Εθνική Ελλάδος: Επιθετικός πλουραλισμός, βρήκε επτά σκόρερ σε έξι ματς του Nations League (vids)

Γιώργος Ντυμένος
 Εθνική Ελλάδος: Επιθετικός πλουραλισμός, βρήκε επτά σκόρερ σε έξι ματς του Nations League (vids)

bet365

Η Εθνική μας σημείωσε 10 γκολ στον όμιλο του Nations League με επτά διαφορετικούς παίκτες, εκ των οποίων οι τέσσερις έδωσαν και από τουλάχιστον μία ασίστ δείγμα πως η «γαλανόλευκη» διαθέτει πολλές μεσοεπιθετικές λύσεις.

Εθνική βγαλμένη από τα παλιά ήταν αυτή που είδαμε στον όμιλο του Nations League, όπου δια… περιπάτου κατέλαβε την πρώτη θέση και όχι μόνο εξασφάλισε την άνοδό της στη δεύτερη κατηγορία αλλά και απέκτησε μία επιπλέον ευκαιρία για πρόκριση στο EURO 2024, εφόσον δεν πάρει το σχετικό «εισιτήριο» μέσω των προκριματικών.

Το πρόσημο για τη «γαλανόλευκη» ήταν άκρως θετικό, όχι μόνο για τις πέντε νίκες που έκανε στα έξι ματς του γκρουπ αλλά κυρίως για την εν γένει εικόνα της, όπου μεταξύ άλλων βρήκε δίχτυα 10 φορές, έκλεισε το τουρνουά με τέσσερα clean sheet και έστειλε το «μήνυμα» πως είναι πάλι εδώ.Ολοι οι διεθνείς έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό – το ότι είναι μία «οικογένεια» αποτυπώνεται στο πώς συμπεριφέρονται ομαδικά – και αν κάτι… μένει είναι ο επιθετικός της πλουραλισμός.

Η «γαλανόλευκη» στα έξι αυτά παιχνίδια της «μέτρησε» επτά διαφορετικούς σκόρερ, αριθμός αρκετά μεγάλος για το εύρος των αναμετρήσεων και ο οποίος αποτυπώνει πως είναι σε θέση να απειλήσει με πολλούς παίκτες. Παράλληλα οι τέσσερις εξ’ αυτών πιστώθηκαν και τουλάχιστον από μία ασίστ δείγμα ότι με ανάλογη ευκολία «παράγουν» φάσεις, ενώ ας μην ξεχνάμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των τερμάτων της σημειώθηκαν με την μπάλα να «τρέχει». Τι σημαίνει αυτό; Πώς τη βάζουν… κάτω, «βρίσκονται» και υπάρχει ομοιογένεια. Ξέχωρα φυσικά από το ταλέντο/ποιότητα, αφού ας έχουμε κατά νου πως όλοι τους είναι πρωταγωνιστές σε συλλογικό επίπεδο και οι περισσότεροι στο εξωτερικό.

Ας δούμε ποιοι «σήκωσαν» το δημιουργικό/επιθετικό βάρος στον όμιλο, με την υποσημείωση πως πάντα για να μπει ένα γκολ πρέπει να προσπαθήσουν και οι 11. Παράλληλα θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως «μπροστινοί» παίκτες όπως όπως οι Ταξιάρχης Φούντας, Τάσος Δουβίκας, Χρήστος Τζόλης, Τάσος Χατζηγιοβάννης αλλά και ο «νέος» Φώτης Ιωαννίδης που δεν μπήκαν στη μεσοεπιθετική «εξίσωση» έχουν... καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους και έχουν αποδείξει πως μπορούν να βοηθήσουν. Αλλωστε ο πρώτος σκόραρε στη Λάρνακα αλλά με μια άκρως «τραβηγμένη» διαιτητική απόφαση δεν μέτρησε το γκολ που σημείωσε, ενώ την ίδια στιγμή φορ όπως οι Ευθύμης Κουλούρης, Νίκος Καρέλης αλλά και ο Μάριος Τζαβίδας παρότι πιτσιρικάς, ξεκίνησαν «φουριόζοι» τη σεζόν και ενδεχομένως... βάλουν «δύσκολα» στον Γκουστάβο Πογιέτ ενόψει των μελλοντικών του κλήσεων.

Τάσος Μπακασέτας

Τάσος Μπακασέτας

Πέτρος Μάνταλος

Πέτρος Μάνταλος

Γιώργος Μασούρας

Γιώργος Μασούρας

Δημήτρης Λημνιός

 Δημήτρης Λημνιός

Βαγγέλης Παυλίδης

Βαγγέλης Παυλίδης

Γιώργος Γιακουμάκης

Γιώργος Γιακουμάκης

Δημήτρης Πέλκας

Δημήτρης Πέλκας

Ο μεγάλος MVP της «γαλανόλευκης» στην ξέφρενη πορεία της στο γκρουπ. Ο εκ των αρχηγών είχε άμεση συμμετοχή στα πέντε από τα 10 γκολ που σημείωσε στον όμιλο, καθώς βρήκε δίχτυα στις νίκες της σε Μπέλφαστ, Πρίστινα (αμφότερες 1-0) και στο 3-0 επί της Κύπρου στο Βόλο. Παράλληλα έφτιαξε το τέρμα του Παυλίδη στο ίδιο ματς και το 2-1 του Μασούρα με τη Βόρειο Ιρλανδία.

Μακράν η Νο1 απειλή για τα αντίπαλα καρέ (είχε συνολικά 17 τελικές), ο πορτιέρε Μούριτς του «στέρησε» τουλάχιστον ακόμη ένα γκολ και ήταν «μέσα» και στο 3-0 του Λημνιού επί της Κύπρου. Επαιξε στα άκρα, «δεκάρι», «8άρι» και ήταν… παντού.

Με το υπέροχο τέρμα που σημείωσε κόντρα στη Βόρειο Ιρλανδία (διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό 3-1) «σφράγισε» την εξαιρετική του παρουσία στον όμιλο. Το φινάλε της διοργάνωσης βρήκε τον 31χρονο με δύο προσωπικά γκολ (χθες και το 2-0 επί του Κοσόβου) αλλά και τρεις ασίστ και ήταν ο κορυφαίος «δημιουργός» της Εθνικής μας, παρότι αγωνίστηκε στα πέντε από τα έξι της ματς(εκτός των άλλων «συμμετείχε» και στο χθεσινό 2-1 του Μασούρα).

Μακράν κατά τεκμήριο καλύτερή του εμφάνιση ήταν στη νίκη επί του Κοσόβου όπου και βρήκε δίχτυα και «έφτιαξε» το 1-0 του Γιακουμάκη, ενώ κατά τη διάρκεια του τουρνουά τον είδαμε σε άξονα αλλά και άκρα.

Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός ήταν ίσως ο κορυφαίος στο 3-1 επί της Βορείου Ιρλανδίας, όπου μεταξύ άλλων διπλασίασε στο 55’ τα τέρματα της «γαλανόλευκης» και έβαλε τις βάσεις για την μετέπειτα νίκη της. Με την Κύπρο στο Βόλο είδε τον γκολκίπερ Μιχαήλ να του βγάζει μία πολύ δύσκολη κοντινή του κεφαλιά, ενώ στον όμιλο έπαιξε σχεδόν σε όλες τις θέσεις της επίθεσης.

Ναι μεν ως επί το πλείστων ήταν στα άκρα - δεξιά και αριστερά - όμως στη Λάρνακα τον είδαμε για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα σέντερ φορ και απέδειξε εκ νέου πως είναι από τις πιο… αθόρυβες «δυνάμεις» της Εθνική μας.

Πρόκειται για τον μεγάλο άτυχο της Εθνικής μας, καθώς υπέστη ρήξη χιαστού στο φινάλε του 3-0 επί της Κύπρου. Ματς όπου στο δεύτερο μισό διαμόρφωσε με σουτ το μετέπειτα τελικό σκορ και έτσι «έγραψε» το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ μας.

Συνολικά έπαιξε στα δεξιά στις τέσσερις από τις έξι αναμετρήσεις του γκρουπ, ενώ στην πρεμιέρα του Μπέλφαστ ήταν εκείνος που έδωσε στον Μπακασέτα την τελική πάσα για το τέρμα που σημείωσε ο «κάπτεν». Μάλιστα στις λεπτομέρειες δεν βρήκε ακόμη δύο φορές δίχτυα, αφού οι γκολκίπερ Μούριτς, Μιχαήλ του έβγαλαν δύσκολα δύο πολύ καλές του τελικές κόντρα σε Κόσοβο και Κύπρο αντίστοιχα.

Ηταν λόγω τραυματισμού απών από τα δύο τελευταία ματς (στη Λάρνακα και με Βόρειο Ιρλανδία στη Ριζούπολη) όμως ο 24χρονος φορ είχε ήδη... προλάβει να βάλει και εκείνος την «υπογραφή» του στην πορεία της «γαλανόλευκης» στον όμιλο και την κατάληψη της πρώτης θέσης, αφού στο Πανθεσσαλικό διπλασίασε τα τέρματα της Εθνικής μας κόντρα στην Κύπρο και επί της ουσίας... τελείωσε τότε το ματς.

Αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης σε τέσσερα παιχνίδια, όπου εναλλάσσονταν με τον Γιώργο Γιακουμάκη στο «9» και ο στράικερ της Αλκμααρ παρουσιάστηκε εκ νέου ως μία άκρως αξιόπιστη επιθετική λύση.

Επαιξε λίγο καθώς ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμού παρόλα αυτά ήταν ο άνθρωπος που... ξεκλείδωσε το παιχνίδι με το Κόσοβο στο Πανθεσσαλικό, όταν στο 71' άνοιξε το σκορ με ωραία κεφαλιά. Πιο συγκεκριμένα αγωνίστηκε στα μισά ματς του ομίλου και μόνο σε δύο ήταν βασικός (τα πρώτα του τουρνουά), ενώ για την ιστορία ο 28χρονος στράικερ ήταν ο παίκτης που έκανε την πρώτη τελική της «γαλανόλευκης» στο γκρουπ.

Για όσους θυμούνται απείλησε από αέρος στο 22' της αναμέτρησης του Μπέλφαστ (μπλόκαρε ο Φάρελ) και τρόπο τινά άνοιξε το δρόμο για όσα επακολούθησαν.

Τον είδαμε στο φινάλε του ομίλου όταν και ξεκίνησε βασικός στις αναμετρήσεις με Κύπρο και Βόρειο Ιρλανδία, όπου έπαιξε τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά. Παρά το σχετικά μικρό χρόνο συμμετοχής του έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και δήλωσε «παρών».

Στο χθεσινό 3-1 επί της δεύτερης άνοιξε το σκορ, ενώ στη Λάρνακα ο πορτιέρε Παναγή του έβγαλε το μεταξύ τους τετ α τετ. Παράλληλα «έφτιαξε» μία καλή φάση του Μπάλντονγκ στον αγώνα της Ριζούπολης και ευρύτερα ο 29χρονος μεσοεπιθετικός παρουσιάστηκε αρκετά κινητικός.

@Photo credits: eurokinissi