Άρης-ΠΑΟΚ: Ο απόλυτος σταρ και ο «ασπρόμαυρος» θρίαμβος του 1994 (pics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Άρης-ΠΑΟΚ: Ο απόλυτος σταρ και ο «ασπρόμαυρος» θρίαμβος του 1994 (pics & vids)

bet365

Δεκατέσσερα από τα 57 ντέρμπι με γηπεδούχο τον Άρη, έχουν βαφτεί «ασπρόμαυρα», ένα εξ αυτών έγινε σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια με τον απόλυτο πρωταγωνιστή (Τουρσουνίδης) και τον ΠΑΟΚ θριαμβευτή…

Η εβδομάδα του τοπικού ντέρμπι, Άρης – ΠΑΟΚ, στη Θεσσαλονίκη είναι ανέκαθεν ξεχωριστή και ξεκίνησε από σήμερα με ουκ ολίγες συζητήσεις στα ραδιόφωνα και στα social media γύρω από την αναμέτρηση της Κυριακής στο «Κλεάνθης Βικελίδης»

Αφήστε που υπάρχουν πολλές ιστορίες να συνοδεύουν αυτά τα 14 «διπλά» του ΠΑΟΚ, με τελευταίο το 0-2 του περασμένου Ιουλίου για τα playoffs του πρωταθλήματος, μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Άλλες τόσες ιστορίες υπάρχουν κι από την άλλη πλευρά, γενικά η πόλη το ζει πολύ έντονα το συγκεκριμένο ντέρμπι ακόμη και στην εποχή της πανδημίας. Ειδικά τώρα που και ο Άρης είναι ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα το ντέρμπι έχει αποκτήσει άλλο χρώμα…

Πριν από 26 χρόνια όταν δεν υπήρχε κορονοϊός και lockdown στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Τουρσουνίδης είχε γίνει ο απόλυτος σταρ για τα κατορθώματά του στο clasico της πόλης.

Ο «Τουρσούν» στο καλύτερο, ίσως, παιχνίδι της καριέρας του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, είχε μετατρέψει σε προσωπική παράσταση το ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής για τη σεζόν 1994-95, το οποίο αρχικά είχε οριστεί να γίνει στις 20 Νοεμβρίου του 1994, αλλά αναβλήθηκε λόγω επεισοδίων και εισβολής οπαδών εντός του αγωνιστικού χώρου.

Αφού πρώτα έριξαν τα υψηλά κιγκλιδώματα του γηπέδου και εκμεταλλευόμενοι την καθυστερημένη επέμβαση της αστυνομίας, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχοντας πάρει μια μπάλα από την ομάδα τους άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο και να βάζουν… γκολ στην εστία της θύρας 1.

Ο διαιτητής του ντέρμπι, Περικλής Βασιλάκης, αποφάσισε την αναβολή του, αφού πρώτα συμβουλεύτηκε τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Γιώργο Δέδε και τον αθλητικό δικαστή, Νίκο Χατζάκη για το τι θα ανέγραφε στο «φύλλο αγώνα»!

Το one man show του Τουρσουνίδη

Οι δύο ομάδες τιμωρήθηκαν με χρηματικό πρόστιμο 150.000 δρχ., ο αγώνας ορίστηκε για το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου του 1994.

Μη νομίζετε, ότι οι δύο ομάδες ήταν στα καλύτερα τους. Ο «Δικέφαλος» μια εβδομάδα πριν είχε προσθέσει ακόμα μια «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του, με τον αποκλεισμό του στο Κύπελλο από τον Αγιο Νικόλαο στην Κρήτη.

Η νίκη στο τοπικό ντέρμπι θα έβγαζε την ομάδα του Άρι Χάαν από το αδιέξοδο και ο Ολλανδός είχε… σταμπάρει το συγκεκριμένο ματς.

Η ΕΠΑΕ αποφάσισε να μην ισχύουν τα αποκόμματα των εισιτηρίων του αναβληθέντα αγώνα και η αστυνομία έκλεισε όλη τη θύρα 2 του «Κλεάνθης Βικελίδης» υπό το φόβο νέων επεισοδίων.

Ο κόσμος που βρέθηκε εκείνο το βράδυ στο γήπεδο ήταν ελάχιστος (κόπηκαν μόλις 3.587 εισιτήρια), αλλά όσοι ήταν εκεί θα έχουν να θυμούνται για πάντα το ανεπανάληπτο σόου του Γιώργου Τουρσουνίδη.

Δύο δικά του γκολ, με το δεύτερο στο 57ο λεπτό να είναι σκέτη ζωγραφιά, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 2-0, ακολούθησε ένα γκολ του Κώστα Λαγωνίδη (61’) και ο ασπρόμαυρος» θρίαμβος ολοκληρώθηκε με ένα γκολ του Πολωνού, Κριστόφ Μπότσιεκ, στις καθυστερήσεις.

To πάρτι και το χαμένο έξτρα πριμ

Το πάρτι συνεχίστηκε με τύμπανα που κατόρθωσαν και έβαλαν στα αποδυτήρια από την είσοδο της Παπαναστασίου οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, συνθήματα δίπλα σ' ένα άδειο από στολίδια Χριστουγεννιάτικο δένδρο, ενώ μέσα στη χαρά του ο Θωμάς Βουλινός έταξε έξτρα πριμ των 5 εκατομμυρίων δραχμών στους ποδοσφαιριστές για τη μεγάλη νίκη τους.

Τελικά το πριν ανακλήθηκε από τον μεγαλομέτοχο της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ την επομένη του 0-4. Ο Γιώργος Τουρσουνίδης και ο Κώστας Λαγωνίδης δεν υπάκουσαν στην «εντολή του» να μην μιλήσουν στον Τύπο!

Ήταν ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης του ιδιοκτήτη του «Δικεφάλου» για κάποια εις βάρος του δημοσιεύματα στις εφημερίδες εκείνης της εποχής…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα