Παναγιώτης Καραντζιάς: «Αγάπησα το γκολφ. Όταν βρίσκομαι στο γήπεδο, είμαι ακριβώς εκεί που θέλω να υπάρχω»

Newsroom
golf
Λίγο πριν το «Golf Events18 Enterprise & Marine», ο Παναγιώτης Καραντζιάς μιλάει για όλα

Η διοργάνωση του «Golf Events18 Enterprise & Marine» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 7 Μαΐου 2023, στο Γήπεδο γκολφ της Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ. Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού του Δήμου Γλυφάδας και της ευρύτερης περιοχής και στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 130 παίχτες γκολφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με αφορμή το μεγάλο γεγονός, μιλήσαμε με τον αθλητή και προπονητή γκολφ Παναγιώτη Καραντζιά, ο οποίος μας έδωσε απαντήσεις σε όλα όσα θέλαμε να μάθουμε σχετικά με το σπορ και τον ρόλο του σε αυτό.

Πάμε να δούμε τι είπε.

golf

-Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το γκολφ;

Από πολύ μικρή ηλικία (5) πέντε ετών βρισκόμουν στον χώρο του γηπέδου γκολφ της Γλυφάδας. Ο πατέρας μου, τον οποίο θαυμάζω, ήταν κι εκείνος προπονητής του αθλήματος και ο μοναδικός Έλληνας που έχει καταφέρει να κερδίσει την (1η) θέση σε ένα από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά τουρνουά γκολφ, στο Memorial Olivier Barras, το οποίο διοργανώθηκε το 1983 στην Ελβετία. Με είχε μαζί του στο γήπεδο πολλές ώρες, κυρίως για προπόνηση. Το άθλημα το αγάπησα, όταν βρίσκομαι στο γήπεδο αισθάνομαι πως είμαι ακριβώς εκεί που θέλω να υπάρχω. Έτσι, όταν τελείωσα το σχολείο, το 1999, αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το άθλημα και να φύγω στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Ελβετία, σε μία από τις καλύτερες σχολές της Ελβετικής Ένωσης Επαγγελματιών Γκολφ, για να σπουδάσω όλες τις πτυχές του αθλήματος. Βλέπετε στην Ελλάδα το άθλημα δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Για παράδειγμα, η Ελβετία είναι μία από τις χώρες όπου το γκολφ είναι κάτι σαν εθνικό σπορ. Χαρακτηριστικό είναι πως σε 8 εκατομμύρια ανθρώπων υπάρχουν συνολικά περισσότεροι από 90 χιλιάδες ενεργοί παίκτες, σε αντίθεση με την, πληθυσμιακά μεγαλύτερη, Ελλάδα, που διαθέτει μόλις 2 χιλιάδες ενεργούς παίκτες.

-Ποια είναι η άποψή σας για όσους υποστηρίζουν ότι το γκολφ είναι άθλημα της ελίτ;

Υπήρχε και υπάρχει ακόμη πολύς κόσμος που έχει την εντύπωση πως το γκολφ είναι μόνο για την «ελίτ», ότι είναι ένα άθλημα των πλουσίων. Αυτή είναι μια σκέψη που πρέπει να απομυθοποιηθεί». «Μπορεί να ίσχυε κάποτε αυτό, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Μου κάνει εντύπωση πως υπάρχει κόσμος, ακόμη και από τη Γλυφάδα, που δεν γνωρίζει πως το γήπεδο είναι δημοτικό και ανοιχτό προς όλους για να δοκιμάσουν. Το γκολφ μπορεί να είναι ένα ευγενές άθλημα, απευθύνεται όμως σε όλους μικρούς, μεγάλους, άντρες, γυναίκες. Υπάρχουν ειδικές τιμές για ατομικά πακέτα, για φοιτητές, δημότες κ.α., ετήσια, εξαμηνιαία αλλά και ημερήσια. Ο εξοπλισμός του γκολφ είναι κάτι ξεχωριστό. Μπορεί αρχικά να ξεκινήσει κάποιος να παίζει με ένα πολύ οικονομικό σετ μπαστουνιών.

Το γκολφ στην Ελλάδα αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο. Αρκετοί είναι αυτοί που συνδυάζουν το άθλημα με τις διακοπές τους, άλλοι το αντιμετωπίζουν ερασιτεχνικά ως μια μορφή άθλησης και εκτόνωσης και άλλοι ασχολούνται επαγγελματικά και συμμετέχουν σε εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα. Το κλίμα της χώρας μας είναι τέτοιο που επιτρέπει την άσκηση του αθλήματος κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
Το γκολφ είναι ένα άθλημα με πολλαπλά οφέλη για τους παίκτες. Βοηθάει στη βελτίωση σε μεγάλο βαθμό της μυϊκής δύναμης, ενισχύει τους καρδιακούς μυς, τους μυς του αυχένα, του θώρακα, τους βραχίονες και τη μέση. Αποφορτίζει από το στρες, βοηθάει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, ενώ πολύ σημαντικά είναι τα οφέλη για τον μεταβολισμό των παικτών, καθώς και για το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

-Με ποιους τρόπους προσπαθείτε να αναδείξετε το άθλημα στην Ελλάδα;

Έχοντας συμμετάσχει σε πολλούς διεθνείς αγώνες στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας από το 2010 έως και το 2013 γύρισα όλο τον κόσμο παίζοντας γκολφ στην Ευρώπη, την Αμερική, ακόμη και την Ασία. Αποφάσισα το 2014 να επιστρέψω στην Ελλάδα μόνιμα για να αναδείξω το σπορ και να ασχοληθώ με την προπονητική. Το 2017 ιδρύθηκε η «Golf Events 18» και από τότε μέσα από τις διοργανώσεις αθλητικών εκδηλώσεων προάγω το σπορ.

Για παράδειγμα η διοργάνωση του «Golf Events18 Enterprise & Marine», θα συμβάλει στην προώθηση του αθλητικού γκολφικού τουρισμού του Δήμου Γλυφάδας και της ευρύτερης περιοχής, αφού πάνω από 50 εταιρείες ενώνουν τις «δυνάμεις» τους με σκοπό την ενίσχυση του έργου του «Μαζί για το Παιδί». Κατά τη διάρκεια του «Golf Events 18 Enterprise & Marine», περισσότερα από 450 διακεκριμένα στελέχη της επιχειρηματικής και της ναυτιλιακής κοινότητας της Ελλάδας θα παρευρεθούν στο φιλανθρωπικό γκαλά και περισσότεροι από 130 παίχτες γκόλφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα σχηματίσουν ομάδες των τεσσάρων ατόμων και θα αγωνιστούν διεκδικώντας τη νίκη για ένα από τα πολλά βραβεία του αγώνα.

Στην καθημερινότητα μου και στα μαθήματα που παραδίδω στο γκολφ Γλυφάδας συναντώ πολύ κόσμο που εκφράζει το ενδιαφέρον του για να ξεκινήσει να παίζει γκολφ. Σαν άθλημα άλλωστε έχει πολλά θετικά στοιχεία που μπορεί κανείς εύκολα να τα αναγνωρίσει. Πέρα από τα πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, περιλαμβάνει το στοιχείο της ευγενούς άμιλλας όταν αγωνίζεσαι, σε φέρνει σε επαφή με ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και σου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύεις σε γήπεδα και resorts σε όλο τον κόσμο. Στόχος μου είναι όσοι έρχονται σε εμένα να τους δείξω όλα αυτά τα υπέροχα στοιχεία του αθλήματος, να το αγαπήσουν και να είναι το γκολφ το «καταφύγιο» τους. Επίσης, μέσα από τις διοργανώσεις των αθλητικών εκδηλώσεων με την εταιρεία μου «Golf Events 18», συνδυάζουμε το γκολφ με την ψυχαγωγία, ενώνουμε όλοι τις «δυνάμεις» μας και πάντα το αποτέλεσμα μας χαροποιεί, μας γεμίζει και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε και κάθε επόμενο χρόνο να έχουμε ακόμα περισσότερες συμμετοχές και καλεσμένους. Αυτό για εμένα σημαίνει εξέλιξη και προοπτική. Αγαπώ να συναντώ ανθρώπους και μέσα από τη δουλειά μου να τους κάνω να αγαπούν το άθλημα.

golf

-Όταν διακρίνετε ένα ταλέντο μεταξύ των αθλητών που προπονείτε, ποια είναι η συμβουλή σας για την καλύτερη δυνατή πορεία του στο χώρο του γκολφ;

Στην καριέρα μου ως προπονητής έχω συναντήσει αρκετά ταλέντα στις ακαδημίες της Ελβετίας αλλά και στην Ελλάδα. Η συμβουλή που θα δώσω είναι πάντα η ίδια, θέτουμε στόχους, δουλεύουμε σκληρά και μένουμε ταπεινοί. Ένα ταλέντο από την προσωπική μου εμπειρία είναι πιο δύσκολο να το διαχειριστείς από ότι έναν παίκτη με λιγότερο ταλέντο. Γιατί ό δεύτερος θα παραμείνει προσηλωμένος στον στόχο του, θα προπονηθεί πιο σκληρά ώστε να καταφέρει να τον πετύχει.

-Εκτός από το «Golf Events 18 Enterprise & Marine» που διοργανώνετε μέσω της «GolfΕvents18», την Κυριακή, στις 7 Μαΐου 2023, προγραμματίζετε και άλλες διοργανώσεις εκδηλώσεων γκολφ στη χώρα μας;

Η «Golfevents 18» από το 1ο τουρνουά γκολφ που διοργάνωσε έως και σήμερα στηρίζει πάντα τις δράσεις των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ως δείγμα ελάχιστης βοήθειας στους συνανθρώπους μας. Φυσικά και θα υπάρξουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στο μέλλον και θα είμαστε πάντα στο πλευρό όλων. Επίσης, πολλές είναι οι εταιρικές εκδηλώσεις, οι οποίες συνδυάζονται με «μίνι» διαγωνισμούς γκολφ και απονομές. Όλες μου οι διοργανώσεις ολοκληρώνονται με την τελετή απονομής, οι οποίες πραγματοποιούνται στον χώρο του all day υψηλής αισθητικής εστιατορίου, Manor House, ή του Colonial αντίστοιχα, στο Golf Prive της Γλυφάδας, του Ομίλου Παπαθεοχάρη, έχοντας απεριόριστη και πανέμορφη θέα στο γήπεδο του γκολφ και της πόλης μας.

Αμέσως μετά τη λήξη της διοργάνωσης του «Golf Events 18 Enterprise & Marine», θα φύγω για την πανέμορφη Μεσσηνία με μαθητές μου από το εξωτερικό για το επόμενο ιδιωτικό εταιρικό «mini event», το οποίο θα κοινοποιηθεί σε πολύ «μικρό κύκλο επαφών.

 

Τελευταία Νέα