#ΜένουμεΣπίτι και διαβάζουμε 5 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας!

Δημήτρης Βέργος
#ΜένουμεΣπίτι και διαβάζουμε 5 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας!

bet365

Το gazzetta.gr συνεχίζει να μένει στο σπίτι και να περνάει δημιουργικά τον χρόνο του διαβάζοντας ελληνική λογοτεχνία.

Συνεχίζουμε σταθερά στο σπίτι, περιμένοντας υπομονετικά να περάσει η κατάσταση με τον κορονοϊό για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Η παραμονή στο σπίτι όπως έχουμε αντιληφθεί δεν είναι καθόλου εύκολη, ωστόσο οφείλουμε να βρίσκουμε συνεχώς νέα πράγματα για να περνάμε δημιουργικά τον χρόνο μας και να μην μας παίρνει από κάτω!

Σε προηγούμενο κείμενο είχαμε ψάξει τη βιβλιοθήκη και αφού βρήκαμε πέντε βιβλία της ξένης λογοτεχνίας που μπορούμε να ανοίξουμε αυτόν τον καιρό τα μοιραστήκαμε μαζί σας! Άλλωστε όπως είχαμε πει, σίγουρα όλοι μας στη βιβλιοθήκη έχουμε βιβλία που μπορεί να μην τα είχαμε ανοίξει ποτέ για τον ένα ή τον άλλο λόγο και σκονίζονταν στα ράφια. Ας τους δώσουμε ζωή για να μας γεμίσουν και τη δική μας αυτό το διάστημα, προσφέροντας μας ένα ταξίδι μοναδικό που μπορεί να μας χαρίσουν οι σελίδες του βιβλίου.

Αφού λοιπόν κάναμε πέντε προτάσεις ξένης λογοτεχνίας, σήμερα ας δούμε πέντε αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας. Όπως και στην ξένη, έτσι και στην ελληνική, οι επιλογές είναι ατελείωτες καθώς η βιβλιογραφία είναι κάτι παραπάνω από πλούσια. Δεν επιλέγουμε τα πέντε καλύτερα, άλλωστε θα ήταν άδικο να το κάναμε έχοντας εκατοντάδες έργα πραγματικά διαμάντια στη λογοτεχνία. Το μόνο που κάναμε ήταν να ανατρέξουμε στη βιβλιοθήκη του δωματίου μας ανοίγοντας πέντε βιβλία που μας άρεσαν και διαβάζοντας τα ο χρόνος θα περάσει… νεράκι!

Ας δούμε λοιπόν 5 αξιόλογα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας τα οποία μπορούμε να… ρουφήξουμε αυτές τις ημέρες που ο χρόνος μας στο σπίτι είναι άπλετος!

Μικρά Αγγλία (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ)

Από την Ιωάννα Καρυστιάνη. Η ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους και ασήμαντους πλόες της ζωής, από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από τα τζενεραλάδικα και τα υπερωκεάνια στη χρυσαφένια αμμουδιά του Νειμποριού και στις ασκήσεις μελαγχολίας μιας παρέας κοριτσιών, από ένα ντοματοπίλαφο στο Μπουένος Άιρες στις πιστές λαρδομούνες που κρέμονται από το στόμα της Μούραινας κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους τού απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ανεμώλια (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ)

Του Ισίδωρου Ζουργού. Τα Ανεμώλια είναι ένα βιβλίο για την αντρική φιλία και τη φυγή. Μια παρέα φίλων από παιδιά δραπετεύει μ' ένα ιστιοπλοϊκό στην αρχή του καλοκαιριού, αφήνοντας πίσω για πάντα όλη την προηγούμενη ζωή τους. Μέσα από τις περιπέτειες του ταξιδιού, το πικρό χιούμορ, τα απρόοπτα και την παλινδρομική μνήμη του αφηγητή αναδύεται ο πρόσφατος νεοελληνικός μηδενισμός και η δίνη της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια. «Ανεμώλια» στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα ανώφελα. Σ' αυτό το μυθιστόρημα, που το διατρέχει μια συνεχής συνομιλία με τον ομηρικό κόσμο, ανεμώλια είναι η διαφυγή από τον κόσμο της αρσενικής απελπισίας, η απόδραση από την ασφυκτική καθημερινότητα αλλά και η δίψα για την αναζήτηση της νεότητας κι εκείνης της ομορφιάς που καταλύει τον χρόνο. (Από την παρουσίαση του βιβλίου στο οπισθόφυλλο).

Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ)

Από τη Σώτη Τριανταφύλλου. «Το Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της δεκαετίας του ’90. Πρόκειται για μια ιστορία φιλίας, απώλειας και ενηλικίωσης που εκτυλίσσεται στο κέντρο του δυτικού κόσμου και συγχρόνως στην άκρη του, στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης. Μέσα από τη ζωή της αφηγήτριας, μιας Ελληνίδας που σπουδάζει στο NYU, ξετυλίγεται η εικόνα μια ασυλλόγιστης πόλης που δονείται, ακτινοβολώντας αγαλλίαση και ποίηση. Στα εφτά χρόνια που περνούν στις σελίδες αυτού του βιβλίου, τα μητροπολιτικά πλάσματα που χορεύουν σε γιγάντια πάρτυ, καταπίνουν παράνομες κάψουλες και ονειρεύονται ταξίδια μ’ ένα διθέσιο Θάντερμπερντ θα γνωρίσουν την αγάπη, τον κίνδυνο και τον θάνατο μερικοί θα μεγαλώσουν , μερικοί θα χαθούν για πάντα τέλος, άλλοι θα γίνουν, για λίγο καιρό, εκστατικά ευτυχισμένοι», αναφέρεται στο πίσω μέρος του βιβλίου.

Φωτιές του Ιούδα, Στάχτες του Οιδίποδα (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ)

Από τη Ρέα Γαλανάκη. Η άφιξη μιας νεαρής Ελληνοεβραίας δασκάλας σε ορεινό χωριό της Κρήτης, το έτος 2000, όσο και το πασχαλινό έθιμο της καύσης του Ιούδα, δίνουν αφορμή για μια τομή στο «άβατον» των σύγχρονων ορεινών κοινωνιών της νήσου, αλλά και για το ξεδίπλωμα μιας παλιάς κρητικής παράδοσης, που αποδίδει στο πρόσωπο του βιβλικού Ιούδα τη μοίρα του μυθικού Οιδίποδα. Νόμος και παρανομία, έρωτες και τελετουργίες, φονικά και αποσιωπήσεις, ρηξικέλευθες αλλά και απαρχαιωμένες αντιλήψεις, συνθέτουν ένα σκηνικό γεμάτο συγκρούσεις και αντιφάσεις, μέσα στο οποίο η νεαρή γυναίκα αναζητεί τις ρίζες της ταραγμένης οικογενειακής της ιστορίας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Στη σκιά της πεταλούδας (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ)

Ακόμα ένα βιβλίο από τον Ισίδωρο Ζουργό. «Το βιβλίο αυτό είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα του ευρύτερου βορειοελλαδίτικου χώρου μέσα από το χρονικό δύο οικογενειών που απλώνεται σε τρεις ολόκληρες γενιές. Από την Ανατολική Ρωμυλία και την Αδριανούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα και από τα καμένα χωριά των φυλετικών ανταγωνισμών στη Μακεδονία της ίδιας εποχής, έως τη σημερινή Θεσσαλονίκη. Οι πόλεμοι, η προσφυγιά, ο ιδρώτας και τα πάθη τόσων χρόνων έρχονται και στραγγίζουν στη συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας κάτω από περίεργες συνθήκες σ' έναν τριήμερο καύσωνα του Αυγούστου. Είναι ακόμη ένα μυθιστόρημα-έπος του αγώνα της καθημερινής ζωής, καθώς και μια ελεγεία των «αποτυχημένων», του έρωτα και του χρόνου που περνά. Πιο πολύ όμως είναι το εκτενές μυθιστόρημα της Θεσσαλονίκης. Τα κτίρια, οι δρόμοι, τα στέκια, οι γωνιές της, οι εξοχές της, τα περίχωρα, όλο της το δέρμα με το αποτύπωμα ενός ολόκληρου αιώνα», αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

 

Τελευταία Νέα