λέει ιστορίες που εμένα με βοηθούν πάρα πολύ και ως άνθρωπο».

Στις ΗΠΑ γιατί πήγες;

«Για σπουδές πήγα.Έμεινα 4 χρόνια. Παράλληλα στο κολέγιο και σπούδασα δημοσιογραφία και φωτογραφία. Λατρεύω την φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Δεν μου αρέσει να είμαι μπροστά από την κάμερα αλλά λατρεύω να είμαι πίσω από αυτή. Έχω χόμπι την φωτογραφία. Παράλληλα στο κολέγιο έκανα και αγώνες. Έμαθα πολλά εκεί».

Σε ποια πόλη ήσουν;

«Στην Athens. Στη Τζόρτζια είναι».

Είναι σωστή η πληροφορία ότι μιλάς 4 γλώσσες;

«Ναι. Ελληνικά. Αγγλικά, Ρουμάνικα (είναι κοντά στα Μολδαβικά) και Ιταλικά. Στην Ιταλία έμεινα μεγάλο διάστημα».

Εκτός από την φωτογραφία έχεις άλλα χόμπι;

«Ναι την ζωγραφική. Μου αρέσει πολύ. Στην Ιταλία ζωγράφιζα. Επίσης διαβάζω πολλά βιβλία και παίζω επιτραπέζια παιχνίδια. Στην Αμερική υπήρχε μια καφετέρια που παίζαμε συνέχεια επιτραπέζια και ανακαλύπταμε όλοι μαζί νέα παιχνίδια!».

Info: Η Τατιάνια Γκούσιν έχει ύψος 1.88μ. Έχει προπονήτρια την Ιωάννα Σιώμου και ανήκει στον ΓΣ Κηφισιάς. Έχει ταλέντο στην φωτογραφία και αξίζει να δεις εδώ τα έργα της: https://www.instagram.com/t.gusin/

 

Τελευταία Νέα