Μάριος Γράψας και Νίκος Σαββίδης στο Gazzetta: Το τραμπολίνο σε νέες πτήσεις

Δημήτρης Ντζάνης
Μάριος Γράψας και Νίκος Σαββίδης στο Gazzetta: Το τραμπολίνο σε νέες πτήσεις

bet365

Οι Μάριος Γράψας και Νίκος Σαββίδης κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο συγχρονισμένο τραμπολίνο ανδρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι, το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωσης για την Ελλάδα και με αφορμή την επιτυχίας τους μιλούν στο Gazzetta για ένα ιδιαίτερο, μα συνάμα όμορφο άθλημα.

Πρωτόγνωρες στιγμές έζησε το ελληνικό τραμπολίνο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ρίμινι της Ιταλίας. Ο Μάριος Γράψας και ο Νίκος Σαββίδης κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο συγχρονισμένο τραμπολίνο ανδρών, χαρίζοντας στη χώρα μας το πρώτο της μετάλλιο στην ιστορία του θεσμού στην κατηγορία ανδρών-γυναικών

«Εδώ και ενάμιση χρόνο ήμασταν μέσα σε τελικούς ή πολύ κοντά σε αυτούς. Ήταν θέμα χρόνου, εφόσον ολοκληρώναμε το πρόγραμμά μας, να τα καταφέρναμε» δηλώνει στο Gazzetta ο 24χρονος Μάριος Γράψας, που ανήκει στον ΑΣ Αριάδνη Περιστερίου.

«Ήταν μια δύσκολη περίοδος καθώς ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά την πανδημία. Η προετοιμασία μας είχε αντιξοότητες, αλλά με σωστή προπόνηση και προσήλωση στον στόχο φτάσαμε στην Ιταλία όπου ξέραμε ότι ήρθε η στιγμή μας και έπρεπε να τα δώσουμε όλα.

Το πιστεύαμε πως εφόσον κάνουμε αυτό που ξέρουμε, χωρίς να αφήσουμε το άγχος να μας κερδίσει, το αποτέλεσμα θα ήταν κάτι πολύ καλό. Με αυτή την επιτυχία ελπίζουμε να βελτιωθούν οι συνθήκες προπόνησής μας και να έχουμε παραπάνω στήριξη ώστε να αφοσιωθούμε στους στόχους μας όσο γίνεται πιο απερίσπαστοι» τονίζει από τη δική του πλευρά ο Νίκος Σαββίδης, πρωταθλητής του Γυμναστικού Ομίλου Καβάλας.

Το τραμπολίνο χρόνο με το χρόνο αποκτά περισσότερους φίλους, ένα άθλημα με τις δικές του ιδιαιτερότητες.

«Άρχισα το τραμπολίνο στην ηλικία των 4,5 ετών στα μαζικά τμήματα. Ο λόος που με έστειλαν εκεί οι γονείς μου ήταν για να διοχετεύσω κάπου την ενέργειά μου, καθώς ήμουν ένα πολύ υπερκινητικό παιδί και να καλλιεργηθεί ο χαρακτήρας μου με σωστές αρχές» τονίζει ο 28χρονος Νίκος Σαββίδης.

Και συμπληρώνει: «Είναι τελείως διαφορετικό από όλα τα άλλα αθλήματα. Είναι ένα εγκεφαλικό άθλημα και αυτός είναι ο λόγος που για φτάσεις σε υψηλό επίπεδο πρέπει πέρα από ένα άρτιο γυμνασμένο σώμα να έχεις και υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης. Έχει την ιδιαιτερότητα του ύψους και για να καταστεί ασφαλές πρέπει κάποιος να το ξεκινήσει από μικρός και η προπόνηση να διέπετε από συγκεκριμένους κανόνες και συνθήκες».

«Στην ηλικία των 5 ετών άρχισα το άθλημα ακολουθώντας τα βήματα του μεγαλύτερου αδελφού μου. Είναι ένα ξεχωριστό άθλημα καθώς συνδυάζει τεχνική, ισορροπία, δύναμη και πρέπει να έχεις τον πλήρη έλεγχο, καθώς όλες οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στον αέρα από ελαστική επιφάνεια.

Όταν καταφέρεις να έχεις τον έλεγχο στο σώμα σου και καταλαβαίνεις πλήρως το πού βρίσκεσαι στον αέρα, κίνδυνοι δεν υπάρχουν. Απαιτεί υπομονή, επιμονή, θέληση, χαρακτήρα, καθαρό μυαλό καθώς είναι τεχνικό άθλημα, επίσης ο προπονητής παίζει βασικό ρόλο. Νέοι αθλητές υπάρχουν όπως επίσης και έμπειροι πλέον προπονητές, όποτε με μια αναβάθμιση στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό στο άθλημά μας πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλύτερα» τονίζει ο Μάριος Γράψας.

ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ


Η επιτυχία τους στο Ρίμινι είναι η ευκαιρία να ανοίξουν νέες προοπτικές για το τραμπολίνο, που βρίσκεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από τη διοργάνωση του Σίδνεϊ το 2000. Μπορούν, όμως οι Έλληνες αθλητές-τριες να φέρουν επιτυχίες σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Όλοι ευχόμαστε και δουλεύουμε με αυτόν τον στόχο. Το όνειρο όλων των αθλητών είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το ταλέντο και η όρεξη στις μικρές ηλικίες, υπάρχει αλλά η προπόνηση στην κατηγορία ανδρών διέπετε από διαφορετικές παραμέτρους.

ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ

Υπάρχουν κάποια απαραίτητα στοιχεία που η έλλειψή τους δεν έχει τόσο μεγάλες συνέπειες σε πιο μικρές ηλικίες, επειδή η ένταση και ο όγκος γίνονται υψηλότερη. Πίσω από την επιτυχία ενός αθλητή και του προπονητή του υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Κατάλληλα γυμναστήρια, φυσιοθεραπευτές, γιατροί, ψυχολογική υποστήριξη, σύλλογοι, ομοσπονδία.

Φανταστείτε ότι εγώ στο σύλλογο μου όπου προπονούμαι πρέπει να στήνουμε τα όργανα καθημερινά και να τα μαζεύουμε ξανά, κάτι που για κάποιους μπορεί να είναι δεδομένο, αλλά εμείς με τη θέλησή μας και την αγάπη για αυτό που κάνουμε βρίσκουμε λύση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Ελπίζουμε αυτή η επιτυχία να συμβάλλει την περαιτέρω στήριξη του αθλήματος για να έρθουν στη χώρα μας ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες» καταλήγει ο Νίκος Σαββίδης.

 

Τελευταία Νέα