Μπορεί η Ελλάδα να περάσει στο Μουντιάλ μέσω του Nations League;

Μπορεί η Ελλάδα να περάσει στο Μουντιάλ μέσω του Nations League;

Αντώνης Σαούλης
Μπορεί η Ελλάδα να περάσει στο Μουντιάλ μέσω του Nations League;

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει τι ισχύει για το νέο Nations League και τι χρειάζεται η Εθνική μας για ν' αυξήσει τις πιθανότητες της για να βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ...

Είναι ο μεγάλος στόχος της Εθνικής Ελλάδας. Από την στιγμή που θα δούμε το Euro2020 (που έγινε Euro2021 λόγω covid-19) από τους καναπέδες μας, κοιτάμε την επόμενη μεγάλη διοργάνωση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022 (αν όλα πάνε καλά και δεν περάσουμε νέες πανδημίες).

Με τις πρώτες αγωνιστικές του Nations League να ολοκληρώνονται το ερώτημα που πολλοί φίλοι της Εθνικής έχουν είναι αν μπορούμε μέσω αυτής της διαδικασίας να περάσουμε στο Μουντιάλ. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε υποτιμήσει το Nations League την πρώτη φορά που συμμετείχαμε. Λίγο πιο προσεκτικοί αν ήμασταν τώρα θα δίναμε play off (όπως το Κόσοβο για παράδειγμα) για να περάσουμε στα τελικά του Euro.

To πάθημα ας μας γίνει μάθημα τουλάχιστον για το τωρινό Nations League. Εχουμε ήδη 4 βαθμούς μετά από δύο εκτός έδρας αγώνες (0-0 στη Σλοβενία και νίκη 2-1 στο Κόσοβο) και αν είμαστε προσεκτικοί έχουμε την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τον όμιλο με το απόλυτο και συνολικά 16 βαθμούς. Αλλά ας μην προτρέχουμε και ας απαντήσουμε στο ερώτημα.

Μπορούμε από τον όμιλο του Nations League να περάσουμε στο Μουντιάλ του Κατάρ;

Πάμε να δούμε τα δεδομένα και πως θα λειτουργήσει το Nations League για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

  • Στο Μουντιάλ του Κατάρ θα προκριθούν συνολικά 32 χώρες.
  • Από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (UEFA) θα περάσουν 13 χώρες.

Στην προκριματική φάση της UEFA θα μπουν συνολικά 55 χώρες. Αυτές θα χωριστούν σε 10 ομίλους (η κλήρωση θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου). Πέντε όμιλοι των 5 ομάδων και πέντε όμιλοι των 6 ομάδων.

Απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ θα πάρουν ΜΟΝΟ οι δέκα χώρες που θα τερματίσουν πρώτες στους ομίλους.

Πως θα κριθούν τα άλλα 3 εισιτήρια που θα περισσέψουν;

Οι δέκα χώρες που θα τερματίσουν δεύτερες στους ομίλους των προκριματικών του Μουντιάλ μαζί με δύο ομάδες από το Nations League θα δημιουργήσουν 3 διαφορετικά play off με ημιτελικούς και τελικούς (μετά από κλήρωση).

Μπερδευτήκατε; Πάμε να το αναλύσουμε περισσότερο.

Οι 12 χώρες λοιπόν (10 δεύτερες των ομίλων + 2 από το Nations League) θα χωριστούν σε τρεις 4άδες.

Αυτές οι 4αδες θα έχουν δύο ημιτελικούς και έναν τελικό. Από κάθε 4αδα θα προκύψουν 3 νικήτριες χώρες οι οποίες θα προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μετά και από αυτήν την ανάλυση η ερώτηση που δημιουργείται είναι «πως θα προκύψουν οι 2 ομάδες από το Nations League».

Οι 2 ομάδες λοιπόν που θα προστεθούν στις 10 δεύτερες των ομίλων θα είναι αυτές που θα έχουν το υψηλότερο ranking στο Nations League ως νικήτριες ομίλων (πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα ανήκουν στις δύο πρώτες θέσεις των προκριματικών ομίλων)

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Αρχικά να δώσουμε τελικά μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα. Αν τελικά μπορεί η Ελλάδα να περάσει στο Μουντιάλ μέσω του Nations League;

Οχι! Το Nations League δεν δίνει ΚΑΝΕΝΑ απευθείας εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΟΜΩΣ το Nations League δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα εάν δεν τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις του προκριματικού ομίλου!

Και με τον όμιλο που έχουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής μπορούμε να τερματίσουμε αρχικά πρώτοι (και να ανέβουμε κατηγορία στο Nations League) και στη συνέχεια να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς για το ranking του Nations League (και όχι γι' αυτό της FIFA) για να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία στα play offs.

UEFA NATIONS LEAGUE NEWS FEED