Η πιο σωστή απόφαση του Χέλμουτ Μάρκο

Πάνος Σεϊτανίδης
Η πιο σωστή απόφαση του Χέλμουτ Μάρκο
Ο αμφιλεγόμενος Αυστριακός είναι αυτός που κρατάει τη Red Bull Racing μακριά από τη Formula E.

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητά μας, να μπολιάζει όλο και περισσότερο το motorsport, όμως σε κάθε γνήσιο petrolhead, το δίλημμα Formula 1 ή Formula E… δεν είναι δίλημμα.

Φυσικά τα παραπάνω είναι λόγια καθαρά υποκειμενικά, βασιζόμενα στις προτιμήσεις του συντάκτη αλλά η πλειοψηφία του κοινού είμαστε σίγουροι πως θα συμφωνήσει. Και με αυτό, συμφωνεί και ένα πρόσωπο του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού που βρίσκεται στο προσκήνιο και παίρνει κρίσιμες αποφάσεις.

Μαξ Φερστάπεν

Ο λόγος για τον ειδικό σύμβουλο της Red Bull για θέματα της Formula 1, Χέλμουτ Μάρκο. Παρότι ο τίτλος του φαντάζει… ουδέτερος, είναι ο άνθρωπος που παίρνει όλες τις αποφάσεις για όλα τα αγωνιστικά προγράμματα της αυστριακής εταιρείας. Σε κάθε μορφή motorsport.

Έτσι, ο 78χρονος από το Γκρατς είναι αυτός που κλήθηκε να αποφασίσει αν η Red Bull θα ακολουθήσει τους μεγάλους κατασκευαστές στη Formula E. Ωστόσο, ο πρώην οδηγός της Formula 1, πήγε, είδε και απήλθε έχοντας αποφασίσει πως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ηλεκτρικών Μονοθεσίων δεν αρμόζει στους «ταύρους».

Χέλμουτ Μάρκο

«Έχουν προσπαθήσει από διάφορες πλευρές, να μας πείσουν να λάβουμε μέρος. Όμως για μένα, ήταν αρκετό το να δω από κοντά έναν αγώνα. Πήγαμε να δούμε τον αγώνα στην Ουρουγουάη. Και το ξεκαθάρισα: “Όχι, αυτός ο θεσμός δεν είναι για εμάς”», είπε ο Μάρκο σε συνέντευξή του στο Aurorevue.

Η Formula E μπήκε… στην πρίζα το 2014 και ήδη βρίσκεται στην όγδοη σεζόν διεξαγωγής της. Παρότι προσέλκυσε πολύ μεγάλους κατασκευαστές, όπως οι Audi, BMW, Mercedes, Porsche, DS, Nissan, Jaguar και Mahindra, τους τελευταίους μήνες προέκυψαν σημαντικές απώλειες.

Formula E

Audi και BMW έχουν ήδη αποχωρήσει ενώ η Mercedes θα τους μιμηθεί στο τέλος της τρέχουσας σεζόν. Η απάντηση του Αλεχάνδρο Αγκάγκ σε αυτές τις τάσεις φυγής, ήταν να εξασφαλίσει την εμπλοκή της Maserati από το 2023.

Πάντως, στη Formula E συμμετέχουν πολλοί εξαιρετικοί οδηγοί – λίγο, πολύ, όσοι για διάφορους λόγους δεν έχουν βρει θέση στη Formula 1. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το φετινό grid περιλαμβάνει επτά πρώην οδηγούς της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού (Στόφελ Φαντούρν, Αντόνιο Τζιοβινάτσι, Λούκας ντι Γκράσι, Σεμπαστιέν Μπουέμι, Ζαν Ερίκ Βερν, Αντρέ Λότερερ και Πασκάλ Βερλάιν) και αρκετά άλλα ονόματα πρώτης γραμμής (Νικ ντε Βρις, Ρόμπιν Φράινς, Σαμ Μπερντ κ.α.).

Φέτος έχουν ήδη διεξαχθεί δύο αγώνες της σεζόν 8 του θεσμού, με νικητές τους ντε Βρις και Εντοάρντο Μορτάρα. Ο επόμενος, διεξάγεται στην Πόλη του Μεξικού, στις 12 Φεβρουαρίου.

Formula E

Φωτογραφίες: Formula E, Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!