ΑΕΚ: Η χαμένη ευκαιρία στη Βαρκελώνη (pics & vid)

ΑΕΚ: Η χαμένη ευκαιρία στη Βαρκελώνη (pics & vid)

Gazzetta team
ΑΕΚ: Η χαμένη ευκαιρία στη Βαρκελώνη (pics & vid)
Πριν από 22 ακριβώς χρόνια η ΑΕΚ έχανε την μεγάλη ευκαιρία να κάνει το ελληνικό «three peat» με την κατάκτηση μίας ακόμη EuroLeague στο Final 4 της Βαρκελώνης.

Μετά τους «back to back» τίτλους που είχαν κατακτήσει ο Παναθηναϊκός το 1996 στο Παρίσι και ο Ολυμπιακός το 1997 στη Ρώμη, σειρά έπαιρνε η ΑΕΚ για να διεκδικήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο στο «Palau San Jordi» της Καταλονίας.

Με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο, η «Ένωση» είχε ραντεβού με την ιστορία της στη Βαρκελώνη όπου ήθελε να ολοκληρώσει το ελληνικό «three peat» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Στον ημιτελικό οι «κιτρινόμαυροι» πήραν... άριστα αφού κατάφεραν να επικρατήσουν της Μπενετόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με 69-66 (Άντερσον 21, Αλεξάντερ 13, Άντερσεν 10 - Ουίλιαμς 22, Ρέμπρατσα 11, Σεκούντα 11) και να πάρουν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της 23ης Απριλίου 1998.

Μάλιστα αυτή θα ήταν η 5η συνεχόμενη χρονιά που μια ελληνική ομάδα θα έδινε το «παρών» στον μεγάλο τελικό ενός Final 4 EuroLeague (ή κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης όπως λεγόταν πιο παλιά). Όμως, η Κίντερ Μπολόνια του Ετόρε Μεσίνα είχε... διαφορετική άποψη, στερώντας από την ΑΕΚ και από τον Ιωαννίδη το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

Η ΑΕΚ τα... έσπασε στον μεγάλο τελικό (12/34 δίποντα, 2/14 τρίποντα, 14/23 βολές) και μοιραία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ούτε τους 44 πόντους με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα με 58-44. Μάλιστα κανείς παίκτης της ΑΕΚ δεν ήταν «διψήφιος» σ' εκείνον τον τελικό. Από εκείνο το ματς έχει μείνει η φοβερή άμυνα του Αλεσάντρο Άμπιο πάνω στον Μπάνε Πρέλεβιτς, στον οποίο πέρασε «χειροπέδες» στον τελικό, αλλά και ο καυγάς του Γιάννη Ιωαννίδη με τον άλλοτε αρχηγό του ΠΑΟΚ και τότε «πρώτο βιολί» της ΑΕΚ.

«Έχω κρατήσει το μεγάλο πούρο για τον τελικό» είχε πει ο τότε πρόεδρος της ομάδας Γιάννης Φιλίππου λίγο μετά τη νίκη στον ημιτελικό με την Μπενετόν ωστόσο η δήλωσή του δεν αποδείχθηκε προφητική. Από το τριήμερο της Βαρκελώνης έχει μείνει το κρίσιμο τρίποντο του Πρέλεβιτς στον ημιτελικό με το οποίο είχε «σφραγίσει» τη πρόκριση στον μεγάλο τελικό και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να λέει λίγο μετά το τέλος: «Όλο για την τύχη μου μιλάτε. Γκαστόνε με ανεβάζετε, Γκαστόνε με κατεβάζετε εκεί στην Ελλάδα. Αν ήμουν Γκαστόνε, δεν θα έτρωγα αυτό το τρίποντο από τον Μπάνε. Ολοι μιλάνε για το τρίποντο του Τόμπσον στο Τελ Αβίβ, αλλά να δω τι θα λένε στο μέλλον γι’ αυτό το σουτ του Πρέλεβιτς».

ΚΙΝΤΕΡ-ΑΕΚ 58-44

ΚΙΝΤΕΡ (Ετόρε Μεσίνα) : Ντανίλοβιτς 13 (3/8δ., 2/4τρ., 1/2β., 5ρ., 4λ.), Ριγκοντό 14 (1/4δ., 2/6τρ., 6/6β., 5κλ.), Σκονοκίνι 10 (3/10δ., 0/2τρ., 4/4β., 8ρ., 2ασ., 4κλ.), Νεστέροβιτς 6 (9ρ.), Σάβιτς 7 (0/3δ., 2/2τρ., 1/4β.6ρ.), Αμπιο 6, Μπινέλι 2, Φρόζινι. Κόουτς: Μεσίνα
ΑΕΚ (Γιάννης Ιωαννίδης): Πρέλεβιτς 6 (1/4δ., 1/3τρ., 1/2β., 3ασ.), Κολντεμπέλα 3, Αντερσον 4, Τσακαλίδης 4 (6ρ.), Αλεξάντερ 5 (5ρ., 2κλ.), Λάσα 7, Χατζής 4, Λάρσεν 2, Κακιούζης 5, Αντερσεν 4 Κόουτς: Ιωαννίδης.

Διαιτητές: Μπετανκόρ (Ισπανία)- Ρεμς (Σλοβενία)