Γκάλης: «Τι την έκανε τη μπάλα ο Θεός;» (pic & vid)

Γιώργος Κούβαρης
Γκάλης: «Τι την έκανε τη μπάλα ο Θεός;» (pic & vid)

bet365

Οι «Μασονικές» Ρετρό Ιστορίες θυμούνται τη μέρα που ο Νίκος Γκάλης... στριφογύρισε τη μπάλα στο δάχτυλό του λίγο πριν από το τέλος του προημιτελικού κυπέλλου το 1988 με τον ΠΑΟΚ και δη τις παραμονές του Final 4 στη Γάνδη.

bwin - Περισσότερα από 2100 φρουτάκια για να επιλέξεις. |21+

Δευτέρα 28 Μαρτίου 1988. Πριν από ακριβώς 32 χρόνια. Στο «Αλεξάνδρειο» διεξάγονταν ο προημιτελικός κυπέλλου μεταξύ των «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης, αλλά την παράσταση έκλεβε περισσότερο η προσπάθεια του Άρη στο Final 4 που ακολουθούσε.

Μία εβδομάδα πριν από το μεγάλο ραντεβού του Άρη στη Γάνδη για το πρώτο Final 4 της ιστορίας του, η Θεσσαλονίκη ζούσε σε ρυθμούς... κυπέλλου. Αρης εναντίον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι που κρατούσε όλη την Ελλάδα στο... πόδι. Το ματς ήταν νοκ-άουτ και ο νικητής θα έπαιρνε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού, εκεί όπου είχαν ήδη προκριθεί η ΑΕΚ, το Παγκράτι και ο Πανιώνιος.

Αν και στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι είχε τον χαρακτήρα του ντέρμπι, στο δεύτερο μισό του αγώνα ο Άρης απέκτησε τον έλεγχο του αγώνα και χάρη στο δίδυμο των Γκάλη-Γιαννάκη μπόρεσε να φτάσει στη νίκη και στην πρόκριση στην τετράδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «δράκος» είχε πετύχει 23 από τους 27 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο «γκάνγκστερ» ήταν και πάλι ο πρώτος σκόρερ του Άρη με 36 πόντους.

Το αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν η κίνηση του Νίκου Γκάλη. Το ματς είχε κριθεί με το σκορ στο 102-93 για λογαριασμό του Άρη και εκείνος προτίμησε να μην κάνει επίθεση, αλλά να... στριφογυρίσει τη μπάλα στο δάχτυλό του. Αμέσως «γεννήθηκε» και το... διαχρονικό σύνθημα «τι την έκανε τη μπάλα ο Θεός» το οποίο συνόδεψε τον καλύτερο Έλληνα μπασκετμπολίστα μέχρι το τέλος της καριέρας του...

«Συγχαρητήρια στους παίκτες των δύο ομάδων. Παρά την κρισιμότητα του αγώνα και το πάθος που επικρατούσε, έπαιξαν αθλητικά και δυνατά, αποδεικνύοντας ότι έξω από τα γήπεδα είναι φίλοι. Συγχαρητήρια και στον Τζόνι Νιούμαν, ο οποίος μας αντιμετώπισε καλά και μας προβλημάτισε. Τώρα κάνουμε ανασυγκρότηση για τον αγώνα με την Τρέισερ» έλεγε περιχαρής ο Γιάννης Ιωαννίδης, δίνοντας και το έναυσμα για το Final 4 της Γάνδης.

Από τη πλευρά του, ο Τζόνι Νιούμαν είχε πει ότι «ήταν το καλύτερο παιχνίδι εδώ και καιρό στην Ελλάδα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο ΠΑΟΚ είναι μία πολύ καλή ομάδα. Ο Άρης έκανε σπουδαίο παιχνίδι, ενώ εμείς ήμασταν άστοχοι. Είμαι περήφανος για την ομάδα μου».

Μετά το τέλος είχε αποδοκιμαστεί ο Παναγιώτης Φασούλας από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ο οποίοι τον κατηγορούσαν ότι δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα. Μάλιστα είχε δεχθεί και ένα αντικείμενο κατά την αποχώρησή του, αλλά ο Καρατζουλίδης τον είχε συγκρατήσει με αποτέλεσμα να αποτρέψει τον διαπληκτισμό.

ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ 102-93

Ημίχρονο: 50-48
Διαιτητές: Ρήγας - Μάνος

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 36, Γιαννάκης 27 (5), Φιλίππου 16, Σούμποτιτς 16 (4), Ρωμανίδης 5, Λυπηρίδης 1, Δοξάκης 2.

ΠΑΟΚ (Νιούμαν): Σταυρόπουλος 26 (2), Κόρφας 24 (4), Φασούλας 16, Κατσούλης 6, Μακαράς 11 (1), Χοτοκουρίδης, Καρατζουλίδης 10 (1).

Η στιγμή που γυρίζει τη μπάλα...

...και ολόκληρο το ματς

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα