#ΜένουμεΣπίτι και βλέπουμε παλιό ελληνικό κινηματογράφο! (vids)

Δημήτρης Βέργος
#ΜένουμεΣπίτι και βλέπουμε παλιό ελληνικό κινηματογράφο! (vids)

bet365

Το gazzetta.gr περνάει ευχάριστα τον χρόνο στο σπίτι απολαμβάνοντας τον αγαπημένο σε όλους παλιό ελληνικό κινηματογράφο.

Άλλοι προτιμούν σειρές στο Netflix. Άλλοι ξένες ταινίες, παλιές ή νέες. Μια καλή, ωστόσο, ευκαιρία για όλους εμάς που μένουμε σπίτι αυτές τις ημέρες ώστε να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας και να γελάσουμε είναι και ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος!

Η αλήθεια είναι ότι όσοι αγαπάμε τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 60’, τις έχουμε σίγουρα δει άπειρες φορές, ωστόσο κάθε φορά που τυχαίνει και καθόμαστε να τις παρακολουθήσουμε, το διασκεδάζουμε σαν να ήταν η πρώτη φορά!

Ηθοποιοί που άφησαν ιστορία όπως ο Κωσταντάρας, ο Αλεξανδράκης, η Καρέζη, η Βλαχοπούλου, ο Χατζηχρήστος, η Βουγιουκλάκη, ο Παπαγιαννόπουλος, ο Ηλιόπουλος, ο Βουτσάς, η Κοντού, η Νοταρά, ο Παπαμιχαήλ, ο Ρίζος, ο Ζερβός και πολλοί ακόμα μας έχουν αφήσει ταινίες - διαμάντια που κράτησαν την αξία τους μέσα στον χρόνο.

Το gazzetta.gr προτείνει 10 ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου για αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε στο σπίτι για να γελάσουμε με τις ατάκες των πρωταγωνιστών τους!

Χαρτοπαίχτρα (1964): Σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, βασισμένο στην ομώνυμη θεατρική παράσταση του Δημήτρη Ψαθά. Η Αλέκα η χαρτοπαίχτρα λόγω του πάθους της οδηγείται σε παρεξηγήσεις μέσα στην ίδια της την οικογένεια με άφθονο γέλιο. Πρωταγωνιστές η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Λάμπρος Κωσταντάρας και ο Κώστας Βουτσάς.

Της κακομοίρας (1963): Είναι γνωστή και με την ονομασία «Ο Μπακαλόγατος». Το σενάριο (το οποίο βασίστηκε στο θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου) και η σκηνοθεσία έγιναν από τον Ντίνο Κατσουρίδη σε μια κωμωδία, με τον Ζήκο τον επαρχιώτη να δίνει ρεσιτάλ στο μπακάλικο. Πρωταγωνιστούν Κώστας Χατζηχρήστος, Νίκος Ρίζος και Κώστας Δούκας.

Ζητείται ψεύτης (1961): Η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν στον Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, διακωμωδώντας τις σχέσεις πολιτικών και ψηφοφόρων. Πρωταγωνιστούν Ντίνος Ηλιόπουλος, Παντελής Ζερβός, Μάρθα Καραγιάννη, Άννα Κυριακού, Θανάσης Βέγγος.

Για ποιον χτυπάει η κουδούνα (1968): Σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου και σενάριο του Χρήστου Κυριακού, με πρωταγωνιστές τους Κώστα Βουτσά, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Νόρα Βαλσάμη και Μπεάτα Ασημακοπούλου, όπου ο εργοστασιάρχης Απόστολος Λαμπιρίκος που πνίγεται από τα χρέη αφήνει τον υπάλληλό του τον Κώστα να τα βγάλει πέρα για να βρει τη λύση.

Δεσποινίς Διευθυντής (1964): Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ντίνο Δημόπουλο και το σενάριο στους Κώστα Πρετεντέρη και Ασημάκη Γιαλαμά. Πρωταγωνιστούν η Τζένη Καρέζη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και η Λίλλη Παπαγιάννη, με την πολιτικό μηχανικό Λίλα Βασιλείου και τον υπομηχανικό Αλέκο Σαμιωτάκη να έχουν μια ξεκαρδιστική σχέση αγάπης - μίσους.

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960): Η σκηνοθεσία είναι από τον Αλέκο Σακελλάριο και το σενάριο από τους Σακελλάριο και Χρήστο Γιαννακόπουλο βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο. Πρωταγωνιστούν οι Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Χατζηχρήστος, Παντελής Ζερβός και Λαυρέντης Διανέλλος, σε μια ταινία όπου με κωμικό τρόπο παρουσιάζονται οι Στέλιος Κοντογιώργης και Θωμάς Μακρυκώστας να πρέπει να συνεχίσουν μια βεντέτα. Όμως αμφότεροι φοβούνται και τη... σκιά τους.

Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965): Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιώργου Τζαβέλλα, όπου πρωταγωνιστούν ο Γιώργος Κωνσταντίνου, η Μάρω Κοντού, η Δέσπω Διαμαντίδιου και η Λίλη Παπαγιάννη μεταξύ άλλων και παρουσιάζονται με κωμικό τρόπο τα προβλήματα στις σχέσεις των ανθρώπων και συγκεκριμένα στο έργο μεταξύ του Αντωνάκη και της Ελένης μέσα στο σπίτι τους.

Ο σπαγγοραμμένος (1967): Σε σκηνοθεσία του Κώστα Καραγιάννη και σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου, όπου πρωταγωνιστούν ο Λάμπρος Κωσταντάρας, η Τζένη Ρουσσέα, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, η Κατερίνα Γιουλάκη και η Μαρία Μπονέλου. Το σενάριο διασκευάστηκε από το θεατρικό έργο «Ένα βότσαλο στη λίμνη» και παρουσιάζει τον Λάμπρο Σκουνδρή, ένας τσιγκούνη οικογενειάρχη, ο οποίος θα... συμμορφωθεί από την ξαδέλφη της γυναίκας του, η οποία παράλληλα θα μάθει να ζητά όσα είχε στερηθεί χρόνια τώρα εξαιτίας της τσιγκουνιάς του.

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (1959): Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και άλλους. Μια αισθηματική κωμική ταινία που επικεντρώνεται στον έρωτα που αναπτύσσεται μεταξύ του φτωχού καθηγητή Πάνου Φλωρά και της πλούσιας και κακομαθημένης μαθήτριας Λίζας Παπασταύρου.

Υπάρχει και φιλότιμο (1965): Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου, βασισμένη στο θεατρικό έργο «Ανώμαλη προσγείωση». Πρωταγωνιστούν οι Λάμπρος Κωσταντάρας και Διονύσης Παπαγιαννόπουλος μεταξύ άλλων. Μια ταινία διαχρονική με τον ρόλο του «Μαυρογιαλούρου» με την ψηφοθηρία, τα ψέματα και τις απάτες των πολιτικών να παρουσιάζονται με κωμικό τρόπο και να βρίσκουν πάτημα έως και σήμερα.

 

Τελευταία Νέα