Πιτ ντε Φίσερ: Ο 86χρονος σούπερ σκάουτ που ανακάλυψε τους σταρ του ποδοσφαίρου (vid)!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Πιτ ντε Φίσερ: Ο 86χρονος σούπερ σκάουτ που ανακάλυψε τους σταρ του ποδοσφαίρου (vid)!

bet365

Ρονάλντο, Ρομάριο, Νεϊμάρ, Λουκάκου, Ρόμπεν, Ντε Μπρόινε, Κουρτουά. Ο ατελείωτος κατάλογος σούπερ σταρ που ανακάλυψε ο Πιτ ντε Φίσερ. Το gazzetta.gr αναλύει τον μύθο του απόλυτου μάστερ στο σκάουτινγκ και συμβούλου του Αμπράμοβιτς, Πιτ ντε Φίσερ! Σε ποιον παίκτη δίνει το 10άρι...

Eάν ο Πορτογάλος τεχνικός της Τότεναμ, Ζοζέ Μουρίνιο θεωρείται ως ο «Special One» των πάγκων και ο συμπατριώτης του, Ζόρζε Μέντες ως ο απόλυτος «Super Agent», o 86χρονος, Πιτ ντε Φίσερ δίχως αμφιβολία αποτελεί την επιτομή του άοκνου και απόλυτα πετυχημένου σκάουτινγκ.

Εξ ου και ο χαρακτηρισμός του ως «Super Scout» και ας μην λαμβάνει την αποδοχή και την αναγνώριση που θα του άξιζε έχοντας περάσει μια ζωή στα γήπεδα.

Το διαμαντένιο μάτι και οι κεραίες του δαιμόνιου σκάουτ έχουν εντοπίσει δεκάδες ποδοσφαιριστές ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε σούπερ σταρ παγκόσμιας εμβέλειας.

Ρονάλντο, Ρομάριο, Νεϊμάρ, Λουκάκου, Ρόμπεν, φαν Νιστελρόι, Εουρέλιο Γκόμεζ, Νταβίντ Λουίζ, Φαρφάν, Τσεχ, Ροναλντίνιο, Όσκαρ, Άλεξ, Ντε Μπρόινε, Κουρτουά, Τζούτζακ και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Ο μάστερ του σκάουτινγκ αποφάσισε σε ηλικία 23 ετών να ξεκινήσει καριέρα προπονητή. Από το 1957 και για 36 χρόνια βρισκόταν πίσω από τους πάγκους με κυριότερους σταθμούς του, τις Ρόντα (1980-83), Άλκμααρ (1983-85) και Βίλεμ (1985-90).

Αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την προπονητική το 1993, έχοντας διαγνωστεί με καρδιολογικά προβλήματα. Υποβλήθηκε σε πέντε μπαϊπάς, νίκησε τον καρκίνο και χάρη το ποδόσφαιρο και το ενδελεχές σκάουτινγκ παρέμεινε όρθιος.

Η πρώτη ομάδα την οποία υπηρέτησε με τη νέα του ιδιότητα ως σκάουτ ήταν οι PSV Αϊντχόφεν, όπου χάρη στην εμπειρία του και την απίθανες γνώσεις του κατάφερε να εντοπίσει και να φέρει στην προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης όπως οι Ρονάλντο, Άλεξ, Φαρφάν, Εουρέλιο Γκόμες και Τζούτζακ. Μάλιστα είχε ξεχωρίσει και τον Αντριάνο, όμως ο τότε τεχνικός της ολλανδικής ομάδας, Έρικ Γκέρετς δεν ενδιαφερόταν για την απόκτηση του.

Ο Ντε Φίσερ ανέπτυξε έναν κώδικα για να αναλύσει ποδοσφαιριστές από όλο τον κόσμο, καταγράφοντας τις ικανότητες τους σε πέντε επίπεδα: τις ποδοσφαιρικές δυνατότητες του, το όραμά τους, τον σωματότυπο τους, τη νοοτροπία τους και τον χαρακτήρα τους.

Ο πολύπειρος σκάουτ υποστηρίζει ότι οι καλοί παίκτες μπορούν να ανακαλυφθούν από τους ειδικούς, αλλά σημειώνει πως η δουλειά του δεν είναι τόσο εύκολη.

«Το ποδόσφαιρο είναι όλη η ζωή μου. Οι καλοί παίκτες ανακαλύπτονται, αλλά πρέπει να τους εντοπίσω. Το σκάουτινγκ είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Το είχα μέσα μου από τότε που ήμουν παιδί, αλλά ο παίκτης κάνει την καριέρα του και όχι ο σκάουτ. Παρακολουθώ το παιχνίδι. Πρέπει να επικεντρωθείτε σε κάθε δραστηριότητα των παικτών. Καταγράφω τη νοοτροπία τους.

Γι 'αυτό δεν πηγαίνω μόνο στα παιχνίδια, αλλά και στην προπόνηση. Θέλω να μυρίσω το γρασίδι. Βλέπω όλα τα πράγματα που ένας παίκτης κάνει σωστά, αλλά και λάθος. Λατρεύω το ποδόσφαιρο», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο Ντε Φίσερ διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην υπογραφή του Βραζιλιάνου αμυντικού Άλεξ, του φορ Φαρφάν και του τερματοφύλακα Γκόμεζ, ωστόσο, η αγάπη του για τα ταξίδια ήταν που τον βοήθησε να παθιαστεί με την δουλειά του ανακαλύπτοντας τον Ρονάλντο στην ορίτζιναλ μορφή του. Το «Φαινόμενο»...

To 1992 μετά την απόσυρση του από την προπονητική ταξίδεψε στον Καναδά για να παρακολουθήσει σε ένα τουρνουά στον Καναδά τον 15χρονο Βραζιλάνο. Ο Ντε Φίσερ δήλωνε εξαρχής εντυπωσιασμένος με τον νεαρό επιθετικό, ο οποίος έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών!

«Ήταν τότε που είδα τον Ρονάλντο στο Σεν Μπριό, σε ένα μικρό τουρνουά. Από τις κινήσεις του, απέκτησα μια νέα ζωή. Κατάλαβα πως ήθελα να είμαι σκάουτ για να βρω παίκτες όπως εκείνος.

Ο Ρονάλντο ήταν φανταστικός. Είχε τη μπάλα στα πόδια του εν κινήσει και ντρίμπλαρε. Περνούσε από τους αντιπάλους του έχοντας ανταπτύξει πλήρη ταχύτητα».

Ο «γκουρού» του σκάουτινγκ ισχυρίζεται πως ήταν εκείνος που έστειλε τον παλαίμαχο άσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην PSV Αϊντχόφεν, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ.

Ο παλαίμαχος Ολλανδός φορ, ολοκλήρωσε την καριέρα του πετυχαίνοντας 35 γκολ σε 70 συμμετοχές με τους «Οράνιε», και συνολικά 249 γκολ σε 19 χρόνια. Ο Ντε Φίσερ θυμάται ένα 17χρόνο αγόρι να αγωνίζεται με την Ντεν Μπος και κατάλαβε πως το μέλλον του διαγράφονταν λαμπρό.

Στην αρχή η PSV ήταν διστακτική επειδή είχε τον Ρονάλντο στην επίθεση, αλλά όταν ο Βραζιλιάνος σταρ μεταπήδησε στην Μπαρτσελόνα, ο Φαν Νίστελροϊ υπέγραψε και τελικά πέτυχε 62 γκολ σε 67 ματς.

«Έπειτα από σκάουτινγκ τον έφερα στην PSV, αλλά στην αρχή, δεν τον ήθελαν. Τότε ο Φαν Νίστελροϊ ίσως δεν το ήξερε ούτε ο ίδιο, αλλά είχα καταλάβει πως θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ σπουδαίος παίκτης. Τον πήγαμε τελικά στην PSV και τον πούλησαν για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έπαιξε φανταστικά με τους Μπέκαμ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Κιν. Πάντα σκόραρε γκολ, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς».

Ο 86χρονος σκάουτ, ο οποίος είναι προσωπικός σύμβουλος του Ρομάν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι, είχε «ακτινογραφήσει» και τον Κέβιν Ντε Μπρόινε βαθμολογώντας τον σχεδόν με άριστα (10/10).

«Οι καλύτεροι παίκτες που έχω ανακαλύψει ποτέ. Ο Ρονάλντο, ο Νειμάρ επίσης σπουδαίος παίκτης, ο Νταβίντ Λουίζ και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε ήταν το αποτέλεσμα ενός από τα καλύτερα σκάουτινγκ που έκανα ποτέ. Προήλθε από την ομάδα Νέων και έφτασε στην πρώτη ομάδα. Από το πρώτο άγγιγμα της μπάλας, ήμουν ερωτευμένος μαζί του.

Θέλει πάντα να νικάει. Η πάσα του, η διορατικότητα του, το αριστερό ή το δεξί πόδι. Δεν έχει καμία σημασία για εκείνον. Είναι ένας παίκτης σχεδόν του 10 και ποτέ δεν δίνω 10».

Ο Ζοζέ Μουρίνιο θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες του Ολλανδού σκάουτ. «Η επιθυμία του να γνωρίζει τα πάντα για ποδοσφαιριστές από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη είναι ανεκτίμητη» είχε πει χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος τεχνικός.

Ο Ντε Φίσερ από το 2005 εκτελεί καθήκοντα σκάουτ στην Τσέλσι και θεωρείται στενός προσωπικός σύμβουλος του Ρομάν Αμπράμοβιτς αναφορικά με τις μεταγραφές των «blues». Μια από τις πρώτες αποστολές του στην αγγλική ομάδα ήταν η μετακίνηση του Άριεν Ρόμπεν από την PSV Αϊντχόφεν. Στη συνέχεια εισηγήθηκε την πρόσληψη του Φρανκ Άρνεσεν στο πόστο του τεχνικού διευθυντή, μια κίνηση που ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν έβλεπε με καλό μάτι.

Επίσης, πρότεινε τους Τζον Όμπι Μίκελ και Σάλομον Καλού στον μετέπειτα αθλητικό διευθυντή του ΠΑΟΚ.

Παράλληλα, βοήθησε τον Αμπράμοβιτς να ιδρύσει μια ακαδημία Νέων στην Τσέλσι στα πρότυπα της PSV.

«Ο κ. Αμπράμοβιτς έχει βαρεθεί ότι να πληρώνει συνεχώς εκατομμύρια για σούπερ σταρ. Έπρεπε να πληρώνει μια περιουσία για να αποκτήσει παίκτες όπως οι Ντρογκμπά και Εσιέν. Αυτός είναι ο λόγος που μου ζήτησε να βρω ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης, οι οποίοι σε τρία χρόνια μπορούν να γίνουν αστέρια στην Τσέλσι».

Κομβικός ήταν επίσης ο ρόλος του στη λύση της συνεργασίας με τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι τον Φεβρουάριο του 2009 και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Γκους Χίντινκ. Ο Ολλανδός σκάουτ φέρεται να είχε προειδοποιήσει τον Αμπράμοβιτς για τις παρωχημένες μεθόδους προπόνησης του Σκολάρι:

«Έπρεπε να παρακολουθήσω τις προπονήσεις. Είμαι σοκαρισμένος. Ήταν τόσο αδύναμες, οι προπονήσεις του στερούσαν κάθε είδους συμπερασμάτων. Η ομάδα δεν είχε αποτελεσματικότητα στους αγώνες. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλήξω στο συμπέρασμα πως τα πράγματα ήταν πραγματικά άσχημα».

Ο Ντε Φίσερ ήταν επικριτικός στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται πως ενεργούν οι ατζέντηδες εις βάρος των παικτών.

«Θέλω ο παίκτης να πάρει ένα καλό συμβόλαιο, όπως επίσης και ο σύλλογος από το οποίο προέρχεται το παιδί να λάβει μια αξιοπρεπή αποζημίωση. Θα ήθελα να ανέβω στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο και να φωνάξω σε όλη την ήπειρο «Παιδιά προσέξτε τους ύπουλους μάνατζερ».

Δείτε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του History Channel για τον Ντε Φίσερ...

 

Τελευταία Νέα