Μπόζη-Κλωναρίδου: «Δεν έχει έρθει ακόμη η μεγαλύτερη επιτυχία μας»

Αντώνης Πατσούρας
Μπόζη-Κλωναρίδου: «Δεν έχει έρθει ακόμη η μεγαλύτερη επιτυχία μας»

bet365

Το «χρυσό» ελληνικό δίδυμο της ιστιοπλοϊας Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου «αποκαλύπτεται» στο gazzetta.gr.

Μαρία Μπόζη-Ραφαηλίνα Κλωρανίδου. Δυο κορίτσια από την Θεσσαλονίκη που έχουν βαλθεί να κάνουν υπερήφανους όλους τους Έλληνες. "Υπηρετούν" την ελληνική ιστιοπλοΐα και την κλάση των 470 και είχαν την τιμή να είναι οι ... πρώτες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Από τον Αύγουστο του 2018!

Η 24χρόνη Μαρία και η 25χρόνη Ραφαηλίνα μιλούν από την Μαγιόρκα στο gazzetta.gr για την πορεία τους έως το Τόκιο, τα όνειρα τους, τα πρότυπα τους, τον ρόλο της γυναίκας στον αθλητισμό, την αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη, τις σπουδές τους σε αρχιτεκτονική και παιδαγωγικό αλλά και για την συμβολή του χορηγού στην πορεία τους.

Πως και από που ξεκινήσατε το όμορφο ταξίδι της ιστιοπλοΐας;
Μαρία: «Από πολύ μικρή ηλικία είχα έρθει σε επαφή με τη θάλασσα και το άθλημα της ιστιοπλοΐας καθώς μέναμε με την οικογένεια μου δίπλα στον Ναυτικό όμιλο Θεσσαλονίκης. Όταν έφτασα στην κατάλληλη ηλικία ξεκίνησα στην ακαδημία των optimist. Ο ενθουσιασμός ήρθε από πολύ νωρίς και περνώντας τα χρόνια αγάπησα το άθλημα και τη θάλασσα».
Ραφαηλίνα: «Η δική μου επαφή με το άθλημα ήρθε μέσω ενός οικογενειακού μας φίλου ο οποίος ήταν προπονητής και θέλησε να μου δείξει πόσο όμορφη είναι η ενασχόληση με τη θάλασσα. Στην αρχή υπήρχε ένας μικρός δισταγμός αλλά μετά από λίγο φάνηκε πως ήταν μια καθημερινότητα που μου ταίριαζε πολύ. Έκανα φίλους και περνούσα πολύ όμορφες στιγμές κάτι που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να μείνω».

Σας γεμίζει με ευθύνες ότι είστε σε μια κλάση (470) που έχει βγάλει το κορυφαίο ελληνικό δίδυμο στην ελληνική ιστιοπλοΐα; Είναι πρότυπα για εσάς η Σοφία και η Αιμιλία;
Μ.: «Το 470 είναι μια κατηγορία με πολύ μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα τόσο στην κατηγορία των αντρών όσο και των γυναικών. Το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλη τεχνογνωσία πάνω στο συγκεκριμένο σκάφος μας έχει βοηθήσει πολύ στην εξέλιξη μας. Πολλά επιτυχημένα δίδυμα όπως οι Κοσματόπουλος-Τριγκώνης, Μπεκατώρου-Τσουλφά και ιδιαίτερα οι Μάντης-Καγιαλής μας έχουν βοηθήσει με τις γνώσεις τους και όλοι τους αποτελούν πρότυπα και εμάς. Οι επιτυχίες τους δε μας γεμίζουν με βάρος αλλά αντιθέτως μας δίνουν ώθηση και κίνητρο για να κοιτάμε ψηλά».
Ρ.:«Δύο πολύ πετυχημένες γυναίκες – αθλήτριες όπως η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κάθε άλλο παρά βάρος μπορούν να σημαίνουν για δυο αθλήτριες σαν εμάς που έχουμε μεγαλώσει παρακολουθώντας τους και έχοντας αυτές πάντα ως πρότυπα. Θέλουμε πολύ να ακολουθήσουμε τα βήματα που χάραξαν στον γυναικείο αθλητισμό και να αποτελέσουμε άξια συνέχεια τους».

Τι όνειρα έχετε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο;
Μ. Ρ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας θεσμός του αθλητισμού που αποτελεί όνειρο για κάθε αθλητή που αφιερώνει τη ζωή του στο άθλημα που αγαπάει. Σίγουρα η εμπειρία είναι μοναδική αλλά κανένας δεν αρκείται σε μια απλή συμμετοχή. Όλοι έχουμε στόχο μια διάκριση».

Γιατί η Ελλάδα έχει διαχρονικά επιτυχίες στην ιστιοπλοΐα;
Μ.: «Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα με ιδανικές συνθήκες για την ιστιοπλοΐα. Η χώρα μας είναι ευλογημένη με ήλιο, ζέστη και ωραίο άνεμο τους περισσότερους μήνες του χρόνου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους ιστιοπλόους να περνούν πολλές ώρες στο νερό. Οι συχνές και πολύωρες προπονήσεις σε συνδυασμό με τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει με κόπο οι προηγούμενες γενιές διαμορφώνει πετυχημένους αθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο και φέρνει πάρα πολλές διακρίσεις κάθε χρόνο στη χώρα μας».
Ρ. :«Πέρα από αυτά που είπε η Μαρία εγώ θα ήθελα να προσθέσω πως οι Έλληνες έχουμε μάθει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να συνεργαζόμαστε με σκοπό την ανάδειξη της χώρας μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι κάθε γνώση μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Αυτές οι γνώσεις εξελίσσονται και οδηγούν τους εκάστοτε ιστιοπλόους σε πολύ καλά αποτελέσματα».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα στο 2019;
Μ. Ρ.: «Στόχος μας για τη χρονιά που διανύουμε είναι να μπορέσουμε να εξελίξουμε τις ιστιοπλοϊκές μας γνώσεις και τεχνικές με σκοπό την εδραίωση μας στην παγκόσμια 10αδα. Ιδιαίτερο στόχο αποτελούν κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τη χρονιά που μας πέρασε κατακτήσαμε την 8η και την 9η θέση αντίστοιχα και φέτος στοχεύουμε στην 5αδα».

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και της συνεργασίας σας;
Μ.: «Η Ραφαηλίνα (γελάει). Σε κάθε ομάδα που άτομα καλούνται να συνεργαστούν για να πετύχουν υψηλούς στόχους είναι απαραίτητη η κοινή προσπάθεια, η σκληρή δουλειά και ο αμοιβαίος σεβασμός. Με τη Ραφαηλίνα θεωρώ ότι μας έχει βοηθήσει πολύ το γεγονός ότι εξελιχτήκαμε ταυτόχρονα στη συγκεκριμένη κατηγορία και πάντα η μια παρακινεί την άλλη να βγάλει τον καλύτερο της εαυτό».
Ρ.: «Θα ρισκάρω να γίνω γραφική με την απάντηση μου αλλά το μυστικό κάθε επιτυχίας γενικότερα είναι η πολύ σκληρή δουλειά. Εγώ θεωρώ πως έχουμε ακόμα να δώσουμε πάρα πολλά από τους εαυτούς μας γιατί έχουμε μεγάλα όνειρα και καθένα από αυτά μας παρακινεί καθημερινά. Είμαστε σε μια ηλικία που ακόμα ανακαλύπτουμε και μαθαίνουμε πολλά πράγματα προσπαθώντας σε καθημερινή βάση να τα συνδυάσουμε και να τα εφαρμόσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Για εμάς και για τους στόχους μας η μεγάλη επιτυχία δεν έχει έρθει ακόμα και ελπίζουμε η προσπάθεια μας να μας οδηγήσει σε αυτά που ονειρευόμαστε».

Η Μαγιόρκα είναι ιδανικός προορισμός για την προετοιμασία σας;
Ρ.:«Η Μαγιόρκα είναι ίσως το μοναδικό μέρος που εγώ προσωπικά το λατρεύω και το μισώ ταυτόχρονα. Κάθε χρόνο περιμένω τη στιγμή που θα κάνουμε ιστιοπλοΐα σε αυτό το μέρος και κάθε χρόνο συμβαίνει κάτι κατά τη διάρκεια των αγώνων που μου μένει αρνητικά αξέχαστο. Είναι ένα μέρος με πολύ όμορφες και ευνοϊκές συνθήκες κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Εγώ προσωπικά ζω για τη στιγμή που φεύγοντας από αυτό το τόσο όμορφο μέρος θα μου έχει δώσει όλα όσα περιμένω».
Μ.:«Θα συμφωνήσω με τη Ραφαηλίνα. Το μέρος είναι φανταστικό για ιστιοπλοΐα και είναι μια από τις καλύτερες διοργανώσεις που συμμετέχουμε κάθε χρόνο. Χρησιμοποιούμε τον αγώνα αυτό για να προετοιμαστούμε για τις μεγάλες διοργανώσεις που ακολουθούν. Μπορεί να μην έχουμε ανέβει ψηλά στον πίνακα της κατάταξης όμως οι γνώσεις που έχουμε αποκτήσει εδώ είναι πολύ σημαντικές για την πορεία μας. Φέτος θα προσπαθήσουμε αυτό να φανεί και στα αποτελέσματα».

Τι σπουδάζετε; Είναι νωρίς για σκέψεις όσο αφορά την επόμενη ημέρα μετά από τον αθλητισμό;
Μ.:«Εγώ σπουδάζω αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ και τον Ιούνιο, εφόσον όλα πάνε καλά, ευελπιστώ να τελειώσω με τη διπλωματική και να πάρω το πτυχίο μου. Για εμένα, όπως πιστεύω και για τη Ραφαηλίνα είναι πολύ σημαντικό να συνδυάζεις τα πράγματα που αγαπάς, δηλαδή πρωταθλητισμό και σπουδές σε ένα αντικείμενο που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Σίγουρα μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της ολυμπιακής προετοιμασίας δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε πολλά πράγματα για την «επόμενη μέρα». Όταν έρθει η στιγμή που θα είμαστε κοντά στο να ολοκληρώσουμε την πορεία μας στον πρωταθλητισμό θα έρθουν και όλα τα υπόλοιπα».
Ρ.:«Εγώ είμαι φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης και καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Φεβρουάριο θα ορκιστώ. Είναι ένας κλάδος που μου αρέσει πολύ και θεωρώ ότι μαζί με την ιστιοπλοΐα είναι κάτι που μου ταιριάζει πολύ. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε και η Μαρία τώρα είναι ο καιρός που έχουμε επικεντρωθεί στους αθλητικούς μας στόχους και προτεραιότητα μας είναι να καταλήξουμε εκεί που φανταζόμαστε».

Υπάρχουν ίδιες ευκαιρίες για εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη όσες και στην Αθήνα;
Μ.Ρ.:« Γενικά αν το πάρουμε και ιστορικά όλα έχουν δείξει πως μετά από ένα σημείο οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς αθλητές ή έγιναν μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας ή προπονούνταν πολύ συχνά εκεί. Αυτό το βιώσαμε και συνεχίζουμε να το βιώνουμε και εμείς προσωπικά. Οι ιδανικότερες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των αθλητών καθιστούν την Αθήνα ιδανικό ιστιοπλοϊκό κέντρο. Βέβαια και στη Θεσσαλονίκη οι όμιλοι είναι πολύ καλά οργανωμένοι και ωθούν τα παιδιά στον πρωταθλητισμό με τη στήριξη τους αλλά βασικό μειονέκτημα της πόλεις είναι δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες τους χειμερινούς μήνες».

Αρκεί η βοήθεια της ομοσπονδίας ή πρέπει ο αθλητής να έχει και χορηγό για να πετύχει τα όνειρα του;
Μ.:«Η ομοσπονδία μας έχει βοηθήσει πολύ σε όλη την πορεία μας στο 470. Καταλαβαίνουμε ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη και εκτιμούμε την βοήθεια που δεχόμαστε. Για εμάς πολύ σημαντική βοήθεια είναι και η ελληνική ολυμπιακή επιτροπή. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων μας».
Ρ.:«Όπως είπε και η Μαρία η ομοσπονδία μας βοηθάει όσο της επιτρέπουν οι δύσκολες καταστάσεις και ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Συγχρόνως όμως με σκοπό να καλύψουμε το μεγάλο ετήσιο budget που απαιτείται για τη σωστή προετοιμασία μας έχουμε στο πλευρό μας μια ομάδα υποστηρικτών που συμβάλλουν σε αυτό».

Έχετε κάποια καινούργια χορηγική συνεργασία;
Μ.Ρ.: «Φέτος στην ομάδα των χορηγών μας προστέθηκε μεταξύ άλλων και η Ηerbalife Nutrition, κορυφαία εταιρεία διατροφής παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη εταιρεία μας βοηθάει τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και με την παροχή προϊόντων αθλητικής διατροφής της σειράς Herbalife24, τα οποία μας βοηθούν στην προετοιμασία και στη διατήρηση της φυσικής και αθλητικής μας υγείας, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες μας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που μια εταιρεία, με τέτοιο όνομα στο χώρο του αθλητισμού σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται στο πλευρό μας στην προσπάθεια μας».

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη σας επιτυχία στον αθλητισμό και τι σας κάνει περήφανες ως γυναίκες;
Μ.:«Όπως ανέφερε η Ραφαηλίνα προηγουμένως θεωρώ ότι η μεγαλύτερη επιτυχία μας ως δίδυμο δεν έχει έρθει ακόμα. Εάν έπρεπε να ξεχωρίσω μια στιγμή από το παρελθόν θα ήταν η πρόκριση μας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020. Ξεχωρίζω αυτή τη στιγμή γιατί μας φέρνει πρακτικά ένα βήμα πιο κοντά στο μεγάλο μας στόχο. Είμαστε περήφανες που αγωνιζόμαστε για τη χώρα μας και αποτελούμε κομμάτι του γυναικείου αθλητισμού στην Ελλάδα που βλέπει τόσο μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια».
Ρ.: «Εγώ από την άλλη ως η συναισθηματική της ομάδας (γέλια) θα ήθελα να αναφέρω το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων το 2017. Ήταν μια στιγμή που θα θυμάμαι πάντα και ήταν ένας κύκλος, αυτός των αγώνων που τρέχαμε ως νέες, ο οποίος έκλεινε για εμάς εκείνη τη χρονιά και ταυτόχρονα σηματοδοτούσε την επίσημη είσοδο μας στον γυναικείο στόλο. Όπως ανέφερε και η Μαρία είμαστε πολύ περήφανες που έχουμε τη δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για να ανεβάσουμε τα χρώματα της Ελλάδας ψηλά και ταυτόχρονα που βάζουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην διάδοση του αθλήματος μας».

 

Τελευταία Νέα