Nations League: Το προφίλ των αντιπάλων της Εθνικής Κύπρου

Nations League: Το προφίλ των αντιπάλων της Εθνικής Κύπρου

Μανώλης Μακρόπουλος
ΚΥΠΡΟΣ
Διαβάστε στο Gazzetta Cyprus το προφίλ αλλά και την προϊστορία των αντιπάλων της Κύπρου, Ρουμανίας, Κοσόβου, Λιθουανίας και Γιβραλτάρ, για το επερχόμενο Nations League.

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κύπρου κληρώθηκε με Ρουμανία, Κόσοβο και Λιθουανία ή Γιβραλτάρ, στον 2ο όμιλο της Γ' Κατηγορίας του Nations League 2024-25.

Το σύνολο του Τιμούρ Κετσπάγια θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του τον προσεχή Σεπτέμβριο, και θα τις ολοκληρώσει στα μέσα Νοέμβρη. Το Gazzetta Cyprus σας παρουσιάζει παρακάτω το προφίλ των αντιπάλων της Κύπρου.

Οι 10 νίκες των Ρουμάνων σε 13 ματς

Πρόκειται φυσικά για το «βαρύ» χαρτί του γκρουπ, το οποίο θα δώσει το «παρών» στο Euro 2024, έχοντας πάρει απευθείας πρόκριση στον θεσμό.

Οι Ρουμάνοι είναι μια ομάδα με αρκετές παραστάσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή, ενώ διαθέτουν ένα «πλούσιο» ρόστερ με ποδοσφαιριστές από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως ο τερματοφύλακας Ράντου (Μπόρνμουθ), ο αμυντικός της Τότεναμ, Ράντου Ντραγκούσιν και ο χαφ Ιανίς Χάτζι της Αλαβές.

Τελευταία της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση είναι το Euro του 2016, όταν και συγκέντρωσε έναν βαθμό σε όμιλο με Γαλλία, Αλβανία και Ελβετία.

Σε σύνολο 13 παιχνιδιών (φιλικά και επίσημα), η Ρουμανία έχει 10 νίκες, η Κύπρος μόλις μια ενώ δυο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

Παλιοί γνώριμοι με «κακές μνήμες» οι Κοσοβάροι

Γνώριμοι αντίπαλοι για την Κύπρο οι Κοσοβάροι, καθώς οι δυο χώρες ήταν στον ίδιο όμιλο του περασμένου Nations League, πάλι στην Γ' Κατηγορία, με το σύνολο του Κετσπάγια να γνωρίζει διαδοχικές ήττες, με το βαρύ 5-1 (εκτός έδρας) αλλά και το εντός έδρας 0-2 να μένουν «χαραγμένα» στις άσχημες σελίδες του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Το Κόσοβο μπορεί να μην έχει την «αίγλη» της Ρουμανίας, ωστόσο είναι μια χώρα που επίσης διαθέτει ταλέντο, κάτι που αποδεικνύεται από την ύπαρξη παικτών όπως ο Μούριτς (πρώην Σίτι και νυν Μπέρνλι), ο πρωταθλητής Ιταλίας με τη Νάπολι Ραχμάνι, καθώς και ο στράικερ της Μαγίορκα, Μουρίτσι, ο οποίος κοστολογείται στα 17.000.000 ευρώ!

Οι Κοσοβάροι δεν έχουν καταφέρει πρόκριση σε τελική φάση διοργάνωσης, ενώ οι προαναφερθείσες αναμετρήσεις είναι οι μοναδικές στο «ιστορικό» των δυο χωρών.

Μονάχα «φιλικές» συναντήσεις με Λιθουανία

Η Λιθουανία είναι παραδοσιακά μια χώρα που δεν «τρομάζει» στο μάτι, ωστόσο πάντοτε μπορεί να κάνει τη ζημιά. Έχει ένα σύνολο που ναι μεν δεν έχει παραστάσεις από κορυφαίες λίγκες, ωστόσο είναι δεμένο και βγάζει πάντα το 100% στο γήπεδο.

Σε συνολικά τέσσερις φιλικές αναμετρήσεις, η Κύπρος έχει 3 νίκες και μια ήττα, με τελευταίο αποτέλεσμα την επικράτηση με 1-0 στις 19 Νοεμβρίου του 2023.

Το 2/2 με Γιβραλτάρ

Μια επίσης γνωστή για την Κύπρο εθνική ομάδα είναι εκείνη του Γιβραλτάρ, με την οποία αναμετρήθηκε στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, μετρώντας ισάριθμες νίκες με 3-1 και 1-2 (εκτός).

Μιλάμε για μια από τις πιο αδύναμες χώρες παγκοσμίως, μιας και οι ποδοσφαιριστές της είναι ερασιτέχνες, και φυσικά κανείς από αυτούς δεν έχει συμμετάσχει σε κάποια ποιο «προηγμένη» λίγκα της Ευρώπης.

Σε 84 παιχνίδια από το 2013, όταν και συστάθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα, το Γιβραλτάρ έχει μόλις 8 νίκες (οι 6 με σκορ 1-0), 9 ισοπαλίες και 67 ήττες, με αποκορύφωμα το πρόσφατο 14-0 από την Γαλλία για τα προκριματικά του Euro 2024. Φυσικά, δεν έχει πάρει ποτέ εισιτήριο τελικής φάσης διοργάνωσης (Euro, Μουντιάλ).

 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα