Dum Σπύρο Spero!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Dum Σπύρο Spero!

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για τον Σπύρο Γιαννιώτη και την απόφαση του ν' ασχοληθεί με την κολυμβητική ομοσπονδία.

Ομόνοια - Ολυμπιακός: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Ζωή χωρίς ελπίδα δεν υπάρχει. Νομίζεις ότι ζεις, αλλά στην πραγματικότητα απλά ανασαίνεις.

Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο πιο χαρμόσυνο από το να διαπιστώνεις γύρω σου την ύπαρξη νέων ανθρώπων που ελπίζουν και αγωνίζονται να αλλάξουν τα πολλά ανορθόγραφα της καθημερινότητας.

Γιατί με την ελπίδα ζεις αλλά και η ελπίδα ζει μέσα από τον αδιάκοπο αγώνα!

Σε κανένα τομέα της κοινωνίας δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τα δεδομένα , τις παγιωμένες καταστάσεις ,τα συμφέροντα που κουμαντάρουν τους θεσμούς.

Αλλά για ένα αθλητή υψηλού επιπέδου συγκεκριμένα για τον ασημένιο Ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη που στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ολομόναχος πάλευε στην κυριολεξία με τα κύματα της θάλασσας , έξω από το στοιχείο του ( γιατί στοιχείο του κάθε ανθρώπου είναι να πατά στη γη κι όχι να βρίσκεται στο νερό) προφανώς οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν για την ανάληψη της προεδρίας στην Κολυμβητική Ομοσπονδία δύσκολα θα τον καταβάλουν!

Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο , μετά από μια διαδρομή που πολλοί εντός κι εκτός συνόρων θα ζήλευαν και θα την ονειρεύονταν για τον εαυτό τους , έχει τις παραστάσεις , την γνώση , το πείσμα, τη δύναμη και πλέον την εμπειρία και την σοφία που απαιτεί κάθε ανάλογο εγχείρημα να ανταπεξέλθει στις όποιες αντιξοότητες!

Δυστυχώς γνωρίζετε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια σε όλο το φάσμα του αθλητισμού μα μετράμε πρωταγωνιστές παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως ο Σπύρος Γιαννιώτης!

Αθλητές παγκόσμιας κλάσης και εμβέλειας , προσωπικότητες που το όνομα τους και η παρουσία τους προσδίδει κύρος στο άθλημα που υπηρέτησαν.

Κι ως εκ τούτου από την στιγμή που το αποφασίζουν να ασχοληθούν θεσμικά με το αντικείμενο τους το δικαίωμα να το πράξουν τους δίνεται ex oficcio!

Αν δεν ασχοληθούν αυτοί τότε αλήθεια ποιοι;

Φυσικά και το ερώτημα είναι ρητορικό και φυσικά μόνο στην χώρα μας μπορούν κάποιοι να εγείρουν ερωτήματα και ενστάσεις για το αν μπορούν ή αν κρίνονται ικανοί οι αθλητές αυτού του επιπέδου να αναλάβουν ρόλους θεσμικούς.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα προηγμένη αθλητικά η παράδοση των υπεύθυνων πόστων όχι μόνο θα γινόταν με συνοπτικές διαδικασίες , αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις που οι αθλητές θα έδειχναν μια συστολή στο να αναλάβουν τέτοιους ρόλους , η Πολιτεία θα προσπαθούσε με επίσημο τρόπο από την μια να τις κάμψει κι από την άλλη θα έβρισκε τρόπους να ενθαρρύνει τους αθλητές-προσωπικότητες να αναλάβουν ρόλους πρωταγωνιστικούς!

Όσο για τους ψίθυρους των απανταχού άπιστων Θωμάδων και αμφισβητιών με το σαθρό επιχείρημα στα χείλη πως ο κάθε μεγάλο αθλητής δεν σημαίνει ότι είναι ικανός να αναλάβει θεσμικό ρόλο, η απάντηση είναι : Τουλάχιστον ας τος αφήσουμε να δοκιμαστούν γιατί με υποθέσεις δεν κρίθηκε κανείς.

Η πρωτοβουλία του Σπύρου Γιαννιώτη είναι σημαντική όχι μόνο για την Κολυμβητική Ομοσπονδία αλλά για όλα το φάσμα του αθλητισμού.

Γιατί με την υποψηφιότητα του είναι σαν να καλεί όλους του αθλητές πρώτης γραμμής σε όλα τα αθλήματα να αποφασίσουν επιτέλους να βγουν μπροστά, να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες , να συγκρουστούν με τα στεγανά , με την απραξία και την στασιμότητα ,να οικοδομήσουν με τις γνώσεις τους τις λεωφόρους που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον, στην νέα εποχή , στις νέες προκλήσεις.

Απόφαση καίρια , σημαντική , κομβική που οφείλουν επιτέλους να πάρουν σε όλα τα αθλήματα οι μεγάλοι αθλητές που κατά καιρούς πρωταγωνίστησαν σε Ελλάδα και εξωτερικό!

Φυσικά υπάρχει και κάτι ακόμα εξόχως σπουδαίο στην απόφαση του Σπύρου Γιαννιώτη.

Ότι αποφάσισε να βγει ο ίδιος μπροστά και όχι δια αντιπροσώπου!

Ότι πήρε την πρωτοβουλία να δοκιμαστεί αυτοπροσώπως στη θέση του προέδρου κι όχι μέσα από σχήματα παλιών έμπειρων παραγόντων αναλαμβάνοντας ένα ρόλο που θα του ανέθεταν έτσι απλά για την εμπειρία και μετά βλέπουμε…

Όχι! Αυτός μπροστά! Αυτός επικεφαλής!

Αυτές είναι αποφάσεις που ταιριάζουν σε μεγάλους αθλητές με προσωπικότητα!

Να ηγούνται και όχι να κρύβονται πίσω από πλάτες παραγόντων, επιχειρηματιών ή τεχνοκρατών.

Σε όλες τις προηγμένες αθλητικά χώρες οι κορυφαίοι στο είδος τους αθλητές είναι αυτοί που ηγούνται στα θεσμικά όργανα.

Στο μπάσκετ έχουμε σχεδόν την απόλυτη επικράτηση των μεγάλων ονομάτων στις Ομοσπονδίες, τα ίδια στο στίβο , στον υγρό στίβο , στο ποδόσφαιρο , στο βόλεϊ σχεδόν παντού!

Γιατί οι προβεβλημένοι αθλητές, οι αθλητές των επιτυχιών και των κατακτήσεων όπως έπαιρναν τις μεγάλες αποφάσεις εντός αγωνιστικών χώρων, χωρίς τον φόβο των συνεπειών , αποφάσεις που οδήγησαν σε θριάμβους, αποφάσεις που τους καταξίωσαν , το ίδιο οφείλουν να κάνουν και στη ζωή , το ίδιο οφείλουν να πράξουν –αν θέλουν να είναι συνεπείς με την ιστορία τους αλλά και τον ιστορικό τους ρόλο,- όταν καλούνται να εκπροσωπηθούν σε θεσμικούς ρόλους.

Οι μεγάλοι και σπουδαίοι αθλητές έχουν χρέος απέναντι στην καταξίωση του κόσμου , να ηγούνται προσπαθειών , να τις υπογράφουν να τις καθορίζουν με την παρουσία τους και τις ικανότητες τους και όχι απλά να τις στηρίζουν!

Για οτιδήποτε χρειάζεται στήριξη υπάρχουν οι σκαλωσιές!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα που παίζουν σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!