Σαν σήμερα το 2018: Ο τελικός του Αντρέ και της λύτρωσης για τον ΠΑΟΚ! (pics-vids)

Σαν σήμερα το 2018: Ο τελικός του Αντρέ και της λύτρωσης για τον ΠΑΟΚ! (pics-vids)

bet365

Δεύτερη «κούπα» την ίδια μέρα, με διαφορά δεκαεπτά ετών, για τον ΠΑΟΚ που σαν σήμερα στον τελικό του 2018 κατέκτησε το δεύτερο σερί κύπελλο απέναντι στην ΑΕΚ.

Το 2001 με αντίπαλο τον πρωταθλητή Ολυμπιακό απλά «έσπασε ο διάολος το ποδάρι του». Την ίδια μέρα, το 2018, ο άνθρωπος που έφτιαξε το σλόγκαν εκείνης της ποδοσφαιρικής χρονιάς, ο Αντρέ Βιεϊρίνια, με μια εκτέλεση φάουλ «τι είναι αυτό ρε», όπως έγραψε το gazzetta.gr, έβαζε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην κατάκτηση του Κυπέλλου στον τελικό της λύτρωσης για τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Πριν από τρία χρόνια, σαν σήμερα, ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο ΟΑΚΑ με ένα και μόνο στόχο: να κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας, όχι απλά για να το κρατήσει στον Λευκό Πύργο, αλλά για να λυτρωθεί για όλα όσα είχε βιώσει ως οργανισμός, μερικές εβδομάδες νωρίτερα, μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Ήταν το κύπελλο που το ήθελε περισσότερο, έπαιξε γι’ αυτό και δικαιότατα το πήρε!

Το βράδυ της 12ης Μαΐου του 2018, οι «ασπρόμαυροι» έψαχναν για απαντήσεις. Και τις έδωσαν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, σ’ έναν επεισοδιακό (εκτός γηπέδου) τελικό, που εξελίχθηκε σε παράσταση για μια ομάδα. Ο Βασίλης Μπάρκας κρατούσε με νύχια και με δόντια ανέπαφη την εστία του μέχρι το 65ο λεπτό.

Τότε, ήρθε η στιγμή του Αντρέ. Του ανθρώπου που ήξερε καλύτερα από τον καθένα τι σήμαινε εκείνος ο τελικός. Γι’ αυτό και το ξέσπασμά του, πάνω σε μια διαφημιστική πινακίδα της Cosmote, αποτυπώθηκε από την κάμερα και έκτοτε αποτελεί τη φωτογραφία-απάντηση για όλα όσα είχαν βιώσει οι «ασπρόμαυροι».

Στο 82ο λεπτό του τελικού ο Πορτογάλος αρχηγός έγινε αλλαγή από τον Λουτσέσκου, έβαλε το πάνω μέρος της φόρμας του στο κεφάλι και επέλεξε να καθίσει πίσω από τον πάγκο μέχρι να περάσουν τα τελευταία βασανιστικά λεπτά, όσο δηλαδή το σκορ ήταν στο ρευστό 1-0. Τον λύτρωσε το γκολ του Δημήτρη Πέλκα στις καθυστερήσεις.

«Από την στιγμή που έφυγα δεν άντεχα. Είναι αλλιώς από μέσα και αλλιώς απέξω. Προτιμώ να είμαι τα 90’ στον αγωνιστικό χώρο», έλεγε και φρόντισε να απαντήσει στην κριτική και τις άναρθρες κραυγές. «Δείξαμε σήμερα τι φοβήθηκε ο Χιμένεθ, τι φοβήθηκαν οι παίκτες της ΑΕΚ…», είχε πει με νόημα στην συνέντευξη Τύπου, μετά τον τελικό.

Η ΑΕΚ σ’ όλη τη διάρκεια του τελικού φάνηκε να έχει αδειάσει από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στο κλίμα και έχασε την ευκαιρία να κάνει το νταμπλ.

Οι παίκτες του Λουτσέσκου πανηγύριζαν μαζί με τους φίλους της ομάδας φορώντας μάσκες με το πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη (είχε συνοδέψει την αποστολή ως τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ) και με μπλουζάκια που ήταν αφιερωμένα στον πρόεδρο του «Δικεφάλου του Βορρά».

Ο ΠΑΟΚ πανάξια κατακτούσε το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο Ελλάδος και κρατούσε τα καλύτερα για την επόμενη χρονιά...

Πάλι στο ίδιο μέρος (ΟΑΚΑ), πάλι η ίδια αντίπαλος (ΑΕΚ), πάλι το ίδιο (ΠΑΟΚ Κυπελλούχος) αποτέλεσμα…

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (52’ Γκάλο), Γαλανόπουλος, Σιμόες, Μάνταλος (67’ Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας (73’ Γιακουμάκης), Λιβάγια, Αραούχο.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λέο Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια (82’ Μαλεζάς), Κάνιας, Μαουρίσιο, Τζάλμα Κάμπος (51’ Μακ), Πέλκας, Μπίσεσβαρ (74’ Σάχοφ), Πρίγιοβιτς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα