Τέλος εποχής για τον θρυλικό Ράτκο Ρούντιτς

Τέλος εποχής για τον θρυλικό Ράτκο Ρούντιτς

bet365

Ο Κροάτης προπονητής υδατοσφαίρισης κέρδισε μεταξύ άλλων 4 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.

Την απόρυρση του από τους πάγκους λίγο πριν συμπληρώσει 72 χρόνια ζωής ανακοίνωσε την Τετάρτη (6/5) ο Ράτκο Ρούντιτς.

Ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών που δούλεψε για δεκαετίες σε εθνικές ομάδες αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο και 38 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις!

Ο Κροάτης που γεννήθηκε το 1948 στο Βελιγράδι έπαιξε πόλο σε υψηλό επίπεδο κερδίζοντας μεταξύ άλλων με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας το ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα. Σε συλλογιικό επίπεδο αγωνίστηκε στην Γιαντράν Σπλιτ και στην Παρτιζάν κατακτώντας και 2 Τσάμπιονς Λιγκ.

Ως προπονητής ξεκίνησε από την Ακαδημία της Παρτιζάν και η καριέρα που ακολούθησε ούτε καν την είχε ονειρευτεί! Από το 1984 έως το 1988 ήταν προπονητής στην εθνική ανδρών της Γιουγκλοσλαβίας και κατέκτησε 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο Λος Άντζελες και στη Σεούλ.

Το 1992 κερδίσει άλλο ένα χρυσό με την εθνική ομάδα της Ιταλίας στη Βαρκελώνη και το 1996 στην Ατλάντα η Ιταλία είναι 3η. Το καρέ των χρυσών το συμπληρώνει το 2012 στο Λονδίνο ως προπονητής της εθνικής Κροατίας.

Διατέλεσε για χρόνια προπονητής στις εθνικές ομάδες των ΗΠΑ και της Βραζιλίας. Στην καριέρα του κέρδισε μεταξύ άλλων 5 μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, με τα 3 να είναι χρυσά και άλλα 6 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπου και πάλι τα χρυσά ήταν 3.

Σάρωσε τα πάντα σ' όλες τις διοργανώσεις είναι επηρέασε βαθιά το άθλημα. Είναι ο μέντορας του Σάντρο Καμπάνια, ο οποίος πέρασε και από την Ελλάδα και το καλοκαίρι του 2019 οδήγησε ξανά την Ιταλία στην κορυφή του κόσμου, ενώ διατηρεί στενή σχέση με τον Έλληνα προπονητή Γιάννη Γιαννουρή.

Είναι από τους ανθρώπους που αποφασίζουν μεταξύ άλλων για τις αλλαγές στο άθλημα και στους κανονισμούς. Το 2018 αποφάσισε να πάει στη Γένοβα στην πανίσχυρη Προ Ρέκο.

Οι Ιταλοί είχαν χάσει από τον Ολυμπιακό τον Ιούνιο του 2018 το Τσάμπιονς Λιγκ και πλήρωσαν τον Ρούντιτς για να τους φέρει τον μόνο τίτλο που τους έλειπε τα τελευταία χρόνια.

Διαχειρίστηκε μπάτζετ που έφτανε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ αλλά το 2019 στο Ανόβερο ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό του Θόδωρου Βλάχου στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην επιστολή του προς την Ρέκο με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση κάνει αναφορά και σ' αυτή την στιγμή αποτυχίας: «Κάναμε μαζί πολλά βήματα αλλά χάσαμε τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και η χρονιά τελείωσε χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχω ακόμη μέσα μου μια πικρή γεύση από αυτή τη στιγμή στο Ανόβερο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα