Top-10: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο (pics & vids)

Κώστας Τόπας
Top-10: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο (pics & vids)

bet365

Mία από τις μεγαλύτερες αθλητικές ιστοσελίδες στην Ασία (Sportskeeda.com), έβαλε στην σειρά τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο.

Τα ντέρμπι είναι συχνά το αποκορύφωμα της σεζόν για κάθε οπαδό και μερικές ομάδες συχνά ορίζουν την επιτυχία μιας σεζόν με βάση τη νίκη. Πρόκειται για «μάχες» οι οποίες δεν διαρκούν μόνο 90 λεπτά αλλά συζητιούνται μέρες πριν αλλά και μετά τη διεξαγωγή τους.

Η ασιατική ιστοσελίδα Sportskeeda.com, αποφάσισε να ταξινομήσει τα μεγαλύτερα ντέρμπι του κόσμου και φυσικά δεν θα μπορούσε από αυτά να λείπει και το μεγάλο ντέρμπι της Ελλάδας μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Στη σχετική λίστα συμπεριλαμβάνονται σπουδαία παιχνίδια, όπως το Σέλτικ-Ρέιντζερς, το Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το Ίντερ-Μίλαν, το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα αλλά το Superclasico ανάμεσα σε Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα 10 μεγαλύτερα ντέρμπι ποδοσφαίρου παγκοσμίως...

Ιστ Μπένγκαλ-Μοχούν Μπαγκάν: Το ντέρμπι της Καλκούτα

Ιστ Μπένγκαλ-Μοχούν Μπαγκάν: Το ντέρμπι της Καλκούτα

Αλ Αχλί-Ζάμαλεκ: Το ντέρμπι στο Κάιρο

Αλ Αχλί-Ζάμαλεκ: Το ντέρμπι στο Κάιρο

Φλαμένγκο-Φλουμινένσε: Το ντέρμπι «Φλα-Φλου»

Φλαμένγκο-Φλουμινένσε: Το ντέρμπι «Φλα-Φλου»

Σέλτικ-Ρέιντζερς: Το Old Firm

Σέλτικ-Ρέιντζερς: Το Old Firm

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το παραδοσιακό αγγλικό ντέρμπι

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το παραδοσιακό αγγλικό ντέρμπι

Ίντερ-Μίλαν: Derby della Madonnina

Ίντερ-Μίλαν: Derby della Madonnina

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ντέρμπι των αιώνιων αντιπάλων

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ντέρμπι των αιώνιων αντιπάλων

Φενερμπαχτσέ-Γαλατασαράι: Το Διηπειρωτικό ντέρμπι

Φενερμπαχτσέ-Γαλατασαράι: Το Διηπειρωτικό ντέρμπι

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης: El Clasico

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης: El Clasico

Μπόκα Τζούνιορς-Ρίβερ Πλέιτ: ​Ντέρμπι του Μπουένος Άιρες

Μπόκα Τζούνιορς-Ρίβερ Πλέιτ: ​Ντέρμπι του Μπουένος Άιρες

Παρά το γεγονός ότι η Ινδία, όπως και οι υπόλοιπες Ασιατικές χώρες δεν ξεχωρίζουν για το πάθος τους για το ποδόσφαιρο, το ντέρμπι της Καλκούτα ανάμεσα σε Ιστ Μπένγκαλ και Μοχούν Μπαγκάν είναι αυτό το οποίο κρατά... ζωντανό το συγκεκριμένο σπορ. Αυτό το ντέρμπι, έχει σταθερά ένα από τα υψηλότερα πλήθη όλων των εγχώριων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Βέβαια, ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων προσφέρει έχει και μία ξεχωριστή νότα για τους οπαδούς μιας και οι λόγοι της κόντρας είναι φυλετικοί. Οι φίλοι της Ιστ Μπενγκάλ έχουν κυρίως καταγωγή από το Μπανγκλαντές, ενώ οι υποστηρικτές της Μοχούν Μπαγκάν είναι Ινδοί.

Πρόκειται για ένα ντέρμπι που κρατάει από την εποχή όπου η Ινδία ήταν αγγλική αποικία και μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα της χώρας.

Πρόκειται για τις δύο σπουδαιότερες ομάδες της χώρας μιας και μετράνε τα περισσότερα πρωταθλήματα, αλλά και οι πιο επιτυχημένες με βάση στοιχεία στην Αφρική. Μέχρι το 2011, η αναμέτρηση Αλ Άχλι-Ζάμαλεκ ήταν τεράστιο γεγονός.

Η αντιπαλότητα κρατά έναν αιώνα. Η Αλ Άχλι ιδρύθηκε το 1907. Το όνομά της σημαίνει «Εθνική» και ιδρύθηκε ως σύλλογος που ήθελε να αντιταχθεί στον ολοκληρωτικό έλεγχο της χώρας από τους Άγγλους και τους Γάλλους. Μετά από τέσσερα χρόνια ιδρύθηκε η Ζάμαλεκ η οποία Στηρίχτηκε από τη μεσαία και αστική τάξη, αλλά και τη διανόηση. Επέτρεπε και τη συμμετοχή ξένων παικτών (Ευρωπαίων εργαζομένων στη χώρα) και είχε, επίσης, την υποστήριξη του Βασιλιά της Αιγύπτου.

Ετσι με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε και η ποδοσφαιρική αντιπαλότητα βασισμένη σε κοινωνικοπολιτικές διαφορές. Οπως αναφέραμε μέχρι το 2011 ήταν ένα μεγάλο ντέρμπι, καθώς τότε οι φανατικοί οπαδοί των δύο ομάδων, οι κόκκινοι της Άλ Άχλι και οι λευκοί της Ζ​άμαλεκ, ενώθηκαν και πρωτοστάτησαν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της επανάστασης.

Στη Βραζιλία υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του κόσμου. Φλαμένγκο και Φλουμινένσε αποτελούν τους δύο ποδοσφαιρικούς πόλους του Ρίο ντε Τζανέιρο και της ευρύτερης, κι έτσι το ματς ανάμεσά τους χαρακτηρίζεται τοπικό ντέρμπι.

Το «Φλα-Φλου» έχει αναχθεί σε ντέρμπι μίσους, μια και οι δύο αντίπαλοι είναι αιώνιοι εχθροί μιας και οι πολιτικές και κοινωνικές ανισότητες και διαφορές στην περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι τόσο μεγάλες και βαθιές, που δεν γινόταν να μην αποτυπώνονται και στο ποδοσφαιρικό κομμάτι.

Το όνομά του το πήρε από τον αθλητικογράφο Μάριο Φίλιο, έναν άνθρωπο άνθρωπος που οραματίστηκε το Μαρακανά. Αλλωστε έτσι είναι το επίσημο όνομα του γηπέδου: «Εστάδιο Ζορναλίστα Μάριο Φίλιο». Η Φλαμένγκο γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα της συμπολίτισσας, όταν το 1911 μερικοί δυσαρεστημένοι παίκτες της «Φλου» αποχώρησαν και προσχώρησαν στην άλλη ομάδα της πόλης, που τότε δεν είχε ποδοσφαιρικό τμήμα.

Το αντίπαλο δέος της Φλουμινένσε ιδρύθηκε με αυτόν τον τρόπο και η προδοσία των δέκα παικτών δεν έχει ξεχαστεί μέχρι και σήμερα.

Σέλτικ εναντίον Ρέιντζερς. Ενα ματς το οποίο θεωρείται από τα πιο παλιά, παραδοσιακά ντέρμπι με προεκτάσεις, όχι αμιγώς αγωνιστικές.

Η θρησκεία πρώτα και πάνω από όλα δίνει μία ιδιαίτερα άγρια νότα, στη μάχη των δύο μεγάλων του ποδοσφαίρου της Σκωτίας, «προτεσταντών» και «καθολικών». Old Firm, χωρίς καμία αμφιβολία.

Ολα ξεκίνησα τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα όταν χιλιάδες Ιρλανδοί εργάτες ναυπηγείων μετανάστευσαν από το Μπέλφαστ στη Γλασκώβη, όπου έγιναν στόχος των διαβόητων συμμοριών «Billy Boys» που αποτελούνταν από ντόπιους Σκωτσέζους. Σύντομα όμως οι Ιρλανδοί δημιούργησαν τις δικές τους συμμορίες, με την επωνυμία «Fenians».

Ετσι, με αυτόν τον τρόπο άναψαν τα... αίματα και τα παιχνίδια μεταξύ της Ρέιντζερς και της Σέλτικ αποτελούν μια καλή αφορμή για να λύσουν οι δύο θρησκευτικές κοινότητες της πόλης τις διαφορές τους

Ισως ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του πλανήτη είναι αυτό μεταξύ της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η άσβεστη έχθρα μεταξύ των δύο σωματείων πηγάζει από την αντιπαλότητα των δύο πόλεων αλλά και από το γεγονός ότι πρόκειται για τις δύο κορυφαίες ομάδες σε επίπεδο αγγλικών πρωταθλημάτων.

Ολα ξεκίνησαν το 1984, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Manchester Ship Canal, με αποτέλεσμα αρκετοί εργάτες στο Λίβερπουλ να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτή ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η μεγάλη έχθρα μεταξύ των δύο. Μέχρι και σήμερα τα μεταξύ τους παιχνίδια δεν έχασαν ποτέ την αίγλη τους, ανεξάρτητα από τη φόρμα των δύο ομάδων. Ούτε το πάθος και την αντιπαλότητά τους, φυσικά.

Οσον αφορά βέβαια το κομμάτι των ο τίτλων, για πολλά χρονιά η Λίβερπουλ ότι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Αγγλία με 18 τίτλους πρωταθλημάτων. Ωστόσο, η τριακονταετή της αποχή από την κορυφή της Premier League, σε συνδυασμό με την άκρως επιτυχημένη θητεία του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (1986-2013) με τον οποίο η Μάντσεστερ κατέκτησε 13 πρωταθλήματα, άλλαξαν τις ισορροπίες.

Η παραπάνω φωτογραφία αντικατοπτρίζει πλήρως το Derby della Madonnina. Ενα τοπικό ντέρμπι με τη διαφορά όμως ότι ξεπερνούν τα όρια τα στενά όρια του Μιλάνου.

Η ιστορία των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο μεγάλων του Μιλάνου χάνεται στα βάθη των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Η Ίντερ ιδρύθηκε στις 9 Μαρτίου του 1908 από τα «σπλάχνα» της Μίλαν και το πρώτο ντέρμπι διεξήχθη στις 18 Οκτωβρίου του 1908 στο Κιάσο της Ελβετίας και ήταν φιλικό.

Το Derby della Madonnina έχει ξεχωριστή σημασία, αφού ο νικητής δίνει ραντεβού με τη δόξα, την αίγλη και την υστεροφημία. Βέβαια, ο κοινωνικός διαχωρισμός ήταν εμφανέστατος στα πρώτα χρόνια της μεγάλης αντιπαλότητας τους.

​ Η Ίντερ, έχοντας επιλέξει να επιτρέψει και την ύπαρξη ξένων ποδοσφαιριστών, έδινε μια πιο ελιτίστικη εικόνα σε όσους διάλεγαν να την υποστηρίξουν. Έτσι, οι «νερατζούρι» είχαν για οπαδούς την αστική ελίτ του Μιλάνου και το ψευδώνυμο των οπαδών της ήταν το «bauscia», αυτός δηλαδή που διαρκώς… καυχιέται.

Από την άλλη δε η Μίλαν με τα «παιδιά από την πόλη της», υποστηριζόταν από την εργατική τάξη του Μιλάνου. Το ψευδώνυμο των οπαδών των «ροσονέρι» ήταν το «casciavit» (ο άτεχνος)αν και όλα αυτά με το πέρασμα των χρόνων άλλαξαν....

Το «αιώνιο ντέρμπι» του ελληνικού ποδοσφαίρου Η νίκη σε αυτό τα ματς είναι το παν, για «ερυθρόλευκους» και «πράσινους».

Ο χαρακτηρισμός «αιώνιο ντέρμπι» έχει αρχίσει και φτάνει πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς για να συναντήσει κάποιος την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, πρέπει να ταξιδέψει 94 χρόνια πίσω, στο μακρινό 1925!

Συγκεκριμένα το πρώτο (φιλικό) παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων διεξήχθη στις 28 Ιουνίου 1925 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με το εντυπωσιακό 3-3. Από τότε και για τα επόμενα 5 χρόνια, οι δύο ομάδες συναντιούνταν μόνο για φιλικές αναμετρήσεις για να φτάσουν το 1930 και να δώσουν το πρώτο τους επίσημο παιχνίδι.

Τότε, που ο Παναθηναϊκός είχε υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στο «Απόστολος Νικολαΐδης» την 1η Ιουνίου του 1930 και τον συνέτριψε με 8-2. Αυτή είναι μέχρι σήμερα και η μεγαλύτερη νίκη που έχει πετύχει το «τριφύλλι» κόντρα στους «ερυθρόλευκους», αλλά και το ντέρμπι με τα περισσότερα γκολ.

Το «Kıtalar Arası Derbi», η αλλιώς «Διηπειρωτικό Ντέρμπι», κρατά έντονο το ενδιαφέρον του κόσμου στην Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια.

Ο λόγος της ονομασίας του είναι για το λόγο του ότι για να μεταβείς από την «Turk Telekom Arena» ως το παραδοσιακό άντρο της Φενέρ, το «Sukru Saracoglu», απαιτούνται κάπου στα 25 λεπτά για απόσταση 19,4 χλμ. Όσο κοντά φαίνονται, άλλο τόσο μακριά είναι μιας και η Φενέρ εδρεύει στην ασιατική πλευρά της Πόλης, στο Καντίκιοϊ, ενώ το γήπεδο της «Τσιμ-μπομ» βρίσκεται στο Σισλί, στην ευρωπαϊκή πλευρά.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων έγινε στις 17 Ιανουαρίου 1909, στο σημερινό χώρο που βρίσκεται το γήπεδο «Sukru Saracoglu», και έληξε με νικήτρια την Γαλατά με 2-0.

Η «σαρί Καναριαλάρ» θεωρείται η ομάδα του λαού ενώ η «τσιμ μπομ» αυτή των πλουσίων. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους έχει γίνει τόσο έντονος που οι πυρσοί, ο εχθρικός «διάλογος», η καταστροφή του εξοπλισμού του γηπέδου, οι γροθιές και οι αναταραχές έγιναν συνήθεια.

Η ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα έχει αφήσει χαραγμένες στη μνήμη αρκετές αναμετρήσεις, είτε για αγωνιστικούς λόγους είτε για εξωαγωνιστικούς. Μέχρι σήμερα αποτελεί αν όχι το κορυφαίο, ένα από τα κορυφαία ντέρμπι του ποδοσφαίρου παγκοσμίως μιας και μιλάμε για τις δύο κορυφαίες ομάδες του πλανήτη.

Για πρώτη φορά οι δύο ομάδες συναντήθηκαν τον Φεβρουάριο του 1929 σε αγώνα πρωταθλήματος. Στο «Les Corts», τότε γήπεδο της Μπαρτσελόνα, ο κόσμος είχε γεμίσει ασφυκτικά κάθε γωνιά και περίμενε τη μεγάλη «μάχη». Οι «cules» έφυγαν απογοητευμένοι, αφού η Ρεάλ Μαδρίτης πήρε τη νίκη με 2-1 και πήρε την πρώτη νίκη στην ιστορία των ντέρμπι των δυο μεγάλων αντιπάλων.

Η πρώτη μεγάλη νίκη ήταν για τους «μπλαουγκράνα» και συγκεκριμένα τη σεζόν 1934-35 όταν επικράτησαν των Μαδριλένων, με το εμφατικό 5-0. Στη ρεβάνς όμως η Ρεάλ ισοπέδωσε 8-2 τους Καταλανούς, στη μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί στην ιστορία των αναμετρήσεων των δυο ομάδων.

Το superclásico, αποτελεί το πιο θεαματικό ντέρμπι ποδοσφαίρου όλων των εποχών. Η κόντρα των δυο ομάδων του Μπούενος Άιρες είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο.

Οι δύο ομάδες προέρχονταν από την περιοχή «Μπόκα». Αλλά η περιοχή δεν χωρούσε δυο ομάδες γι' αυτό και αποφασίστηκε να αναμετρηθούν στο χορτάρι για το ποια ομάδα θα παραμείνει στην περιοχή και ποια θα αναγκαστεί να «μετακομίσει».

Η Μπόκα ήταν η μεγάλη νικήτρια της αναμέτρησης και έτσι η Ρίβερ μεταφέρθηκε στην περιοχή Νούνιες, μια πολύ πιο πλούσια περιοχή γι' αυτό και μετά από χρόνια της «κόλλησαν» το παρατσούκλι «Μιλονάριος» (εκατομμυριούχοι).

Από την άλλη η Μπόκα, παρέμεινε η ομάδα της εργατικής τάξης και των Ιταλών μεταναστών. Περίπου το 62,5% των κατοίκων της Αργεντινής έχει τουλάχιστον έναν πρόγονο από την Ιταλία. Αλλά με τον καιρό η Ρίβερ κέρδισε κι αυτή οπαδούς. Σήμερα περίπου το 73% των Αργεντινών, υποστηρίζει είτε την μια είτε την άλλη ομάδα.

Το μίσος μεταξύ των δύο ομάδων παραμένει αμείωτο και όχι μόνο μέσα στο γήπεδο. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στο «Μπομπονέρα» και το ματς δεν τελείωσε ποτέ εξαιτίας την εισόδου του κόσμου στον αγωνιστικό χώρο. Πάντως, η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ντέρμπι, ήταν το 1968, όταν 71 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 150 τραυματίστηκαν