Ο Αλέξανδρος Γκιννής άφησε την θάλασσα στη Βουλιαγμένη για να κατακτήσει... τα χιόνια

Κώστας Ευθυμιάδης
Ο Αλέξανδρος Γκιννής άφησε την θάλασσα στη Βουλιαγμένη για να κατακτήσει... τα χιόνια

bet365

Ο Αλέξανδρος Γκιννής είναι βγαλμένος από ιστορία που θυμίζει τον... Eddie the Eagle, με την διαφορά ότι δεν αρκείται μόνο στην συμμετοχή, αλλά είναι «πεινασμένος» για μετάλλια.

Η παρουσία της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή των χειμερινών αθλημάτων, θύμιζε μέχρι τώρα την ιστορία των Τζαμαϊκανών στο μπομπσλάι ή του Βρετανού Μάικλ Εντουαρτς (γνωστός και ως Eddie the Eagle που έγινε και ταινία η ιστορία του).

Μία… συμμετοχή έστω και στην τελευταία θέση, ήταν πάντα επίτευγμα. Αν ρίξει κανείς μία ματιά στην ιστορία της Ελλάδας σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, θα … ενθουσιαστεί με δύο πλασαρίσματα σε 30αδα τελικών.

Αυτή την ιστορία έρχεται να αλλάξει ο Αλέξανδρος Ιωάννης Γκιννής. Ο «AJ» όπως τον αναγράφουν οι Αμερικανοί, αγωνίζεται πλέον για την Ελλάδα και αυτό το οφείλουμε στην… αστερόεσσα. Βλέπετε, λίγα χρόνια πριν αποφάσισε να διαλύσει την ομάδα της στο αλπικό σκι, σε μία περίοδο που ο Γκιννής είχε απανωτούς τραυματισμούς και δεν αγωνιζόταν.

Ο μπαμπάς σκι στη θάλασσα, ο γιος στο βουνό

Ο 29χρονος πρωταθλητής, όλως περιέργως, δεν προέρχεται από κάποια πόλη της επαρχίας στην Ελλάδα όπου τα χιονοδρομικά κέντρα δεσπόζουν. Προέρχεται από ένα μέρος που μόλις ρίξει λίγο χιόνι…κάνει λες και ήρθε η καταστροφή. Προφανώς μιλάμε για την Αθήνα. Και μάλιστα δεν ζούσε καν στα βόρεια προάστια που βλέπουν χιόνι. Στην Βουλιαγμένη έμεναν οι γονείς του, με τον πατέρα του να έχει μία σχολή θαλάσσιου σκι.

Ετσι γνώρισε την Αμερικανίδα (αλλά ελληνικής καταγωγής) σύζυγό του και αφού παντρεύτηκαν, στην πορεία ήρθε και ο Αλέξανδρος. Από τα δύο του χρόνια πήρε μία πρώτη γεύση από χιόνι στον Παρνασσό και δέκα χρόνια μετά, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του, περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου στην Αυστρία. Αυτό, αρκούσε για να… μπλέξει για τα καλά με το άθλημα του σκι.

Οταν έφυγαν οικογενειακώς για τις ΗΠΑ, ο Γκιννής είχε την πολυτέλεια του διπλού διαβατηρίου και στα 17 του έγινε μέλος της εθνικής ομάδας των Αμερικανών.

Ομως δεν του πήγε και τόσο γούρι… Ρήξη αχιλλείου το 2012, για να επιστρέψει το 2014 και να κατακτήσει μάλιστα στη Νορβηγία το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στο σλάλομ. Οι Αμερικανοί είχαν στα χέρια τους ένα «διαμάντι».

Το 2017 προκρίθηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα όμως πάλι άρχισαν οι τραυματισμοί. Εχασε δύο χρονιές (2019, 2020) εξαιτίας προβλημάτων στο γόνατο και την ίδια χρονιά, η ομάδα του αλπικού σκι διάλυσε.

Η ελληνική ομάδα, το τένις, το μπάσκετ και ο Ολυμπιακός

Ο Γκιννής ήξερε πως όταν γίνει ξανά καλά στην υγεία του (για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να κάνει 6 χειρουργεία, με τα τρία να έχουν να κάνουν με ρήξη χιαστού!), θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να συμμετέχει στις μεγάλες διοργανώσεις. Και στα τέλη του 2020, συζήτησε με την ελληνική ομοσπονδία χειμερινών σπορ η οποία… έτριβε τα χέρια της μόλις ενημερώθηκε πως ο Γκιννής θέλει να εκπροσωπεί πλέον την Ελλάδα στις διεθνείς διοργανώσεις.

«Ολα τα εύσημα ανήκουν στην ομοσπονδία των ΗΠΑ. Με ανέπτυξαν ως αθλητή κι εγώ ήθελα διακαώς να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου στο άθλημα γιατί εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα. Δεν τους κατηγορώ που με έκοψαν λόγω των τραυματισμών μου. Έκανε πιο δύσκολα τα πράγματα βέβαια, αλλά… εδώ είμαι ακόμη. Δεν παραπονιέμαι» ανέφερε πρόσφατα ο Γκιννής, που στο παρελθόν έχει δηλώσει φαν του Ολυμπιακού και πως αν δεν έκανε σκι πιθανότατα θα κατέληγε στο μπάσκετ που είναι και το αγαπημένο του άθλημα. Προσφάτως έγινε και το τένις λόγω Τσιτσιπά και Σάκκαρη, όπως ο ίδιος δήλωσε.

Και η Σάκκαρη μάλιστα, όπως φαίνεται από το χθεσινό ποστάρισμά της, έχει αρχίσει να θαυμάζει και η ίδια τον σκιέρ.

Post της Σακκαρη για Γκιννή

Εκανε το ντεμπούτο του τον Ιανουάριο του 2021, όπου τερμάτισε 11ος στο Παγκόσμιο κύπελλο της Αυστρίας. Ηταν η πρώτη συμμετοχή Ελληνα σκιέρ στον θεσμό. Και παράλληλα η καλύτερη θέση που έχει πάρει Ελληνας σε μεγάλη διοργάνωση ενός χειμερινού αθλήματος.

Μέχρι και ο… πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, είχε ενθουσιαστεί και τον έκανε tweet. Ισως να ήταν και το καλύτερο tweet γι’ αυτόν καθώς τον έκανε γνωστό στον κόσμο, σε μια χώρα που στην συντριπτική της πλειοψηφία, το χιόνι το θέλει για να το… πετάει.

Η επιμονή του Γκιννή φέτος επιβραβεύτηκε το πρώτο μετάλλιο (αργυρό) σε Παγκόσμιο κύπελλο, αυτό στις αρχές του Φλεβάρη στο Σαμονί της Γαλλίας και χθες, πάλι επί γαλλικού εδάφους, έγινε ο πρώτος Ελληνας με μετάλλιο (αργυρό) και σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ενα μετάλλιο που μπορεί να αλλάξει για πάντα το ρουν της ιστορίας των χειμερινών αθλημάτων. Το πιθανότερο είναι να μην καταφέρει ότι και ο Τσιτσιπάς με την Σάκκαρη (που δήλωσε ότι έχει ως πρότυπο γι’ αυτό που κατάφεραν για το τένις στην Ελλάδα) γιατί το σκι δεν είναι στην κουλτούρα του Ελληνα. Κατάφερε όμως να μας κάνει να ασχοληθούμε έστω και για πρώτη φορά.
«Ζω ένα όνειρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Δεν μπορώ να πιστέψω τι έχει συμβεί. Αγωνίζομαι χωρίς άγχος γιατί αγωνίζομαι για την Ελλάδα. Προσευχήθηκα στους… 12 Θεούς πριν τον αγώνα» είπε λιγάκι αστιευόμενος μετά το τέλος του αγώνα όπου το ιστορικό του πρώτο Ελληνικό μετάλλιο, αποτέλεσε είδηση και για τους ξένους ανταποκριτές.

Προπονητές δύο φίλοι, ο ένας με… αηδιαστικό παρελθόν

Το εντυπωσιακό με την περίπτωσή του είναι ότι για προπονητές έχει δύο προσωπικούς του φίλους: τον Γαλλο-καναδό Γκάμπι Κουλέ και τον Σάντι Βίετζ, έναν πρώην σκιέρ που το 2011 αποβλήθηκε δια παντός από την εθνική ομάδα των ΗΠΑ γιατί κατά την διάρκεια μίας πτήσης για το Ορεγκον…. ούρησε πάνω σε μία γυναίκα!

Από τότε ασχολήθηκε με την προπονητική και ο Γκιννής έχοντας προσωπική σχέση μαζί του (τον γνώρισε αρκετά μετά το αηδιαστικό περιστατικό, καθώς ο Ελληνας σκιέρ μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2012) τον έβαλε στην ομάδα του και τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν.

«Πήγε να κυνηγήσει το όνειρο του για την Ελλάδα, μετά από τόσους τραυματισμούς. Δεν το έβαλε ποτέ κάτω και αποτελεί μοντέλο επιμονής, αλλά και προσπάθειας» αναφέρει ο Κουλέ για τον Γκιννή. Η επιμονή του αυτή τον έκανε δευτεραθλητή κόσμου. Και τώρα μένει να φανεί, αν στους επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα (ξανά)γράψει ιστορία…

 

Τελευταία Νέα