Σταυρίδης: «Το πόλο θα γίνει πιο γρήγορο και πιο ελκυστικό»

Αντώνης Πατσούρας
Σταυρίδης: «Το πόλο θα γίνει πιο γρήγορο και πιο ελκυστικό»

bet365

Ο Γιώργος Σταυρίδης αναλύει στο gazzetta,gr τους νέους κανονισμούς στο πόλο.

Μια νέα εποχή ξημερώνει το έτος 2019 για το παγκόσμιο πόλο. H FINA ψήφισε τις αλλαγές στους κανονισμούς οι οποίοι θα κάνουν το άθλημα πιο γρήγορο, πιο τηλεοπτικό, λιγότερο βίαιο και φυσικά πιο ελκυστικό σ' όλο τον κόσμο.

Οι αλλαγές... πέρασαν στο Κογκρέσσο της FINA στο Γκουανκζού της Κίνας και θα εφαρμοστούν το 2019 σε μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στη Νότιο Κορέα αλλά και στις τελικές φάσεις του World League σε Άνδρες και Γυναίκες. Στα πρωταθλήματα της Ευρώπης θα εφαρμοστούν από τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Με τους νέους κανονισμούς θα υπάρξει μείωση του χρόνου επίθεσης, θα καταλογίζεται γκολ μετά από εκτέλεση φάουλ από τα 6 μέτρα, ο τερματοφύλακας μπορεί να περνάει τη νοητή γραμμή του κέντρου ενώ θα υπάρχει και χρήση video για περιπτώσεις που υπάρχει αμφιβολία για το εάν η μπάλα έχει περάσει από τη νοητή γραμμή, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στο πόλο.

Οι νέοι κανονισμοί εφαρμόστηκαν «πιλοτικά» στο World Cup 2028 που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο και στο οποίο έφτασαν στον τελικό η Ουγγαρία με την Αυστραλία. Στο World Cup ένας από τους διαιτητές που σφύριξαν με τους νέους κανονισμούς ήταν ο Γιώργος Σταυρίδης. Ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής και ένας από τους καλύτερους στον κόσμο ήταν στην επιτροπή των Ευρωπαίων που μελέτησαν τις προτάσεις για τους κανονισμούς και μιλάει στο gazzetta.gr για όλες τις αλλαγές και το νέο στυλ του παιχνιδιού.

Ο Γιώργος Σταυρίδης σφύρξε τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στους Άνδρες, ένω έχει σφυρίξει μεταξύ άλλων σε 6 τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, σε 3 τελικούς Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και σε έναν τελικό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

«Οι αλλαγές είναι πολύ σημαντικές για το άθλημα μας. Η FINA θέλει να το κάνει πιο γρήγορο, πιο ελκυστικό και λιγότερο βίαιο. Σφύριξα με τους νέους κανονισμούς στο World Cup της Γερμανίας και μου άρεσε το άθλημα γιατί είχε πολύ ταχύτητα και ελευθερία κινήσεων για τους παίκτες. Οι νέοι κανονισμοί βοήθησαν και την Γερμανία να πάρει και το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση», σημειώνει αρχικά ο Γιώργος Σταυρίδης και συνεχίζει: «Οι επιθέσεις είναι πιο συχνές, η γραμμή των 5 μέτρων πάει στα 6 και έτσι τα σουτ θα είναι πιο δύσκολα και θεαματικά. Με τις αλλαγές στα 6 μέτρα θα αποφύγουμε τα σκληρά μαρκαρίσματα ενώ και μετά από φάουλ έξω από τα 6 ο παίκτης θα μπορεί να σουτάρει χωρίς πάσα. Όσο αφορά εμάς τους διαιτητές είναι μεγάλο εφόδιο που θα έχουμε ενδοεπικοινωνία και ότι θα βλέπουμε το video για να αποφασίσουμε σε δύσκολες περιπτώσεις εάν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή. Επίσης μετά από τους αγώνες θα βλέπουμε μαζί με τον παρατηρητή το video και θα μας κρίνει».

Αναλυτικά οι αλλαγές που αποφασίστηκαν:

*Mειώνεται στα 20 δευτερόλεπτα ο χρόνος επίθεσης, μετά από κερδισμένο κόρνερ, ριμπάουντ μετά από σουτ όπου δεν μεσολάβησε αλλαγή κατοχής και μετά από ποινή.

*Καταλογίζεται πέναλτι όταν ο παίκτης κολυμπά με ή κρατώντας τη μπάλα και δέχεται άμυνα από πίσω, ενώ προσπαθεί να σουτάρει, ευρισκόμενος στα 6μ

*Το φάουλ εκτελείται από την τοποθεσία της μπάλας (πλην της περίπτωσης των δύο μέτρων)

*Καταλογίζεται γκολ μετά από εκτέλεση φάουλ από τα 6μ., είτε απευθείας, είτε ύστερα από προσποίηση ή ντρίμπλα, όπου η μπάλα ακουμπάει στο νερό

*Ο παίκτης που εκτελεί κόρνερ μπορεί να σουτάρει απευθείας ή να κολυμπήσει και να σουτάρει, χωρίς να αλλάξει πάσα.

*Προστίθεται έξτρα χώρος επανεισόδου των παικτών στο τερρέν ανάμεσα στην εστία και το κέντρο της πισίνας για τις αλλαγές που θα εισέρχονται από τον πάγκο

*Κάθε ομάδα δικαιούται 2 τάιμ άουτ στη διάρκεια του αγώνα, όποτε το θελήσει, ενώ έχει την κατοχή της μπάλας και θα υπάρχει ειδικό κουμπί γι αυτό το λόγο σε κάθε πάγκο

*Ο τερματοφύλακας θα μπορεί να περνάει τη νοητή γραμμή του κέντρου

*Η ανάπαυλα ανάμεσα στη 2η και την 3η περίοδο θα είναι 3'

*Καθιερώνεται η χρήση ενδοεπικοινωνίας από τους διαιτητές

*Καθιερώνεται η χρήση βίντεο για περιπτώσεις βιαιοπραγίας που δεν θα γίνονται άμεσα αντιληπτές από τους διαιτητές

*Καθιερώνεται η χρήση βίντεο για το εάν έχει περάσει η μπάλα τη νοητή γραμμή του τέρματος

 

Τελευταία Νέα