Οι 10 καλύτερες αθλητικές ταινίες της 5ετίας

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Οι 10 καλύτερες αθλητικές ταινίες της 5ετίας

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος φτιάχνει τη λίστα του με τις καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες της τελευταίας 5ετίας και σας προσκαλεί να την εμπλουτίσετε.

Διακοπή στα πρωταθλήματα, δηλαδή μια ευκαιρία για ψυχαγωγία, δηλαδή για ταινίες, μέχρι την Κυριακή που αρχίζει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των εθνικών ομάδων, η προκριματική φάση του Euro 2016, και βέβαια παράλληλα με τους αγώνες της Εθνικής ομάδας στο Μουντομπάσκετ. Ευκαιρία λοιπόν να φτιάξω μια λίστα με τις καλύτερες αθλητικές ταινίες της τελευταίας 5ετίας, δηλαδή για σινεμά με αφορμή ή αιτία μια αθλητική ιστορία. Σε αυτή συμπεριλαμβάνω ταινίες με οποιαδήποτε προέκταση, αρκεί όλες να έχουν βασιστεί ή εμπνευστεί από μια αθλητική ιστορία.

Μου ζητάτε συχνά να το κάνω, και αυτή είναι μια καλή αφορμή για να παρουσιάσω μια λίστα. Αυτή όμως είναι δυναμική. Γι' αυτό και θα περιμένω με ενδιαφέρον να συμπληρώσετε εσείς αυτή τη λίστα με τα σχόλιά σας, είτε επειδή έχω ξεχάσει κάποια, είτε επειδή δεν έχω δει/γνωρίζω μια αθλητική ταινία που αξίζει κανείς να δει. Προσέξτε, δεν αναφέρομαι σε ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει πριν από το 2009. Πιθανόν σε ένα επόμενο blog να ποστάρω την λίστα με τις καλύτερες αθλητικές ταινίες μου όλων των εποχών.

Προτού τσεκάρετε τη λίστα μου, ας εξηγήσω τη στάση μου και τη λογική των επιλογών μου: Αναφέρομαι σε ταινίες και όχι σε αθλητικά ντοκιμαντέρ (όπως π.χ. το Armostrong Lie, ή το Senna και το Undefeated). Εχω αφήσει στην άκρη ένα σωρό “αμερικανιές”, δηλαδή ιστορίες βγαλμένες από την φύση και την ιστορία του αμερικάνικου φούτμπολ, που είναι τόσο γλυκανάλατες και τόσο ίδια γλυκανάλατες και happy ending που συχνά αναγκάζομαι να τις παρατήσω. Στη λίστα θα βρείτε μόνο μια τέτοια: αυτή που βρήκα πιο ενδιαφέρουσα αλλά και πιο “ρεαλιστική”.

Με στεναχωρεί πολύ που δεν γίνονται συχνές απόπειρες, ειδικά από το εμπορικό σινεμά, για ταινίες που πραγματεύονται ποδόσφαιρο ή ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή του. Στη λίστα μου θα βρείτε μόλις τρεις, διότι μόλις τρεις είναι “της προκοπής” απ' όσες έχω δει, από αυτές που κυκλοφόρησαν από το 2009 και αργότερα.

Σημειώστε ότι δεν έχω προλάβει να δω τρεις ταινίες του 2014 (Draft Day, Unbroken, Million Dollar Arm) και γι' αυτό απουσιάζουν από τη λίστα.

Η πρώτη 5αδα

Δεν μπορώ να τις βάλω σε σειρά με βάση την αξιολόγησή τους. Είναι άδικο, διότι δεν τις έχω δει όλες το ίδιο πρόσφατα, για να μπορώ να τις θυμάμαι το ίδιο καλά, μαζί και τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μου δημιούργησαν. Βάζω λοιπόν σε μια 5αδα αυτές που μου άρεσαν περισσότερο, και σε μια δεύτερη τις επόμενες.

Rush (2013)

Worrior (2011)

Moneyball (2011)

The Fighter (2010)

Invictus (2009)

Οι επόμενες 5

The Damned United (2009)

Montevideo (2014)

Looking for Eric (2009)

42 (2013)


Seretariat (2010)

Οι δικές σας επιλογές

Ρώτησα στο twitter και δεν υπήρξε απάντηση που να με εξέπληξε ή να με οδήγησε στην ανακάλυψη μιας ταινίας που δεν έχω δει και θα άξιζε τον κόπο να δω. Με αγωνία θα δω τις δικές σας επιλογές, με την ελπίδα να διαπιστώσω ότι έχω ξεχάσει μια ταινία που θα άξιζε να μπει στη λίστα μου. Σε όσους αξιοποιήσετε τις επιλογές μου, καλή διασκέδαση! :)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.