Κολύμβηση: Τα πέντε πρόσωπα που έλαμψαν το 2021

Αντώνης Πατσούρας
Κολύμβηση: Τα πέντε πρόσωπα που έλαμψαν το 2021

bet365

Το 2021 ήταν σπουδαία χρονιά για την κολύμβηση στην Ελλάδα αφού τα "δελφίνια" της κατέκτησαν 8 μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (50αρα&25αρα).

Μετάλλια, ρεκόρ, δάκρυα χαράς, ελπίδες. Αυτές είναι οι λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να "περιγράψει" τα περαγμένα της ελληνικής κολύμβησης στο έτος 2021.

Το πολυπόθητο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήρθε στο Τόκιο αλλά οι Έλληνες κολυμβητές διέπρεψαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κερδίζοντας σε 25αρα και 50αρα πισίνα συνολικά 8 μετάλλια.

Μέσα στο 2021 είδαμε πολλά νέα παιδιά να διαπρέπουν και να δείχνουν πως το μέλλον της κολύμβησης θα είναι λαμπρό στη χώρα, είδαμε τον Ολυμπιακό να κατακτά το 62ο πανελλήνιο πρωτάθλημα της ιστορίας του, τον "ασημένιο" Ολυμπιονίκη της Μαραθώνιας Κολύμβησης Σπύρο Γιαννιώτη να κατεβαίνει υποψήφιος για πρόεδρος στην ΚΟΕ και να χάνει τις εκλογές, είδαμε τα πανελλήνια ρεκόρ να "πέφτουν" το ένα μετά από το άλλο και την Ελλάδα να επιστρέφει δυναμικά στις σκυτάλες.

Ξεχωρίσαμε πέντε πρόσωπα που έδειξαν πως είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τα υπόλοιπα μέλη των εθνικών ομάδων, κυρίως για τα μετάλλια που κατέκτησαν και τα ρεκόρ που "έσπασαν".

αννα ντουντουνακη

Νο1. Άννα Ντουντουνάκη

Η κολυμβήτρια από τα Χανιά συγκίνησε όλους τους Έλληνες με το κλάμα της όταν έμεινε 9η και δεν προκρίθηκε στον τελικό των 100μ πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Άννα Ντουντουνάκη είχε γράψει ιστορία λίγους μήνες πριν από το Τόκιο σε μια πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Βουδαπέστη.

Με χρόνο 57.37 (πανελλήνιο ρεκόρ) στα 100μ πεταλούδα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 50αρας πισίνας της Βουδαπέστης. Η Άννα Ντουντουνάκη , που ανήκει στην Team Future της Bwin,έγινε η 2η Ελληνίδα που κερδίζει μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό 50αρας, μετά από την Νέρι Νιαγκουάρα, αλλά η πρώτη που κρεμάει στο στήθος της το χρυσό μετάλλιο.

Στην ίδια διοργάνωση ήταν 4η στα 50μ πεταλούδα. Η πτυχιούχος της νομικής σχολής που συνδυάζει άριστα σπουδές και πρωταθλητισμό θα χαρίσει στην Ελλάδα άλλα δυο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25αρας του Καζάν.

Θα κατακτήσει το ασημένιο στα 100μ πεταλούδα και το χάλκινο στα 50μ πεταλούδα στην πόλη της Ρωσίας και θα κλείσει ιδανικά το 2021 όσο αφορά την παρουσία της στα πρωταθλήματα της Γηραιάς ηπείρου.

ανδρεας βαζαιος

Νο2. Ανδρέας Βαζαίος

Είναι ο "σπεσιαλίστας" στην 25αρα πισίνα και το δείχνει σε κάθε διοργάνωση. Ζει και σπουδάζει στην Αγγλία και έχει μάθει να κολυμπάει σε μικρές πισίνες κάτι που τον έχει κάνει ασυναγώνιστο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ανδρέας Βαζαίος έφτασε το 2021 τα 8 μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25αρας πισίνας, τα περισσότερα από κάθε άλλο Έλληνα κολυμβητή, στην ιστορία της διοργάνωσης. Στο Καζάν θα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 200μ μικτή ατομική αλλά και το ασημένιο στα 100μ μικτή ατομική.

Πλέον έφτασε τα 3 χρυσά, τα 3 ασημένια και τα 2 χάλκινα στη διοργάνωση. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 25αρας του Άμπου Ντάμπι ήταν 4ος στα 200μ μικτή ατομική και έδειξε πως είναι θέμα χρόνου να φέρει το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν 24ος στα 200μ μικτή ενώ στο Ευρωπαϊκό 50αρας ήταν 7ος στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

γκολομεεβ

Νο3. Κριστιάν Γκολομέεβ

Το να πάρει ένας Έλληνας κολυμβητής μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μοιάζει με όνειρο μακρινό. Υπάρχει όμως ένας κολυμβητής που μπορεί να το κάνει πραγματικότητα και αυτός είναι ο Κριστιάν Γκολομέεβ.

Ο κολυμβητής με καταγωγή από την Βουλγαρία, που μεγάλωσε και έμαθε κολύμβηση στην Ελλάδα, ήταν 2ος στα 50μ ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 και έδειξε πως έχει βάσιμες ελπίδες για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, σ' ένα πολύ δύσκολο αγώνισμα.

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ που μέσα στο 2021 έγινε για πρώτη φορά μπαμπάς έμεινε 5ος (21.72) στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έβαλε πλώρη για μετάλλιο στο Παρίσι το 2024.

O Κριστιάν ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση Έλληνα κολυμβητή (πλην των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896) που ήταν η 5η θέση του Σπύρου Γιαννιώτη στα 1500μ (2004, Αθήνα).

Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

βαζαιος χρηστου

Νο4. Απόστολος Χρήστου

Εξαιρετική χρονιά και για τον Απόστολο Χρήστου το 2021. Ο καλύτερος ύπτιος κολυμβητής της εποχής του θα κατακτήσει 2 μετάλλια μέσα στο 2021 και τα 2 σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Στη Βουδαπέστη και στην 50αρα πισίνα θα είναι 3ος στα 100μ ύπτιο με πανελλήνιο ρεκόρ (52.97) και 4ος στα 50μ ύπτιο ενώ στο Καζάν και στην 25αρα θα είναι πάλι 3ος στα 100μ ύπτιο και 5ος στα 50μ ύπτιο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα είναι 11ος στα 100μ ύπτιο και 18ος στα 100μ ελεύθερο.

αλκης

Νο5. Άλκης Κυνηγάκης

Φιλοδοξεί να γίνει αυτός που θα διαξεχθεί τον Σπύρο Γιαννιώτη στον "θρόνο" της Μαραθώνιας Κολύμβησης.

Το 2016 ο Κερκυραίος κολυμβητής ολοκλήρωσε την σπουδαία καριέρα του με το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα 10χλμ Μαραθώνιας Κολύμβησης.

Πέντε χρόνια μετά, ο Άλκης Κυνηγάκης, θα είναι 5ος στο ίδιο αγώνισμα στο Τόκιο και θα δείξει πως έχει τα φόντα για να συνεχίσει η Ελλάδα να έχει παράδοση στην Μαραθώνια Κολύμβηση.

Αυτή ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τον 23χρονο.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi
 

Τελευταία Νέα