Νίκος Γέμελος: «Ο Φελπς, ο κορυφαίος κολυμβητής που έχω δει»

Αντώνης Πατσούρας
Νίκος Γέμελος: «Ο Φελπς, ο κορυφαίος κολυμβητής που έχω δει»

bet365

Ο ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης Νίκος Γέμελος συγκρίνει τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας κολύμβησης και βγάζει τον κορυφαίο.

Η κολύμβηση μαζί με τον στίβο είναι από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι "μάχες" ειδικά στα σπριντ είναι "ομηρικές" και καθηλώνουν τους θεατές και τηλεθεατές που περιμένουν να "στέψουν" το νέο βασιλιά.

Τόσο το ένα όσο και το άλλο είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896. Στην Αθήνα έλαμψε σε παγκόσμιο επίπεδο ο μυθικός Άλφερντ Χάγιος, τον οποίον έχουν "θεοποιήσει" οι συμπατριώτες του, οι Ούγγροι.

Όλοι γνωρίζουμε για τον Τζόνι Βαϊσμίλερ, τον θρυλικό Ταρζάν αλλά την Ντόουν Φρέιζερ που είναι η πρώτη γυναίκα που "κατέβηκε" τα 60'' στα 100μ ελεύθερο. Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στο άθλημα της κολύμβησης κυριαρχούν οι ΗΠΑ με 553 μετάλλια (246 χρυσά) και ακολουθεί η Αυστραλία με 188.

Κολυμβητής είναι και ο αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν είναι άλλος από τον Μάικλ Φελπς ο οποίος από το 2004 έως το 2016 κατέκτησε 28 μετάλλια εκ των οποίων τα 23 είναι χρυσά!

Το ερώτημα που γεννάται εύλογα είναι «ποιος είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών». Η απάντηση είναι δύσκολη αφού κάθε εποχή είναι ξεχωριστή αλλά αυτό που μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά είναι «ποιοι ήταν οι κορυφαίοι».

Ο Νίκος Γέμελος, ο ομοσπονδιακός προπονητής που έχει ταυτίσει το όνομα του με επιτυχίες στην πισίνα αλλά και στην ανοιχτή θάλασσα, έχει την απάντηση. Έχει συμμετάσχει ως προπονητής για 5 φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2000-2016) και έχουν δει πολλά τα μάτια του.

«Κορυφαίος όλων ο Φελπς»

Ο έμπειρος προπονητής που έχει την τύχη να ακούσει σε σεμινάριο τον προπονητή του Μάικλ Φελπς αλλά και του Μαρκ Σπιτς, ξεχωρίζει τον Φελπς ως τον κορυφαίο. «Είναι απίστευτα αυτά που έχει πετύχει ο Φελπς. Δεν είναι μονάχα τα 23 χρυσά μετάλλια. Αυτός ο κολυμβητής ήταν πρωταγωνιστής στους Ολυμπιακούς Αγώνες για σχεδόν 2 δεκαετίες. Ξεκίνησε το 2000 και ολοκλήρωσε το 2016.Είναι πολύ δύσκολο να είσαι τόσα χρόνια ο απόλυτος πρωταγωνιστής ενός αθλήματος», λέει αρχικά στο gazzetta.gr ο Νίκος Γέμελος.

Το ερώτημα όλων στον χώρο της κολύμβησης, όταν στην Αθήνα το 2004, κατάλαβαν τι μπορεί να πετύχει ο Φελπς ήταν εάν θα "σπάσει" το ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς με τα 7 χρυσά μετάλλια που είχε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

«Το περίμενα. Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι θα τα καταφέρει στο Πεκίνο», σημειώνει ο Έλληνας προπονητής και μας αναφέρει εν συνεχεία τα λόγια του προπονητή του Φελπς, Μπομπ Μπόουμαν, σ' ένα σεμινάριο το οποίο είχε παρακολουθήσει: «Θυμάμαι μας είχε πει στο σεμινάριο ότι όταν το είδε πρώτη φορά μικρό στην πισίνα ήταν ένα παιδί με μεγαλύτερο κεφάλι από τα άλλα παιδιά. Η αδελφή του Φελπς κολυμπούσε και κάποια στιγμή εκείνος έφυγε από την εκκμάθηση για να κολυμπήσει με τους πιο μεγάλους. Ήταν πολύ μικρός αλλά ξεχώρισε αμέσως. Κέρδιζε συνεχώς σε κάθε σειρά και ανέβαινε. Είχε προβλέψει το λαμπρό του μέλλον».

«Σπεσιαλίστας στην πεταλούδα»

Ποιο ήταν όμως το δυνατό του σημείο; «Ήταν κλασσικός Αμερικανός που κολυμπούσε σπουδαία στις μικτές. Τα πιο δυνατά του στυλ ήταν η πεταλούδα και το ελεύθερο. Δεν ήταν τόσο δυνατός όσο στα άλλα στο πρόσθιο. Στην εποχή του δεν υπήρχε καλύτερος σε ελεύθερο και πεταλούδα», σημειώνει ο Νίκος Γέμελος και συνεχίζει μιλώντας για τα ατού του: «Ήταν πολύ συγκεντρωμένος στο στόχο. Απόλυτα. Δούλεψε στην πλέον προηγμένη χώρα και φυσικά ήταν τεράστιο ταλέντο. Πίσω του υπήρχε ένα τιμ με ψυχολόγο, διατροφολόγο, γυμναστές».

Ξεχωρίζει ως καλύτερη χρονιά του το 2008 και μας λέει: «Στο Πεκίνο ήταν διαστημικός. Όλα τα μετάλλια που κατέκτησε ήταν με φανταστικές κούρσες. Στο μυαλό μου έχει μείνει αποτυπωμένη η κούρσα του τελικού στα 100μ πεταλούδα. Τεράστια "μάχη" με τον Σέρβο τον Τσάβιτς και νικητής ο Αμερικανός με 50.58 έναντι 50.59!».

«H σύγκριση με τον Σπιτς»

Το 1972 ο Μαρκ Σπιτς κερδίζει 7 χρυσά μετάλλια τα οποία συνόδευσε με ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ. Ο Νίκος Γέμελος προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα Φελπς ή Σπιτς: «Η διάρκεια απογείωσε τον Φελπς. Τον Σπιτς τον έχω δει στην τηλεόραση σε στιγμιότυπα. Τον έχει μελετήσει. Ήταν και αυτός σπεσιαλίστας στην πεταλούδα. Δεν μπορείς να τους συγκρίνεις. Ήταν άλλες εποχές.

Ο Σπιτς ήταν ο κολυμβητής με το μουστάκι που έφερε επανάσταση στο άθλημα αλλά ο Φελπς ήταν αυτός που κολύμπησε σε πολλά αγωνίσματα και έφτασε σε τρομερούς χρόνους σ' όλα. Άλλες εποχές. Τότε στην εποχή του Σπιτς ήταν αργοί οι χρόνοι. Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι η τεχνολογία. Ο Σπιτς κολυμπούσε με ένα απλό μαγιό και τα γυαλάκια του. Ο Φελπς έζησε και μεγαλούργησε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία έκανε θαύματα. Οι πισίνες ήταν διαφορετικές, τα μαγιό διαφορετικά και έζησε στην εποχή της βιομηχανικής ανάλυσης της κίνησης. Τα πάντα περνούσαν από το μικροσκόπιο και ήξερε το τιμ του τι θα πρέπει να βελτιώσει».

Κάποτε ο προπονητής του Μαρκ Σπιτς , ο Τζέιμς Κάνσιλμαν, είχε έρθει στην Αθήνα για να μιλήσει ως καλεσμένος στο σεμινάριο των Ελλήνων προπονητών και ο Νίκος Γέμελος θυμάται: «Είχε έρθει και μας είχε μιλήσει για την προπόνηση του Σπιτς. Θυμάμαι μας έλεγε ότι τον έδιωχναν από όλα τα πανεπιστήμια για τη χεριά του μέσα στο νερό. Άλλαξε την κολύμβηση ο Σπιτς. Έως τότε το χέρι ήταν τεντωμένο. Αυτός έφερε κάτι νέο».

«Ο Ποπόφ ο βασιλιάς των σπριντ»

O Ρώσος Αλεξάντερ Ποπόφ το 1992 και το 1996 κατέκτησε χρυσά μετάλλια και στα 50μ και στα 100μ ελεύθερο και έγραψε ιστορία. «Είναι ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών», λέει ο Νίκος Γέμελος και συνεχίζει: «Το 1992 κέρδισε τον Ματ Μπιόντι που ήταν τεράστιος κολυμβητής στα 50μ ελεύθερο με εκείνο το 21.91. Ο Μπιόντι ήταν ο διάδοχος του Σπιτς στην κολύμβηση των ΗΠΑ. Στη Σεούλ είχε κερδίσει 5 χρυσά».

Τι έκανε όμως να ξεχωρίζει τον Ποπόφ; «Δεν έβαζε ένταση στην προπόνηση του. Ήταν απίστευτος στους αγώνες. Είχε γενικά διαφορετικό τρόπο σκέψης από τους άλλους. Έβαζε το χέρι του μέσα στο νερό και μια μια χεριά ταξίδευε. Ήταν οικονομικό το κολύμπι του. Τελείωνε το 50αρι με λίγες χεριές. Ο Μπιόντι ήταν πιο δυναμικός. Ήταν από τους αθλητές που πρόλαβε και κολύμπησε χωρίς σκουφάκι με τα γυαλάκια του. Ήταν πιο παθιασμένος ο Αμερικανός ο οποίος ξεκίνησε από το πόλο», τονίζει ο προπονητής του Ολυμπιακού.

«Επιστημονική φαντασία αυτό που έκανε ο Σαλνίκοφ»

O Βλαντιμίρ Σαλνίκοφ ήταν ο «Τσάρος της πισίνας». Ξεκίνησε το 1976 στο Μόντρεαλ στα 16 του και το 1980 στη Μόσχα έγινε ο πρώτος κολυμβητής που "κατέβηκε" τα 15' στα 1500μ.

«Την θυμάμαι έντονα αυτή την κούρσα. Την είχα δει στην ΕΡΤ. Δεν πίστευα ότι μπορεί να περάσει τα 100μ σε λιγότερο από 60'' και κατέβηκε τα 15'. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε κάτω από τα 15'. Ήταν επιστημονική φαντασία αυτό που έκανε το 1980. Έδειξε σ' όλους ότι μπορείς να φτάσεις τόσο χαμηλά. Μετά εμφανίστηκε ο Πέρκινς», τονίζει ο Νίκος Γέμελος.

«Το πρόσθιο το πιο δύσκολο στυλ»

Πέρασαν από τα χέρια του σημαντικοί για την Ελλάδα αθλητές όπως ο Ζέππος, η Εξάρχου, η Καβαρνού ενώ είχε δάσκαλο τον μεγάλο Ρώσο Βλαντιμίρ Γιορντάσεφ και έχει καταλήξει.

«Το πιο δύσκολο προπονητικά στυλ είναι το πρόσθιο. Είναι το πιο τεχνικό αγώνισμα. Έχει συγκεκριμένη ποδιά και χεριά. Οι πιο μυώδεις αθλητές είναι στο πρόσθιο. Η πεταλούδα είναι για τον κόσμο δύσκολη. Δεν είναι όμως πιο δύσκολη από το πρόσθιο. Δείχνει αλλά δεν είναι.

Στο πρόσθιο όλα είναι κάτω από το νερό. Στο πρόσθιο και στην εποχή μας ο Πίτι τα έχει επισκιάσει όλα. Εξαιρετική τεχνική είχε ο Ιταλός Ντομένικο Φιοραβάντι.Πολύ καλός και ο Ροσολίνο. Οι Ιταλοί έχουν μεγάλη σχολή γενικά στην κολύμβηση.

Οι Αμερικανοί είναι πάντα στην κορυφή, οι Αυστραλοί έχουν πέσει. Γενικά είναι πολλοί κολυμβητές που μπορούμε να αναφέρουμε σε όλα τα στυλ. Δεν ξεχνώ τον Ολλανδό τον Χούγκεμπαντ αλλά κα τον πεταλουδίστα τον Μάικλ Κρος. Πρέπει να μιλάμε για ώρες για όλους αυτούς», σημειώνει ο έμπειρος προπονητής.

«Διεκδικεί μετάλλιο ο Γκολομέεβ»

Στο φινάλε της κουβέντας μίλησε και για τον δικό μας Κριστιάν Γκολομέεβ. «Έχει στόφα μεγάλου αθλητή. Είναι τεράστια υπόθεση να είσαι 2ος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 50μ ελεύθερο. Είναι τεράστιος ανταγωνισμός. Ο Κριστιάν έχει κάτι το ξεχωριστό. Θα είναι σ' αυτούς που θα διεκδικήσουν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Πολύ καλός κολυμβητής είναι και ο Αποστόλος Χρήστου».

 

Τελευταία Νέα