Ο τελευταίος χορός του Γιώργου Κούδα (pics & vid)

Σταύρος Σουντουλίδης
Ο τελευταίος χορός του Γιώργου Κούδα (pics & vid)

bet365

Ένα… λάθος της ΕΠΟ κατέστησε τον Γιώργο Κούδα ως τον μεγαλύτερο σε ηλικία Έλληνα διεθνή. Στο αποχαιρετιστήριο ματς κόντρα στη Σερβία -σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια- ήταν 48 ετών και 302 ημερών!

Εκείνο το φιλικό στην Τούμπα, 20 Σεπτέμβρη του 1995, έγινε κανονικά με «φύλλο αγώνα», το οποίο στάλθηκε με δόξες και τιμές στη FIFA, με αποτέλεσμα η 43η συμμετοχή του Γιώργου Κούδα με τη «γαλανόλευκη» να καταγραφεί στα ιστορικά αρχεία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όλα αυτά μάλλον θα έχουν μικρή σημασία μπροστά στη δόξα και τα μεγαλεία που βίωσε εκείνο το βράδυ παίζοντας για 25 λεπτά μπροστά στο λατρεμένο κοινό του και στο δεύτερο «σπίτι» της ζωής του, την Τούμπα.

Ήταν μια βραδιά με αρκετή ζέστη, 20 Σεπτεμβρίου 1995, αφιερωμένη στον «Μεγαλέξανδρο» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Συγκινησιακά φορτισμένη. Πλάκα, πλάκα είχα ρίξει πολύ τρέξιμο σ’ εκείνο το φιλικό, στο οποίο οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ απέδωσαν την ύψιστη τιμή σε εν ζωή ποδοσφαιριστή, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Σε μια άκρη του τερέν καθόταν ο μπαρμπα-Γιάννης, ο πατέρας του που τόσο πολύ σημάδεψε την καριέρα του, δίπλα η σύζυγός του, Μαρίζα, οι δικοί του άνθρωποι, αλλά και σχεδόν 20.000 φίλοι του ΠΑΟΚ, που πήγαν για να χειροκροτήσουν το ίνδαλμά τους. Για τελευταία φορά…

Σε ηλικία 49 ετών ο Γιώργος Κούδας έγινε ο μεγαλύτερος ηλικιακά ποδοσφαιριστής, που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας, αλλά όπως μου έλεγε λίγο πριν βγει από τη φυσούνα της Τούμπας, «νομίζω ότι είμαι 16 ετών παιδί και θα βγω από την καταπακτή για να παίξω πρώτα με τα εφηβικά, τα τσικό, με την πρώτη ομάδα, να κάνω την ίδια διαδρομή για να φτάσω στα 49 μου να αγωνιστώ για τελευταία φορά με την εθνική ομάδα».

Το ίδιο βράδυ, πριν από την σέντρα, του αποδόθηκε η μέγιστη τιμή και αναγνώριση για την προσφορά του στον ΠΑΟΚ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του από τους οργανωμένους φίλους του «Δικεφάλου».

Μια προτομή, που έγραφε ««Γεώργιος Κούδας. Ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δόξασε τον ΠΑΟΚ και δοξάστηκε όσο κανείς άλλος από το λαό του. Εν έτι 1958-1984. Σύνδεσμοι Φίλων ΠΑΟΚ».

Έξι χρόνια αργότερα, η προτομή του «Μεγαλέξανδρου» έγινε… μπάλα στα πόδια κάποιων ανεγκέφαλων βάνδαλων οπαδών του Ολυμπιακού, μετά το τέλος ενός ντέρμπι στην Τούμπα και ουδέποτε αντικαταστάθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τι, κρίμα…

Η Εθνική ομάδα με τον Κούδα αρχηγό αντιμετώπισε τη νέα Γιουγκοσλαβία, τα πόδια του τον βάστηξαν για 25 λεπτά πάνω στο χορτάρι, «τα ποδοσφαιρικά λεπτά, που θα μου μείνουν αξέχαστα», όπως έλεγε ο Θόδωρος Ζαγοράκης, πριν γίνει αλλαγή από τον Κώστα Πολυχρονίου, άλλοτε αντίπαλό του στα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, για να περάσει στη θέση του ο Βασίλης Τσιάρτας.

Ορθια η Τούμπα τον αποθέωσε για τελευταία φορά φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του: «Κούδας, Κούδας, Κούδας…»!

ΕΛΛΑΔΑ: Μιχόπουλος (46′ Ατµατσίδης), Αποστολάκης, Κασάπης,Ουζουνίδης (46′ Καραταΐδης), Καλιτζάκης (46′ Νταµπίζας), Τσαλουχίδης (59΄ Κ. Κωνσταντινίδης), Ζαγοράκης (73′ Σακελλαρίδης), Αλεξανδρής (46’∆ώνης), Μπατίστα (46′ Μαχλάς), Κούδας (25′ Τσάρτας-75′ Νινιάδης), Γεωργιάδης (46′ Γεωργάτος).

Τα στιγμιότυπα από το «αντίο» του Γιώργου Κούδα είναι από το 02.32’έως και 04.19’

 

Τελευταία Νέα