ΠΑΟ, θρησκεία, Κύπελλα 13! (pics & vid)

Gazzetta team
ΠΑΟ, θρησκεία, Κύπελλα 13! (pics & vid)

bet365

Ο πολυνίκης του θεσμού Παναθηναϊκός νίκησε στην εκπνοή τον Ολυμπιακό με 70-71 στο Ελληνικό κι έφτασε στα 13 Κύπελλα Ελλάδος! Ματσάρα στο παρκέ, «Ουγκάντα» στις εξέδρες.

Οι δύο «αιώνιοι» συναντήθηκαν για 5η συνεχόμενη φορά στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος κι ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο θρόνο του. Έπειτα από διάλειμμα δύο διοργανώσεων η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανέκτησε τα σκήπτρα στο θεσμό, όπου είναι κι ο πολυνίκης με 13 κατακτήσεις (σ.σ. έμεινε στις 9 ο Ολυμπιακός).

Για να φτάσει εκεί, χρειάστηκε να βγει απ' τα σκοινιά, όπου ήταν στριμωγμένος, σε μία αναμέτρηση που ξεχώρισε για τη δραματικότητά της και κρίθηκε στην εκπνοή. Κρίμα που η εικόνα στις εξέδρες διέφερε απ' αυτή στο παρκέ.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός είναι πιο έμπειρη και με περισσότερες λύσεις ομάδα απ' τον Ολυμπιακό. Κι όμως ο ενθουσιασμός του αντιπάλου να τον αφήσει και πάλι εκτός απονομής. Παρόλα αυτά η ανωτερότητά του φάνηκε έστω και στα σημεία, με τον Ολυμπιακό να μένει με την πίκρα της προσπάθειας, αν κι έδειξε πως, παρότι τώρα χτίζεται, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Ή όλα τα παραπάνω ή ένα απλό «κρίθηκε στο σουτ» και ποιες αναλύσεις τώρα...

MVP: Δε χρειάζεται να είναι κανείς ο πρώτος σκόρερ ή πρώτος ριμπάουντερ της αναμέτρησης για να είναι ο πολυτιμότερος. Αρκεί να μιλήσει την κατάλληλη στιγμή. Ο Μάικ Μπατίστ το έκανε στο ακέραιο. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ, που άρχισε ως αμφίβολος την εβδομάδα προετοιμασίας, έκανε δύο καθοριστικά κοψίματα κι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ομάδος του. Με το σκορ στο 70-70 σταμάτησε στα -39'' το τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη, ενώ, με τις 1/2 βολές του Δημήτρη Διαμαντίδη για το 70-71 να έχουν μεσολαβήσει στα -26'', αλλοίωσε το τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου, που ήταν και το τελευταίο σουτ του τελικού.

ΑΦΑΝΤΟΣ: Ο Τζόι Ντόρσεϊ έχει προσφέρει πολλά απ' την πρώτη ημέρα παρουσίας του στον Ολυμπιακό. Αυτή τη φορά δεν κατάφερε να τα βγάλει πέρα με τους αντίπαλους ψηλούς και δε βοήθησε. Ο Αμερικανο σέντερ έμπλεξε νωρίς με τα φάουλ (4φ. στο 24'), ενώ ήδη δεν είχε καταφέρει να δώσει τις απαραίτητες λύσεις.

ΚΕΥ ΡΟΙΝΤ: Η τρίτη περίοδος δεν έκρινε τα πάντα, αλλά άλ λαξε τις ισορροπίες στην αναμέτρηση, με τον Ολυμπιακό να καταφέρνει να ξεφύγει και με +13 (58-45 στο 29', ενώ ήταν πίσω με 8-19 στο 7') και τον Παναθηναϊκό να καταβάλει αναιμική προσπάθεια να επιστρέψει. Στο τελευταίο λεπτό η διαφορά μειώθησε στους 3 πόντους (58-55 στο 30'), αλλά ο Ολυμπιακός είχε το μομέντουμ να ανακτήσει εκ νέου τον έλεγχο (66-57 στο 32' και 68-59 στο 33'). Αλλά ο Παναθηναϊκός είναι... Παναθηναϊκός κι αλίμονο για το όνομά του αν σταματούσε εκεί. Απάντησε με 0-11 σερί και στο 38' προσπέρασε με 68-70! Το σενάριο αναμενόταν δραματικό και δεν έπεσε έξω, αφού η νίκη κρίθηκε κυριολεκτικά στην εκπνοή.

ΑΞΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: Πέρυσι η τιμή των €75 των εισιτηρίων είχε οδηγήσει στις εξέδρες του Ελληνικού πολλούς φίλους του Ολυμπιακού κι ελάχιστους του Παναθηναϊκού. Φέτος η τιμή ορίστηκε στα -πιο λογικά- €40, το 597+597 μπήκε στο χρονοντούλαπο κι οι ομάδες προμηθεύτηκαν από 900 εισιτήρια και κάθε εξέδρα γέμισε ασφυκτικά. Εννοείται πως ανάμεσα σε όλους όσοι βρέθηκαν στο κλειστό δεν υπήρχαν γονείς με παιδιά. Και πώς να έρθουν, όταν βλέπουν και την Αστυνομία να μη μπορεί να επιβάλει την τάξη. Λίγο πριν απ' την έναρξη, παραλίγο να προκληθεί σοβαρό επεισόδιο και χρειάστηκε η επέμβαση των ψυχραιμοτέρων, είτε αυτοί ήταν οργανωμένοι της εξέδρας είτε μέλη των αποστολών των δύο ομάδων! Ω, ναι! Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου έγινε και νέα μανούρα. Και πάντα «την επόμενη φορά θα γίνει εκκένωση»...

Tα δεκάλεπτα: 17-25, 35-38, 58-55, 70-71
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 11 (4/5δίπ., 4λάθ.) Παπανικολάου, Άντιτς 13 (2/4τρίπ.), Σπανούλης 12 (4/9δίπ.), Μάντζαρης 2, Ντόρσεϊ 2, Κέσελ 7 (1/3τρίπ.), Γκετσεβίτσιους 2, Σλούκας 4 (1), Πρίντεζης 17 (4/5δίπ., 1/4τρίπ., 6/9βολ.)
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σμιθ, Καϊμακόγλου 8 (3/3δίπ.), Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 9 (4/8δίπ.), Λόγκαν, Σάτο 10 (2/4δίπ.), Γιασικεβίτσιους 10 (1/2τρίπ.), Τσαρτσαρής 5(1), Διαμαντίδης 9 (1/4δίπ., 7/8βολ.), Βουγιούκας 7, Καλάθης 7 (1/4δίπ.)

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα