Το «υποβρύχιο» μοίρασμα της τράπουλας

Το «υποβρύχιο» μοίρασμα της τράπουλας

bet365

Η επόμενη ημέρα στην ομάδα πόλο του Ολυμπιακού και το φημολογούμενο μοίρασμα της τράπουλας στην Α1 ανδρών.

Το πόλο ή η υδατοσφαίριση στην Ελλάδα είναι ένα άθλημα που έχει προσφέρει τεράστιες επιτυχίες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο αλλά είναι σαν το... γαλατικό χωριό.

Όλοι γνωρίζουν τα πάντα για όλους και ο χώρος είναι πολύ μικρός και όλα μαθαίνονται. Δίχως αμφιβολία, πάντα σε επίπεδο ανδρών, η ομάδα που ξεχωρίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο Ολυμπιακός.

Είναι μια ομάδα που "σπάει" το ένα σερί κατακτήσεων μετά από το άλλο, πρώτα 7 και μετά 8 σερί, και έχει 2 Τσάμπιονς Λιγκ και συνολικά συμμετοχή σε 9 τελικούς στην Ευρώπη.

Ο απόλυτος ρυθμιστής

Ο Ολυμπιακός είναι αυτός που για δεκαετίες ρυθμίζει το αύριο του ελληνικού πόλο.

Στον Ολυμπιακό παίζουν σχεδόν πάντα οι καλύτεροι παίκτες της χώρας, ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια, και όλοι περιμένουν στιγμές αδυναμίας της ομάδας του Πειραιά για να διεκδικήσουν τίτλους.

Από το 1999 έως το 2020 η ομάδα του Πειραιά έχει κατακτήσει 20 πρωταθλήματα Ελλάδος και 17 Κύπελλα. Τι έχει χάσει; Το πρωτάθλημα του 2006 από τον Εθνικό, το πρωτάθλημα του 2012 από τη Βουλιαγμένη, τα Κύπελλα του 1999, του 2012 και του 2017 από τη Βουλιαγμένη και τους τίτλους του 2000 και του 2005 από τον Εθνικό.

Μεγάλη ζημιά από τον covid-19

Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π είναι ο σύλλογος με τις μεγαλύτερες ζημιές από τον covid-19. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του προέρχεται από τα εισιτήρια της ποδοσφαιρικής ομάδας (10%) και από τα εισιτήρια διαρκείας.

Τα γήπεδα λόγω covid-19 είναι χωρίς κόσμο από τον Φεβρουάριο και κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουν οι φίλαθλοι. Καμία ΠΑΕ ή ΚΑΕ στην χώρα δεν έβγαλε εισιτήρια διαρκείας για τη σεζόν 2020-21 και κανείς δεν ξέρει πότε θα δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση για την έκδοση τους.

Ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός έχει τεράστιες απώλειες και το μπάτζετ του τη νέα περίοδο θα είναι μειωμένο ίσως και για 40% σε σχέση με την περίοδο 2019-20.

Πολυτέλεια οι καλοί ξένοι

Στη νέα εποχή οι καλοί ξένοι θα είναι πολυτέλεια για τον Ολυμπιακό όσο αφορά το τμήμα πόλο ανδρών το οποίο είναι το 2ο μετά από το ποδοσφαιρικό με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην ιστορία του συλλόγου.

Την περασμένη σεζόν ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε κάνει δώρο στο τμήμα τρεις σπουδαίους ξένους τους Μίτροβιτς, Μπουλιούμπασιτς και τον πιο "καυτό" παίκτη της εθνικής Κροατίας τον Μάρο Γιόκοβιτς.

Ο τελευταίος έκλεισε ήδη στην Μπρέσια με την μεταγραφή του να φτάνει στα 100.000 ευρώ! Ο Μπουλιούμπασιτς θα παίξει και αυτός στην Ιταλία ενώ ο Σέρβος Στέφαν Μίτροβιτς έχει πρόταση από την Ζόλνοκ αλλά τον γλυκοκοιτάζει και ο Απόλλων Σμύρνης.

Ο Ολυμπιακός δεν θα έχει κανένα από τους 4 ξένους που είχε την περασμένη περίοδο και ίσως αποκτήσει κάποιον ξένο από το κάτω... ράφι για να καλύψει κάποια τρύπα στο ρόστερ.

Από τους Έλληνες οι δυο "κολώνες" ο Κώστας Μουρίκης και ο Ντίνος Γενηδουνιάς θα παραμείνουν στην ομάδα ενώ δύσκολα θα συνεχίσει και ο πολύ έμπειρος Μανώλης Μυλωνάκης.

Η διοίκηση είχε και επαφή με τους Φουντούλη, Βλαχόπουλο αλλά οι προτάσεις από το εξωτερικό ήταν σχεδόν 30% πιο υψηλές στο οικονομικό κομμάτι.

Το μοίρασμα της τράπουλας

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε δύσκολη θέση ξανά όλα αυτά τα χρόνια το 2011 όταν έφτασε πολύ κοντά στο πρωτοδικείο αλλά με εγγυητή τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Μιχάλης Κουντούρης έσβησε τα χρέη.

Εκείνη τη σεζόν η ομάδα δεν πήρε τίποτα. Έχασε στα πέναλτι το πρωτάθλημα από τη Βουλιαγμένη και δεν τα κατάφερε στο Final-4 στο Αργοστόλι.

Τότε η Βουλιαγμένη έφτιαξε και με παίκτες που είχε αλλά και με παίκτες που πήρε από τον Ολυμπιακό μια πολύ καλή ομάδα και πήρε δίκαια το νταμπλ. Οι παίκτες μοιράστηκαν τότε στη Βουλιαγμένη και στη Χίο.

Ο ΝΟΒ πέτυχε, ο ΝΟΧ απέτυχε. Σήμερα, με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να έχει την πολυτέλεια των καλών ξένων και να χάνει δυνάμεις και χρήματα από το μπάτζετ, δυο είναι οι ομάδες που θα παλέψουν για να μπουν σφήνα...

Η μια είναι η Βουλιαγμένη η οποία με όσα κυκλοφορούν στην πιάτσα έχει κάνει πρότασεις σε Μπούσλιε και Καπότση και όλα είναι ανοιχτά. Από την άλλη είναι ο Απόλλων Σμύρνης.

Με "ηγέτη" τον Γιώργο Αφρουδάκη και με χρηματοδότη τον Σταμάτη Βελλή θα προσπαθήσει να κάνει το μπαμ. Έχει φτιάξει μια καλή βάση αλλά εάν κάνει δυο τρεις προσθήκες θα πιέσει τον Ολυμπιακό.

Όλα θα εξαρτηθούν και από τους Έλληνες που δεν θα συνεχίσουν στον Ολυμπιακό. Θα μοιραστούν σε άλλες ομάδες.

Πως κερδίζεις πρωτάθλημα;

Για να κατακτήσει μια ομάδα τη νέα σεζόν το πρωτάθλημα θα πρέπει το μπάτζετ της να είναι κάτι παραπάνω από 300.000 ευρώ. Ο Ολυμπιακός διατηρεί παρά τα προβλήματα του βασικούς παίκτες και θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα σε καλούς ξένους από τις άλλες ομάδες.

Ένας καλός ξένος που θα είναι και σε καλή ηλικία δεν θα παίξει με λιγότερα από 70.000 (με σπίτι και αυτοκίνητο).

Καλό θα είναι αυτά που ακούγονται στην πιάτσα να γίνουν πράξη. Να μοιραστεί η τράπουλα και να δούμε ένα ανταγωστικό πρωτάθλημα έστω και για ένα χρόνο. Το ελληνικό πρωτάθλημα θέλει μια ένεση δημοτικότητας. Θέλει σταθερούς επενδυτές που να βάζουν λεφτά για χρόνια και να δημιουργούν ομάδες και όχι φωτοβολίδες.

Βέβαια κάθε καλοκαίρι μοιράζονται χρήματα στο... μιλητό αλλά τον Σεπτέμβριο ισχύουν ελάχιστα από όσα έχουν γραφτεί. Το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 14 ομάδες και ακόμη κανείς δεν ξέρει και τον τρόπο διεξαγωγής του.

Παίζει και αυτό τον ρόλο του.

Το πρεστίζ της Ευρώπης

Ο Ολυμπιακός στο πόλο ανδρών έχει γράψει χρυσή ιστορία και στην Ευρώπη. Έχει κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ το 2002 και το 2018, το Σούπερ Καπ Ευρώπης το 2002.

Έχει συμμετάσχει σε 7 Final-4 (Final-6, Final-8) το 2001, το 2002, το 2007, το 2016, το 2017, το 2018 και το 2019. Έχει παίξει και στους τελικούς του Κυπελλούχων το 1998 και το 1999.

Καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει παίξει σε Final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ. Τις τελευταίες ημέρες ακούγονται και γράφονται πολλά περί συμμετοχής ή όχι του Ολυμπιακού στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ.

Φυσικά και το πρόβλημα του Ολυμπιακού δεν είναι το ποσό της wild card. Το πρόβλημα είναι εάν θα υπάρχει ανταγωνιστική ομάδα και τα 5 ή 6 ταξίδια. Η διοίκηση εξετάζει τα πάντα και δεν έχει πάρει απόφαση για το θέμα.

Ο Ολυμπιακός είχε πάντα καλούς Έλληνες παίκτες αλλά τη διαφορά ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια στην Ευρώπη την έκαναν οι ξένοι. Ο Πάβιτς, ο Μπούσλιε, ο Νίκιτς και πιο παλιά ο Τρμπόγεβιτς.

Η ομάδα έχει να μείνει εκτός Ευρώπης για περισσότερα από 30 χρόνια και η LEN την αντιμετωπίζει όπως την Μάντσεστερ ή την Μπάγερν στο ποδοσφαιρικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Θα είναι πλήγμα για το πρεστίζ της διοργάνωσης να μην υπάρχει ο Ολυμπιακός και θα προκαλέσει ζημιά και στην ομάδα του Πειραιά η οποία μετά θα πρέπει να τρέξει να καλύψει μια χαμένη χρονιά.

Θυμίζουμε ότι η ομάδα του 2002 που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ τα επόμενα χρόνια άλλαξε και στην Ευρώπη απλά συμμετείχε με τον Θόδωρο Χατζηθεοδώρου να παίζει όλες τις θέσεις πλην του τερματοφύλακα.

Ο Ολυμπιακός είχε έναν ξένο (αυτός επιτρέπονταν) τότε αλλά έως το 2006 δεν ήταν ξένος πρώτης γραμμής και δεν είχε επιτυχίες στην Ευρώπη.

Η ομάδα που χτίζει καριέρες

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού πόλο σε επίπεδο ανδρών; Τα δυο χάλκινα (2005, 2015) στο Παγκόσμιο και η 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Από τους παίκτες αυτών των τριών ομάδων το 95% έπαιζαν ή έπαιξαν στον Ολυμπιακό.

Όλοι έρχονταν στον Ολυμπιακό για τίτλους αλλά και για λεφτά. Ο αείμνηστος Λεωνίδας Θεοδωρακάκης όταν ο Εθνικός κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2006 δαπάνησε τεράστια ποσά για να πάρει ότι καλύτερο κυκλοφορούσε στην αγόρα και σάρωσε τα πάντα στην Ελλάδα έως το 2011.

Τον Ολυμπιακό επέλεξαν για το μεγάλο βήμα της καριέρας τους παίκτες όπως ο Γιώργος Ντόσκας, ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ο Γιάννης Θωμάκος που έφτασαν στον Πειραιά αμούστακα παιδιά και έμειναν πολλά χρόνια.

Δούλεψαν και έκαναν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Στη σημερινή εποχή η προοπτική του εξωτερικού είναι πιο έντονη και πολλοί παίκτες θα ήθελαν να δοκιμάσουν για να πάρουν κάποια επιπλέον ευρώ.

Το παράδειγμα του Φουντούλη

Σπάνια παίκτης και ειδικά νεαρός φεύγει από τον Ολυμπιακό. Ο Γιάννης Φουντούλης όταν ο Ολυμπιακός έφτασε να χρωστάει στους πάντες το 2011 αποφάσισε να μείνει στην ομάδα και να γίνει ο ηγέτης της.

Νεαρός ήταν ο Γιάννης τότε και έκανε μια επιλογή ζωής. Ήταν ήδη 2-3 χρόνια αλλά είχε χρυσή ευκαιρία να αναδειχθεί σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός και στα πολύ δύσκολα χρόνια παρέμεινε στην Ευρώπη και ο Γιάννης έκανε όνομα.

Δούλεψε. Πάλεψε. Έγινε αρχηγός και έμεινε πάνω από 10 χρόνια κάνοντας κάθε όνειρο του πραγματικότητα. Το 2011 ο Φουντούλης ήταν 23. Έφυγε στα 30 αφού είχε πάρει τα πάντα!

Ο Μπόμπαν Νίκιτς στην Ελλάδα έκανε όνομα. Στον Ολυμπιακό. Ήρθε 22 ετών και ήταν βασικός στην εθνική Σερβίας αλλά έμεινε έως το 2009 και βοήθησε την ομάδα να επιστρέψει στις καλές εποχές στην Ευρώπη.

Εν κατακλείδι

Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια κάνει πρωταθλητισμό σε βόλεϊ (άνδρες-γυναίκες), πόλο (άνδρες-γυναίκες), μπάσκετ (γυναίκες), χάντμπολ (άνδρες) και συμμετέχει χωρίς διακοπή στην Ευρώπη.

Τα έξοδα για την συμμετοχή όλων αυτών των ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης μπορεί να φτάσουν και το 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Ο covid-19 άλλαξε πολλά και οι ζημιές σε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι τεράστιες.

Κανείς δεν μπορεί να καλύψει τη χασούρα...

ΥΓ: Δυστυχώς το κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ούτε καν να δώσει κίνητρα σε εταιρείες να κάνουν χορηγίες δεν μπορεί...

ΥΓ1: Παράγοντας του αθλητισμού προσπαθεί να "σπρώξει" χορηγίες στην αγαπημένη του ομάδα. Γίνονται αυτά σήμερα;

ΥΓ2: Τα λεφτά που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στα ερασιτεχνικά σωματεία δεν φτάνουν για τα μεγάλα ούτε για τα κοινόχρηστα ενός ξένου παίκτη.

ΥΓ3: Η LEN έχει θορυβηθεί στο ενδεχόμενο απόσυρσης του Ολυμπιακού από την Ευρώπη. Αλήθεια τι κάνει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία για να βοηθήσει τα σωματεία ή να αναδείξει τις διοργανώσεις της; Ελάχιστα πράγματα.

ΥΓ4: Τρίτος υποψήφιος στις εκλογές της ΚΟΕ;

ΥΓ5: Δεν μπορεί η ομάδα πόλο ανδρών που έχει τα τελευταία 5 χρόνια κάνει σπουδαία πράγματα στην Ευρώπη να μην έχει χορηγό. Δεν μπορεί...

 

Α1 ΑΝΔΡΩΝ Τελευταία Νέα